“Αν αποδώσει η αγωνία της κυβέρνησης για τα 250 χιλ. κλειστά ακίνητα και πείσει να πέσουν στην αγορά έστω 80 χιλ. απ΄αυτά, τότε θα προκύψουν νέες ευκαιρίες για όλο τον κλάδο των μεγάλων λευκών συσκευών (MDA) και για εμάς φυσικά, που παραμένουμε πρώτος παίκτης στη συγκεκριμένη κατηγορία”, επισήμανε στον ΟΤ ο Γιάννης Γρατσώνης, CEO της BSH Οικιακές Συσκευές.
Η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο εδώ και δεκαετίες, ως θυγατρική της BSH Finance and Holdings GmbH με έδρα τη Γερμανία, με τελική ελέγχουσα οντότητα τον όμιλο Robert Bosch, δραστηριοποιείται πλέον στην ελληνική αγορά μόνο στο κομμάτι της εμπορίας με τα σήματα ηλεκτρικών συσκευών Bosch, Neff, Pitsos, Gaggenau και Siemens (σ.σ. η διανομή των λευκών συσκευών Siemens στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει διακοπεί από τον Οκτώβριο εφέτος και όσοι κωδικοί εξαντλούνται δεν ανανεώνονται), μιας και μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος το 2021 η παραγωγή έχει μεταφερθεί σε εργοστάσια του ομίλου σε Πολωνία και Τουρκία, συνέχισε να αναπτύσσεται και το 2023.
Ενώ βασικός βραχίονας της δραστηριότητάς της παραμένει η παροχή υπηρεσιών, με κυρίαρχη την τεχνική υποστήριξη, που στελεχώνεται από 40 άτομα και 150 συνεργάτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν την επισκευή για χιλιάδες συσκευές σε Ελλάδα και Κύπρο. Στον τομέα αυτό, ενισχυτικά λειτουργεί το Home Connect, μια λειτουργία σε συσκευές που επιτρέπει τη διασύνδεση με το κινητό του χρήστη. “Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα έχουν αγοραστεί πάνω από 250 χιλ. τέτοιες συσκευές, ενώ τα δεδομένα μας δείχνουν πως 110 χιλ. αγοραστές έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα και έχουν διάδραση ανάμεσα στη συσκευή τους και το κινητό”, εξήγησε ο κ. Γρατσώνης.
Η πρόκληση των ανακαινίσεων
“Η Ελλάδα έχασε μια δεκαετία ανακαινίσεων και κατασκευής νέων σπιτιών και έχουμε μείνει πίσω. Θεωρητικά λοιπόν θα πρέπει ασχέτως κινήτρων στις κατοικίες ή στη λειτουργία της φιλοξενίας, να ανακαινιστούν τα κλειστά διαμερίσματα ή να δημιουργηθούν νέα, οπότε περιμένουμε αυτό το κομμάτι της αγοράς να λειτουργήσει”, σχολίασε ο κ. Γρατσώνης σε συνέντευξη Τυπου που πραγματοποιήθηκε στο Zohos Restaurant στο Electra Palace, υπογραμμίζοντας ότι “δεν είναι απαραίτητο ότι όλα θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε το 2025 ούτε το 2026”.

Η ελληνική εικόνα
Η ανοδική πορεία της BSH Hellas με κύκλο εργασιών 187,8 εκατ. το 2022 και 190,8 το 2023, υποχώρησε ελαφρά το 2024 με 174,9 εκατ.
“Αν απομονώσουμε την επίδραση του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή, ουσιαστικά είχαμε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες”, υπογράμμισε ο CFO Γιώργος Φενδάκης, υποδεικνύοντας την υποχώρηση στην κατηγορία της ψύξης.
“Πέρυσι, αναμέναμε μια απότομη πτώση και μάλιστα αναμέναμε ότι θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς, όσον αφορά την ψύξη και τα πλυντήρια πιάτων σε αξία. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν το πόσο μεγάλη ήταν. Διαπιστώσαμε πως το 2024 όσοι αγόρασαν ψυγείο ήταν επειδη έπρεπε κι όχι επειδή το ήθελαν”, συμπλήρωσε ο κ. Γρατσώνης.
Λανσαρίσματα 2024-2025
Η διετία αυτή διακρίνεται για το λανσάρισμα της Green collection, με ψυγεία που εστιάζουν στις χαμηλές καταναλώσεις και τα επίσης χαμηλά ντεσιμπέλ, αλλά και το συνολικό “πράσινο” αποτύπωμά του. Επίσης, η σειρά περιλαμβάνει και πλυντήρια πιάτων με 40% μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Το φετινό καλοκαίρι η BSH (BSH Οικιακές Συσκευές Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία) θα λανσάρει ένα επαναστατικό φίλτρο μικροπλαστικών, που θα μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε πλυντήριο ρούχων και θα συμβάλει στη συγκράτηση ακόμη και του 97% των μικροπλαστικών σε κάθε πλύση.
Ενώ στην κατηγορία των μικροσυσκευών (SDA), το ντεμπούτο του θα κάνει με το σήμα της Bosch και air fryer για έως και 65% πιο γρήγορο μαγείρεμα.

Η BSH στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά
Με τα εργοστάσιά της από το 2020 σε όλο τον κόσμο να λειτουργούν με μηδενικές εκπομπές και εμπειρία 55 χρόνων με μια σειρά από μάρκες για κάθε καταναλωτή, ο όμιλος BSH έκλεισε το 2024 με 15,3 δισ. κύκλο εργασιών, που την καθιστά Νο.1 σε αξία στην Ευρώπη.
Το 2023 ο όμιλος βίωσε μια αναμενόμενη πτώση το 2023 καθώς τα έτη 2020-2021-2022 άφησαν το σημάδι της λόγω πανδημίας. Το 2024 με συναλλαγματικές ισοτιμίες, η αύξηση για την BSH υπολογίζεται στο 7,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Γρατσώνη, βασικό χαρακτηριστικό της περσινής χρονιάς, ήταν η χαμηλή ζήτηση σε πολλές περιοχές, με τις άδειες για νέα σπίτια στην Ευρώπη να κινούνται ιστορικό χαμηλό. “Υπό αυτές τις συνθήκες, η όποια αύξηση είναι σημαντική”, πρόσθεσε.
Πώς κινήθηκε το 2024 για τον όμιλο
Η Βόρεια Αμερική εμφάνισε άνοδο 2,8%, προερχόμενη κυρίως από ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη σημειώθηκε υποχώρηση 2%, με αστερίσκους για την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Μεγ. Βρετανία και παραδόξως τη Γερμανία.
“Η Κίνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για τον όμιλο, καθώς παρά τη μείωση -4,5%, παραμένουμε ο μεγαλύτερος μη Κινέζος κατασκευαστής”, σημείωσε ο κ. Γρατσώνης, ο οποίος εστίασε το ενδιαφέρον στις αναδυόμενες αγορές (Ανατολ. Ευρώπη, Ινδία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Τουρκία στο +4,5%).
Έρευνα και επενδύσεις
Με 57 χιλιάδες περίπου εργαζόμενους, ο όμιλος επενδύει το 5,5% του ετήσιου τζίρου σε έρευνα & ανάπτυξη, με την έμφαση να δίνεται στη νέα χρονιά στην εξοικονόμηση ενέργειας νερού, την καινοτομία και την ΑΙ.
Η πολυεθνική με έδρα στην Ευρώπη δίνει μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα, στο πόση ενέργεια καταναλώνουν τα προϊόντα – το ψυγείο είναι η μόνη συσκευή που λειτουργεί 24/7 – στην εξοικονόμηση νερού – ήδη στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων η Bosch “τρέχει’ την i-Dos τεχνολογία εδώ και 15 χρόνια, όπως και στην τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα αναπτύσσοντας φούρνους που θα “διαβάζουν” τι και πόσο ψήνεται.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η πρώτη θέση
Το ότι εμφανίζονται Κινέζοι με τα δικά τους brands, είναι ένας δείκτης για τον CEO της BSH. “Δείχνει ότι κάποιες εταιρείες πιστεύουν πως υπάρχει δυναμική ανάπτυξης και ότι μπορούν να πάρουν ένα μερίδιο. Παρόλα αυτά η BSH έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά -πάνω από 32% σε αξία συνολικά MDA, ενώ στις SDA είναι 19%”, εξήγησε ο κ. Γρατσώνης, επισημαίνοντας πως “στη σκούπα είμαστε ακόμη leader (αν τα βάλουμε όλα 25%, sticks πάνω από 20%, κλασικές κοντά στο 40%), με τις sticks να σημειώνουν σχεδόν 35% αύξηση ως αγορά και να συνεχίζεται αυτή η δυναμική.
Όπως σημείωσε ο κ. Φενδάκης “είναι πολύ νωρίς ακόμη να δούμε τη δυναμική των ΗΠΑ. Αποφάσεις υποτίθενται λαμβάνονται, ακυρώνονται και αυτό που ίσως πρέπει να πούμε καθώς το βιώνουμε εμείς χρόνια στην Ελλάδα, είναι πως δεν υπάρχει κανένα έτος που να είναι ίδιο με το προηγούμενο. Είναι δύσκολο να προγραμματίσεις και να πλανάρεις για τα επόμενα 3 ή 5 χρόνια, αλλά ευτυχώς είμαστε ευέλικτοι και προωθούμε σχετικά σεμινάρια για τους εργαζόμενούς μας για το πώς θα είμαστε ανθεκτικοί”.
Οι εκτιμήσεις για το 2025
“Αναμένουμε πως η χρονιά αυτή θα εμφανίσει μια ελαφρά αύξηση (μικρό μονοψήφιο νούμερο) στον όγκο και μια μικρή πτώση στην αξία, καθως παρατηρούμε πως οι μέσες τιμές θα πέσουν, αφου ο καταναλωτής έχει αρχίσει να αγοράζει λίγο πιο οικονομικά προϊόντα”, σημείωσε ο κ. Γρατσώνης.
“Οι τιμές πήραν από όλους αυξήσεις, που δεν θα συνεχιστούν”, εκτίμησε ο κ. Φενδάκης, “δεν θα μειωθούν, απλώς θα μείνουν σταθεροποιημένες. Πιστεύουμε πως εμείς θα είμαστε σταθεροί το 2025 σε σχέση με το 2024”.
Σύμφωνα με τον κ. Γρατσώνη, “με το δεδομένο πως η αγορά λευκών οικιακών παίρνει δυναμική από τον Αύγουστο και μετά, εκτιμάμε πως το πρώτο τετράμηνο ο χώρος του μαγειρέματος (φούρνοι, εστίες, απορροφητήρες) ανεβαίνουν καλύτερα, όπως και ο εντοιχισμός”.
“Παρά το γεγονός πως τα πλυντήρια πιάτων και τα στεγνωτήρια είναι τα προϊόντα με τη μικρότερη διείσδυση στο ελληνικό νοικοκυριό – αναπτύσσονται μόλις τα τελευταία 15 χρόνια – τα δεύτερα αυτή την στιγμή εξακολουθούν να παραμένουν το καλύτερο σε πωλήσεις προϊόν – λόγω χαμηλής βάσης – με 3,5-4% σε τεμάχια στο σύνολο της αγοράς”, κατέληξε ο CEO της BSH.