Μέχρι πρόσφατα, το να κάθεται κανείς για δείπνο στις 5 το απόγευμα στα βρετανικά εστιατόρια, σήμαινε συνήθως ένα από τα ακόλουθα: Είτε πήγαινε στο θέατρο, είτε είχε ένα μικρό παιδί ή ήταν σε ηλικία που δικαιούταν δωρεάν μετακίνηση με το λεωφορείο.
Όμως φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο γαστρονομικό τοπίο της Βρετανίας.
Το δείπνο στις 5 το απόγευμα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, και μάλιστα η δημοφιλία του είναι μεγαλύτερη στα νεανικά κοινά, μας πληροφορεί η εφημερίδα The Guardian.
Το δείπνο στις 5 το απόγευμα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος
Τι προκαλεί αυτή τη μετατόπιση στις συνήθειες των κρατήσεων στα εστιατόρια;
Το δείπνο στις 5 μμ είναι το νέο 8 μμ για τους νέους στη Βρετανία
Η μεταβολή στις τάσεις των κρατήσεων για δείπνο άρχισε να διαφαίνεται από τον Ιανουάριο, όταν η πλατφόρμα online κρατήσεων OpenTable κατέγραψε αύξηση 6% στις κρατήσεις τραπεζιών μεταξύ 4μμ και 6μμ στη Βρετανία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, στο Bulrush του Μπρίστολ, που άνοιξε το 2015 και διατηρεί αστέρι Michelin από το 2018, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τρεις φορές την εβδομάδα στις 5:30μμ μια μικρότερη εκδοχή του διάσημου μενού του. Αντί για £90 για εννέα πιάτα, ο πελάτης πληρώνει £65 για έξι.
Ένα άλλο εστιατόριο, το Portland στο Λονδίνο, που διατηρεί αστέρι Michelin από το 2015, προσφέρει τέσσερα πιάτα για £55 μεταξύ 5:30μμ και 6:30μμ. Το στάνταρ μενού γευσιγνωσίας μετά τις 6:30μμ κοστίζει £110, ενώ ένα γεύμα τριών πιάτων κοστίζει £89.
Ο Daniel Morgenthau, συνιδρυτής της ομάδας εστιατορίων Woodhead, η οποία διαχειρίζεται πέντε εστιατόρια συμπεριλαμβανομένου του Portland, ανέφερε ότι αρχικά είχαν σχεδιάσει να προσφέρουν το πρώιμο μενού για έναν μήνα τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του εορτασμού της 10ης επετείου του.
Χάρη στη δημοτικότητά του, έξι μήνες μετά, έχει καθιερωθεί ως σταθερή επιλογή.
Η επίδραση του αυξανόμενου κόστους ζωής
Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν τη ζήτηση. Ο Morgenthau περιγράφει το μενού του Portland, το οποίο αλλάζει κάθε μήνα, ως «μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ της πλήρους εμπειρίας του Portland και ενός πιο προσιτού κόστους».
Ο George Livesey, σεφ και ιδρυτής του Bulrush, δήλωσε ότι πριν από το 2020 τα τραπέζια των 8μμ καταλαμβάνονταν για πιο χαλαρά γεύματα από πολύ νεότερο κοινό. Σήμερα, το 90% των κρατήσεων εκείνης της ώρας αφορά ειδικές περιστάσεις. Ένας από τους λόγους που εισήγαγε το πιο πρώιμο και οικονομικότερο μενού ήταν για να προσελκύσει ξανά το νεανικό κοινό.
«Αυτό δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να απολαύσει ένα αξιοπρεπές μενού γευσιγνωσίας επιπέδου Michelin σε μια τιμή που δεν θεωρείται εξωφρενική», λέει στη Guardian ο Livesey.
Ακόμη και οι χίπστερ του ανατολικού Λονδίνου έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν τις ώρες δείπνου… για νήπια. Στο Silo, το πρώτο εστιατόριο μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο, που βρίσκεται στο Hackney Wick, οι πελάτες των 6μμ μπορούν να επιλέξουν μια σύντομη εκδοχή του πλήρους μενού γευσιγνωσίας.
Στο Pophams στο London Fields, μια κράτηση στις 6μμ σου εξασφαλίζει ένα προκαθορισμένο μενού τριών πιάτων για £30, με πιάτα όπως ραβιόλι με κατσικίσιο τυρί και κρουασάν με γέμιση apple crumble από τον φούρνο του εστιατορίου.
Η υβριδική εργασία
Η υβριδική εργασία είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας που έχει συμβάλει σε αυτή τη γαστρονομική μετατόπιση.
Όπως αναφέρει ο Morgenthau η ώρα των 5:30μμ είναι «η πιο πολυάσχολη από ποτέ» για όλη την ομάδα του. Η τάση TWAT (εργασία στο γραφείο από Τρίτη έως Πέμπτη) έχει μετατοπίσει και το παραδοσιακό δείπνο του τέλους της εβδομάδας στην Πέμπτη.
«Πολλά ζευγάρια έρχονται στο κεντρικό Λονδίνο για την δουλειά τους. Θέλουν να συναντηθούν πριν επιστρέψουν στο σπίτι, αλλά δεν θέλουν να μείνουν έξω μέχρι αργά».
Και προσθέτει ότι αυτό που δημιουργεί όμορφη ατμόσφαιρα σε ένα εστιατόριο δεν είναι η ώρα. «Ο ωραίος βόμβος έρχεται όταν το μαγαζί είναι γεμάτο».
Φαίνεται πως στις μέρες μας, αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί πριν από τις 8μμ.