«Πλώρη» για επενδύσεις 107,5 εκατ. ευρώ έχει βάλει η ΕΥΔΑΠ για το 2025. Από αυτά, τα 89 εκατ. ευρώ αφορούν έργα (από τα 60,7 εκατ. ευρώ το 2024) και τα 18,5 εκατ. ευρώ αγορές παγίων. Αυτό ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Χάρης Σαχίνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2024.
Σχετικά με το γιγάντιο έργο της αντικατάστασης των 2,5 εκατ. υδρομετρητών επεσήμανε ότι η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προχωρήσει έως τα τέλη του έτους σε έναν διπλό διαγωνισμό. «Έχουμε καταλήξει στην τεχνολογία που χρειαζόμαστε οπότε θα πάμε απευθείας στους μεγαλύτερους διεθνείς προμηθευτές που τη διαθέτουν. Οπότε θα έχουμε δύο διαγωνισμούς έναν για τους προμηθευτές και έναν για εκείνους που θα τους εγκαταστήσουν», τόνισε ο κ. Σαχίνης, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος ανά υδρομετρητή διαμορφώνεται κάτω από τα 100 ευρώ.
Συνολικά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ για τη δεκαετία 2025-2034 είναι στα 2,16 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τα μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (968,8 εκατ.) καθώς και έργα του δικτύου ύδρευσης (715,8 εκατ.), αποχέτευσης (370,3 εκατ.), κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (108,6 εκατ.).
Ο κ. Σαχίνης ερωτώμενος για το εάν θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων νερού ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σε σχέση με την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των στοιχείων από τη ΡΑΑΕΥ ώστε να υπολογιστεί το επιτρεπόμενο έσοδο της ΕΥΔΑΠ από το οποίο θα προκύψουν τα νέα τιμολόγια.
Λειψυδρία: εν αναμονή των αποφάσεων του Δημοσίου
Σχετικά με τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Σαχίνης έχουν δοθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι προτεινόμενες λύσεις της ΕΥΔΑΠ για τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα που τροφοδοτεί την ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ελληνικό κράτος και την ΕΥΔΑΠ Παγίων. Οπότε το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να παρέχει αδιύλιστο νερό στις εισόδους των διυλιστηρίων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. «Για αυτό συνεργαζόμαστε στενά με το Δημόσιο σχετικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν για να υπάρχει αδιάλειπτη παροχή νερού. Αποτελεί απόφαση του Δημοσίου το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Είναι μια σύνθετη απόφαση που πρέπει να πάρει το ελληνικό δημόσιο για τα επόμενα βήματα», σημείωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης.
Η ΕΥΔΑΠ έχει προτείνει διάφορες λύσεις όπως τη μεταφορά νερού με πλοία από τον Αχελώο, την κατασκευή αφαλατώσεων (οι οποίες έχουν και υψηλό λειτουργικό κόστος), την επαναλειτουργία γεωτρήσεων, την αξιοποίηση υπόγειων υδροφορέων κ.ά. Ωστόσο, ως μόνιμη λύση που θα εξασφαλίσει την υδροδότηση της Αττικής για δεκαετίες έχει προτείνει τα έργα διασύνδεσης των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη με τον ταμιευτήρα του Ευήνου, ώστε να αξιοποιηθούν νερά από τα Κρεμαστά, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 534 εκατ. ευρώ.
«Φέσι» 6,5 εκατ. ευρώ από μπαταξήδες δήμους
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης, το 2024 ευνοήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης νερού κατά 6,2% και αντιστοίχως του κύκλου εργασιών κατά 6,3% φτάνοντας στα 373,7 εκατ. από 351,6 εκατ. ευρώ το 2023. Περισσότερο αυξήθηκαν κατά 7,3% τα έσοδα από την παροχή νερού και άλλες σχετιζόμενες υπηρεσίες και κατά 5% από τις υπηρεσίες αποχέτευσης.
Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ είχε ζημία στα οικονομικά της αποτελέσματα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας «μπαταξήδων» δήμων της Αττικής που δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους. «Υπάρχει θέμα με τους ΟΤΑ της Αττικής στους οποίους δίνουμε νερό χονδρικής και το διανέμουν στις περιοχές που σύμφωνα με τη νομοθεσία αναμένεται να περιέλθουν στην ΕΥΔΑΠ. Έως τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών τους ξελάσπωνε. Όμως σταμάτησε.
Κι έτσι τα χρέη των δήμων ανέβηκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και αυτό κόστισε στα οικονομικά μας αποτελέσματα 6,5 εκατ. ευρώ. Στα χρέη των ιδιωτών δεν είχαμε μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο έτος», υπογράμμισε ο κ. Σαχίνης.
Παράλληλα, το 2024 αυξήθηκε και το λειτουργικό κόστος της ΕΥΔΑΠ κατά 9% λόγω αυξήσεων στις αμοιβές και στα έξοδα τρίτων για συντηρήσεις, φύλαξη νέων εγκαταστάσεων κλπ. Έτσι τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν μείωση 6% και διαμορφώθηκαν στα 57,1 εκατ. ευρώ το 2024 από 60,8 εκατ. ευρώ το 2023.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τη διανομή μερίσματος 0,07 λεπτών ανά μετοχή.