Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει στις συναλλαγές η εισαγωγή του IRIS σε όλες τις συναλλαγές λιανικής από την 1η Νοεμβρίου. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ημερήσιου ορίου για πληρωμές σε φίλους και ελεύθερους επαγγελματίες στα 1.000 ευρώ από τα τέλη Ιουνίου, τίθενται οι βάσεις για την επικράτηση των συναλλαγών με μηδενικές χρεώσεις στη χώρα μας, ενώ σύντομα θα ισχύει το ίδιο και για συναλλαγές στο εξωτερικό!
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να είναι καθόλα έτοιμη η αναβάθμιση του συστήματος που θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν ημερησίως πληρωμές έως και 1.000 ευρώ. Η αναβάθμιση αποσυνδέει τις δύο βασικές λειτουργίες του IRIS που έχουν όριο συναλλαγών (P2P και Ρ2Β) και διπλασιάζει τα σημερινά όρια. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα όρια, ειδικά για την αποδοχή μεγαλύτερων πληρωμών από ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που έχουν ζητήσει μηχανικοί και συμβολαιογράφοι. Τα νέα όρια ορίζονται ως εξής:
- Έως 500 ευρώ στις συναλλαγές Ρ2Ρ μεταξύ φυσικών προσώπων (π.χ. φίλων), με μηδενική χρέωση για αποστολέα και παραλήπτη. Σήμερα το όριο είναι στα 250 ευρώ.
- Έως 500 ευρώ σε συναλλαγές Ρ2Β από ιδιώτη προς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με πολύ μικρή προμήθεια που επιβαρύνει την επιχείρηση. Η προμήθεια είναι κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,5% της συναλλαγής και είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες για τις πληρωμές με κάρτα (1-2%). Το αντίστοιχο όριο σήμερα είναι στα 250 ευρώ. Ο διαχωρισμός του ορίου από τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα δίνει τη δυνατότητα να αυξάνονται τα όρια προς επαγγελματίες και διάφορους κλάδους, ανάλογα με το ύψος των αναγκών (π.χ. ακριβές υπηρεσίες). Eτσι, μπορεί για παράδειγμα, να αυξηθεί στα 600 ευρώ το όριο μεταξύ φυσικών προσώπων και στα 1.500 ευρώ για πληρωμές σε επαγγελματίες.
- Χωρίς όριο στις πληρωμές μέσω POS όπου θα εγκατασταθεί το IRIS, σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα (IRIS Commerce). Η πληρωμή στα καταστήματα θα γίνεται με ένα δυναμικό QR που θα μένει ενεργό για λίγα λεπτά. Ο καταναλωτής θα «σκανάρει» τον κωδικό από εφαρμογή mobile banking της επιλογής του, η πληρωμή θα εμφανίζεται στο κινητό και θα πραγματοποιείται με ένα «κλικ». Με το πέρας του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αναβάθμιση των συστημάτων POS των καταστημάτων ώστε να προστεθεί στα συστήματα η επιλογή του IRIS. Για την αναβάθμιση, η κυβέρνηση θα δώσει στους επιχειρηματίες vouchers που θα καλύπτουν το κόστος, όπως είχε γίνει και με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα ERP. Πάντως, η διαδικασία δεν θα έχει αντίστοιχες δυσκολίες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα.
Σε δεύτερο χρόνο, θα δοθεί η δυνατότητα και για συναλλαγές μέσω NFC (near field communication) – δηλαδή με την προσέγγιση του κινητού στο POS, όπως κάνουμε σήμερα με κάρτες και ψηφιακά πορτοφόλια – ώστε το IRIS Commerce να καταστεί πιο εύχρηστο. Απαραίτητη είναι η ανάπτυξη της σχετικής τεχνικής υποδομής, που θα χρειαστεί κάποιους μήνες. Στο τραπέζι έχει μπει και πρόταση για αυτόνομη εφαρμογή IRIS, όμως οι τράπεζες έχουν εκφράσει σχετικές ενστάσεις, καθώς θέλουν το IRIS εντός του ψηφιακού τραπεζικού περιβάλλοντος.
Μεσογειακό ραντεβού. Στις 11 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ένταξη της ΔΙΑΣ στο ευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών EuroPA, που θα διασυνδέει το IRIS με τα εθνικά συστήματα άμεσων πληρωμών σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ανδόρα. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στο πλαίσιο της 9ου Payments360 Conference που διοργανώνει η ΔΙΑΣ.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν προχωρήσει στις σκανδιναβικές χώρες με το Vipps MobilePay, καθώς και στη Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) με το WERO. Όλα τα παραπάνω συστήματα βασίζονται στην υποδομή TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) που έχει δημιουργήσει το Ευρωσύστημα. Σε βάθος χρόνου, στόχος είναι οι άμεσες πληρωμές να είναι δωρεάν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Έτσι, η ΕΕ θα μπορέσει να απεξαρτηθεί σταδιακά και από τις αμερικανικές εταιρείες που εκδίδουν κάρτες (Mastercard, Visa).
Εξάλλου, η ΔΙΑΣ έχει εγκαταστήσει την υποδομή για άμεσες πληρωμές στην Κύπρο, η οποία ήδη χρησιμοποιείται για διατραπεζικές συναλλαγές μεταξύ κυπριακών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο, η υλοποίηση του IRIS στην Κύπρο δεν έχει προχωρήσει, καθώς καταγράφονται αντιδράσεις από συγκεκριμένη τράπεζα της κυπριακής αγοράς.
Έτσι, από τον Κωστή Χατζηδάκη, που ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενίσχυσε και προώθησε το IRIS βάζοντάς το στην καθημερινότητα των πολιτών, η σκυτάλη παραδίδεται στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Στόχος είναι η επέκταση του συστήματος πληρωμών στο σύνολο της οικονομίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Βραζιλία, όπου το αντίστοιχο σύστημα (ΡΙΧ) χρησιμοποιείται παντού – από το περίπτερο μέχρι τις κρατικές υπηρεσίες.