Οι υψηλότερες τιμές για τα κύρια δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέβασαν τον δείκτη αναφοράς των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 128,3 μονάδες τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 1,0% από τον Μάρτιο και 7,6% από τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε κατά 2,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας έως και 22,9% υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 1,2% από τον Μάρτιο. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού αυξήθηκαν ελαφρώς, υποστηριζόμενες από τη μείωση των εξαγώγιμων προμηθειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO αυξήθηκε λόγω της ισχυρότερης ζήτησης για αρωματικές ποικιλίες. Οι διεθνείς τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν λόγω των εποχικά αυστηρότερων επιπέδων αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις επηρέασαν τις κινήσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι προσαρμογές της δασμολογικής πολιτικής αύξησαν την αβεβαιότητα της αγοράς.
Οι τιμές στο κρέας
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 3,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με τις τιμές να αυξάνονται σε όλες τις κατηγορίες κρέατος, με επικεφαλής αυτές του χοιρινού κρέατος. Οι τιμές του βοείου κρέατος επίσης σταθεροποιήθηκαν, ιδίως στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, εν μέσω σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και περιορισμένων διαθέσιμων εξαγωγών.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε κατά 2,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας έως και 22,9% υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η άνοδος οφείλεται στις διεθνείς τιμές του βουτύρου, οι οποίες έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στην Ευρώπη.
Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,3%, αν και παρέμεινε 20,7% υψηλότερος από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν σημαντικά λόγω της εποχικά υψηλότερης παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου και του ελαιοκράμβης αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών. Οι τιμές του ηλιέλαιου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε επίσης κατά 3,5% από τον Μάρτιο, κυρίως λόγω ανησυχιών για τις αβέβαιες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τον πιθανό αντίκτυπό τους στη ζήτηση από τους τομείς της επεξεργασίας ποτών και τροφίμων, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης ζάχαρης.