Ολο και περισσότερο επιβαρύνεται η παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς Τραμπ, που απειλούν να ανατρέψουν ό, τι γνώριζε ο κόσμος εδώ και δεκαετίες, τα θεμελιώδη του ελεύθερου εμπορίου.
Από μεγάλες πολυεθνικές μέχρι μεγάλους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου την περασμένη εβδομάδα μείωσαν τους στόχους πωλήσεων, προειδοποίησαν για απολύσεις εργαζομένων και άλλαξαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ενώ οι μεγάλες οικονομίες αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης εν μέσω ζοφερών δεδομένων για τα οικονομικά τους.
Και, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αποσυρθούν από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και ότι ο Τραμπ θα συνάψει συμφωνίες για να αποτρέψει υψηλότερους δασμούς σε άλλους, η απόλυτη αβεβαιότητα για το πού θα καταλήξει όλο αυτό που ξεκίνησε με τη δεύτερη γορά Τραμπ στην εξουσία είναι από μόνη της βαρίδι που τραβάει προς τα κάτω την παγκόσμια οικονομία.
«Η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ είναι ένα σοβαρό αρνητικό σοκ για τον κόσμο βραχυπρόθεσμα», σχολίασε στο Reuters η Isabelle Mateos y Lago, επικεφαλής οικονομολόγος στη BNP Paribas. «Οι αμερικανικοί δασμοί μπορεί να είναι πιο μακριά και σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», είπε σχετικά με τους γενικούς δασμούς των ΗΠΑ που επί του παρόντος ορίζονται στο βασικό επίπεδο του 10% μαζί με υψηλότερες, ειδικές επιβαρύνσεις ανά κατηγορία αγαθών, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.
Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αξιολογεί την προσφορά της Ουάσιγκτον για συνομιλίες για τους δασμούς 145% των ΗΠΑ, στις οποίες απάντησε με εισφορές 125%. Η κυβέρνηση του Τραμπ, επίσης, έχει πει ότι είναι κοντά σε συμφωνίες με χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία για να αποτρέψει περισσότερους δασμούς τις επόμενες εβδομάδες.
Τα πάνω κάτω στις εταιρείες
Στο μεταξύ, εταιρείες όπως η σουηδική κατασκευάστρια ηλεκτρικών συσκευών Electrolux μείωσαν τις προοπτικές της, ενώ η Volvo Cars, η Logitech και ο [αγκόπσμιος κολοσσός στον κλάδο των ποτών Diageo εγκατέλειψαν τους στόχους τους λόγω της αβεβαιότητας.
Η κατάργηση από την προηγούμενη εβδομάδα της αφορολόγητης διακίνησης πακέτων ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας κάτω των 800 δολ. για προϊόντα προερχόμενα από την Κίνα πλήττει πολλούς μικρότερους παίκτες.
«Πηγαίνουμε από το μηδέν στο 145%, κάτι που είναι πραγματικά αβάσιμο για τις εταιρείες και αβάσιμο για τους πελάτες», δήλωσε η Cindy Allen, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Trade Force Multiplier, παγκόσμιου συμβούλου εμπορίου. «Έχω δει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απλώς επιλέγουν να βγουν εντελώς από την αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
Η προοπτική των δασμών ανάγκασε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι εμπορικές εντάσεις αναφέρθηκαν από τους αναλυτές στις υποβαθμίσεις των προοπτικών ανάπτυξης για την Ολλανδία και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA).
Το οικονομικό κλίμα που καταγράφεται σε παγκόσμιες έρευνες αποτυπώνει την πτώση της εμπιστοσύνης.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters μειώνουν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ σε μια σειρά από μεγάλες οικονομίες στο 2,7% κατά μέσο όρι, χαχμηλότερα από το 3% που προέβλεπαν τον Ιανουάριο.

Σοκ ζήτησης
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών τον Απρίλιο, ενώ παρόμοια τάση καταγράφτηκε στη Βρετανία, δείχνοντας ότι οι εξαγωγές των βρετανικών εργοστασίων τον περασμένο μήνα συρρικνώθηκαν με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων πέντε σχεδόν ετών.
Οσο για τις βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις της Γερμανίας, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι είναι απλώς η τάση των επιχειρήσεων να σπεύδουν να εξάγουν ποσότητες πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.
Από την άλλη, για την Ινδία που ακολούθησε την ίδια τακτική, εκτοξεύοντας την εργοστασιακή δραστηριότητα σε υψηλό 10 μηνών, οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν να είναι ο μεγάλος νικητής στη λαίλαπα των δασμών, καθώς αντιμετωπίζει χαμηλότερους δασμούς από την Κίνα και η Αpple έχει μετατοπίσει ένα μέρος της παραγωγής της στη εκεί. «Η Ινδία μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στην Κίνα ως προμηθευτής αγαθών στις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον», δήλωσε η οικονομολόγος των αναδυόμενων αγορών Shilan Shah στην Capital Economics, προβλέποντας ότι οι τιμωρικοί δασμοί στην Κίνα «ήρθαν για να μείνουν».
Προς το παρόν, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποκαλούν το παιχνίδι των δασμών Τραμπ «σοκ ζήτησης» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους αμερικανούς καταναλωτές, θα μειώσει την παραγωγή αλλού.
Από την άλλη, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και έτσι θα δώσει στις κεντρικές τράπεζες αλλού μεγαλύτερο περιθώριο να τονώσουν την οικονομία με μειώσεις επιτοκίων.
Οπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει ακόμη διαφανεί εάν αυτή η πολιτική Τραμπ οδηγήσει στην ανανέωση άλλων οικονομιών. Για παράδειγμα, εάν η Κίνα αυξήσει τα κίνητρα για την εγχώρια οικονομία της ή οι χώρες της ευρωζώνης άρουν τους φραγμούς που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ενιαία αγορά τους.