Η Ισπανία και η Πορτογαλία, η οποία εισήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα από την Ισπανία τη στιγμή του μπλάκ άουτ, επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά από μία από τις μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη, η οποία παρέλυσε τις δύο χώρες για ώρες τη Δευτέρα και προκάλεσε προβλήματα σε περιοχές στο Νότο της Γαλλίας.
Λίγο μετα τις δωδεκα το μεσημέρι χάθηκαν περίπου 15 GW, σχεδόν το μισό της ενέργειας που χρειαζόταν (ζήτηση) εκείνη τη στιγμή το σύστημα ηλεκτροδότησης.
Χωρίς ρεύμα, εκατομμύρια πολίτες ταλαιπωρήθηκαν καθώς ήταν αδύνατο να κάνουν αναλήψεις απο τα ATMs ενώ οι αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν όπως και τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου. Χωρίς φωτεινούς σηματοδότες επικράτησε χάος στους δρόμους και η οικονομική δραστηριότητα παρέλυσε σε αρκετές περιπτώσεις …

Καθώς αρχίζει η αναζήτηση απαντήσεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ λέει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει τίποτα, αφού η ξαφνική απώλεια περίπου 15 γιγαβάτ ισχύος από το ηλεκτρικό της δίκτυο διέκοψε τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και τα αεροδρόμια.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν αποδώσει το μπλακ άουτ σε «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο», ανάμεσά τους οι διαχειριστές ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία, αρκετοί ακόμα και επίσημοι φορείς δεν απέκλεισαν την περίπτωση σαμποταζ που προήλθε από κυβερνοεπίθεση.
Ο Τζο Τάιντι, ειδικός για τις κυβερνοεπιθέσεις, απάντησε στο BBC ότι: «Η απλή απάντηση είναι ναι, θα μπορούσε να είναι, καθώς ποτέ δεν μπορείς να πεις ‘ποτέ’ στον κυβερνοχώρο. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, και είναι πολύ πιο πιθανό ότι κάποιο ατύχημα ή τεχνικό λάθος προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος».
Πάντως, η Red Electrica (REE) , η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του μπλακ άουτ αποκλείει την κυβερνοεπίθεση.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες μιας τόσο μεγάλης ανισορροπίας στο ηλεκτρικό σύστημα είναι προφανές ότι είναι μεγάλες. Σύμφωνα με οικονομολόγο του Bloomberg, η διακοπή της ηλεκτροδότησης θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στο ΑΕΠ της Ισπανίας περίπου 0,5% αυτό το τρίμηνο. Και δεν είναι μόνον αυτό. Τα συστήματα των ευρωπαικών κρατών είναι διασυνδεδεμένα και οι συναλλαγές ενέργειας εκτεταμένες, γεγονός που σημαίνει ότι η ευπάθεια του ενός μπορεί , εύκολα και γρήγορα , να επηρεάσει και άλλους..
Και πάντως , όχι στον ίδιο βαθμό για όλους όπως υπαινίχθηκε η Γαλλία δηλώνοντας ότι η πυρηνική ενέργεια που διαθέτει, είναι περισσότερο ελεγχόμενη απ ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.