Μπάφετ: Οι καλύτερες και οι χειρότερες επενδύσεις του μέσα σε 60 χρόνια

Η επιχειρηματική διαδρομή των έξι δεκαετιών του Γουόρεν Μπάφετ εκτός απο μεγάλες επιτυχίες είχε και αποτυχίες

Μπάφετ: Οι καλύτερες και οι χειρότερες επενδύσεις του μέσα σε 60 χρόνια

Η μακριά και επιτυχημένη διαδρομή του Γουόρεν Μπάφετ, του «Μάντη της Ομάχα»,  στον επιχερηματικό στίβο είναι σχεδόν θρυλική και οι αποφάσεις του επηρεάζουν σημαντικά χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επενδυτές. Όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.  Η επιτυχία του τον κατέστησε είδωλο της Wall Street.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στον κόσμο, ανέλαβε τον έλεγχο της Berkshire Hathaway το 1965, όταν αυτή ήταν μια εταιρεία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Μετέτρεψε την εταιρεία σε όμιλο επιχειρήσεων βρίσκοντας άλλες επιχειρήσεις και μετοχές για να αγοράσει που πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες από την αξία τους.  Όμως , στη διάρκεια αυτης της μεγάλης διαδρομής ο ίδιος παραδεχτηκε ότι υπηρξαν και αρκετά επιχειρηματικά λάθη και αποτυχημένες επενδύσεις. 

Ενας κατάλογος απο τις καλυτερες και τις χειρότερες επενδυσεις του θα περιελάμβανε τις εξής:

Οι καλύτερες

-National Indemnity και National Fire & Marine: Η εταιρεία αγοράστηκε το 1967 και ήταν μία από τις πρώτες ασφαλιστικές επενδύσεις του Μπάφετ. Η ασφαλιστική ρευστότητα – τα χρήματα από τα ασφάλιστρα που μπορούν να επενδύσουν οι ασφαλιστές μεταξύ του χρόνου που αγοράζονται τα συμβόλαια και του χρόνου που γίνονται οι αποζημιώσεις – παρείχε το κεφάλαιο για πολλές από τις επενδύσεις της Berkshire κατά τη διάρκεια των ετών και βοήθησε στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Ο ασφαλιστικός τομέας της Berkshire έχει αναπτυχθεί και περιλαμβάνει τη Geico, τη General Reinsurance και πολλές άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Το σύνολο των διακινούμενων κεφαλαίων ανερχόταν σε 173 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

– Αγόρασε πακέτα μετοχών της American Express, της Coca-Cola Co. και της Bank of America σε περιόδους που οι εταιρείες ήταν σε δυσμένεια λόγω σκανδάλων ή συνθηκών της αγοράς. Συλλογικά, οι μετοχές αξίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα πλήρωσε ο Μπάφετ γι’ αυτές, και σε αυτό δεν υπολογίζονται όλα τα μερίσματα που έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια.

– Apple: Ο Μπάφετ έλεγε επί μακρόν ότι δεν καταλάβαινε αρκετά καλά τις εταιρείες τεχνολογίας για να τις αποτιμήσει και να επιλέξει τους μακροπρόθεσμους νικητές, αλλά άρχισε να αγοράζει μετοχές της Apple το 2016. Αργότερα εξήγησε ότι αγόρασε μετοχές αξίας άνω των 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή κατανόησε την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ως εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων με εξαιρετικά πιστούς πελάτες. Η αξία της επένδυσής του αυξήθηκε σε περισσότερα από 174 δισεκατομμύρια δολάρια πριν ο Μπάφετ αρχίσει να πουλάει μετοχές της Berkshire Hathaway.

– BYD: Με τη συμβουλή του αείμνηστου επενδυτικού εταίρου του Charlie Munger, ο Μπάφετ  πόνταρε πολλά στην ευφυΐα του ιδρυτή της BYD Wang Chanfu το 2008 με μια επένδυση ύψους 232 εκατομμυρίων δολαρίων στην κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Η αξία αυτού του μεριδίου εκτινάχθηκε σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια πριν ο Μπάφετ αρχίσει να το πουλάει. Το εναπομείναν μερίδιο της Berkshire εξακολουθεί να αξίζει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

–  See’s Candy: Ο Μπάφετ επανειλημμένα επεσήμανε την αγορά του 1972 ως σημείο καμπής στην καριέρα του. Ο Μπάφετ είπε ότι ο Μάνγκερ τον έπεισε ότι είχε νόημα να αγοράζει κανείς μεγάλες επιχειρήσεις σε καλές τιμές, εφόσον είχαν διαρκή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Προηγουμένως, ο Μπάφετ είχε επενδύσει κυρίως σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε ποιότητας, εφόσον πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που πίστευε ότι άξιζαν. Η Berkshire πλήρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια για τη See’s και κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία καραμελών μέχρι το 2011. Το ποσό συνέχισε να αυξάνεται, αλλά ο Μπάφετ δεν το υπογράμμιζε συστηματικά.

–  Berkshire Hathaway Energy : Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παρέχουν μια μεγάλη και σταθερή ροή κερδών για την Berkshire. Ο όμιλος κατέβαλε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 35,05 δολάρια ανά μετοχή, για την MidAmerican Energy με έδρα το Des Moines το 2000.

Η μονάδα κοινής ωφέλειας μετονομάστηκε στη συνέχεια και πραγματοποίησε αρκετές εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων των PacifiCorp και NV Energy. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσέθεσαν περισσότερα από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα κέρδη της Berkshire το 2024, αν και ο Buffett έχει πει ότι τώρα αξίζουν λιγότερο από ό,τι παλαιότερα λόγω της ευθύνης που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις πυρκαγιές.

Οι χειρότερες

– Berkshire Hathaway: Ο Μπάφετ είχε πει ότι η επένδυσή του στην κλωστοϋφαντουργία Berkshire Hathaway ήταν ίσως η χειρότερη επένδυση που έκανε ποτέ. Η εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας που ανέλαβε το 1965 αιμορραγούσε χρήματα για πολλά χρόνια πριν ο Μπάφετ την κλείσει τελικά το 1985, αν και η Berkshire παρείχε μετρητά για ορισμένες από τις πρώτες εξαγορές του Μπάφετ. Βέβαια, οι μετοχές της Berkshire που ο Μπάφετ άρχισε να αγοράζει για 7 και 8 δολάρια ανά μετοχή το 1962 αξίζουν σήμερα 809.350 δολάρια ανά μετοχή, οπότε ακόμη και η χειρότερη επένδυση του Μπάφετ κατέληξε καλά.

– Dexter Shoe Co: Μπάφετ είπε ότι έκανε ένα φοβερό λάθος αγοράζοντας την Dexter το 1993 για 433 εκατομμύρια δολάρια, ένα λάθος που έγινε ακόμη χειρότερο επειδή χρησιμοποίησε μετοχές της Berkshire για τη συμφωνία. Ο Μπάφετ λέει ότι ουσιαστικά έδωσε το 1,6% της Berkshire για μια άχρηστη επιχείρηση.

– Χαμένες ευκαιρίες. Ο Μπάφετ δήλωσε ότι μερικά από τα χειρότερα λάθη του όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι επενδύσεις και οι συμφωνίες που δεν έκανε. Η Berkshire θα μπορούσε εύκολα να είχε βγάλει δισεκατομμύρια αν ο Μπάφετ είχε επενδύσει άνετα στην Amazon, την Google ή τη Microsoft από νωρίς. Αλλά δεν ήταν μόνο οι εταιρείες τεχνολογίας που έχασε. Ο Μπάφετ δήλωσε στους μετόχους ότι πιάστηκε «να πιπιλίζει τον αντίχειρά του» όταν απέτυχε να ακολουθήσει ένα σχέδιο αγοράς 100 εκατομμυρίων μετοχών της Walmart που σήμερα θα άξιζε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

– Πώληση τραπεζών πολύ νωρίς. Λίγο πριν από την πανδημία COVID, ο Μπάφετ φάνηκε να «ξινίζει» για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές του. Τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα που αφορούσαν την Wells Fargo του έδωσαν την αφορμή να αρχίσει να ξεφορτώνεται τις 500 εκατομμύρια μετοχές του, πολλές από αυτές για περίπου 30 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά πούλησε επίσης τη συμμετοχή του στην JP Morgan σε τιμές κάτω των 100 δολαρίων. Και οι δύο μετοχές έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε.

– Γραμματόσημα Blue Chip: Ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ , πρώην αντιπρόεδρος της Berkshire, πήραν τον έλεγχο της Blue Chip το 1970, όταν το πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών πραγματοποιούσε πωλήσεις ύψους 126 εκατομμυρίων δολαρίων. Καθώς όμως τα εμπορικά γραμματόσημα έπεφταν σε δυσμένεια από τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές, οι πωλήσεις μειώνονταν σταθερά- το 2006 ανήλθαν σε μόλις 25.920 δολάρια.

Ωστόσο, ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια που δημιούργησε η Blue Chip για να αποκτήσουν τις See’s Candy, Wesco Financial και Precision Castparts, οι οποίες συνεισφέρουν σταθερά στην Berkshire.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο