«Ενώ οι δείκτες φαίνεται ότι ανεβαίνουν, και υπάρχει αισιοδοξία επενδυτικά, οι Έλληνες επενδυτές δεν εμπιστεύονται την αγορά τους. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό»;
Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης στο πάνελ του 5ου OT FORUM, στη συζήτηση για το στοίχημα της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.
Ο κ. Αγαμέμνων Κοτρόζος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. εξήγησε ότι πρέπει να διαχωριστεί η κεφαλαιαγορά μεταξύ της χρηματιστηριακής αγοράς και της αγοράς ομολόγων. Στην αγορά ομολόγων, έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ιδιωτών και θεσμικών.
«Στο χρηματιστήριο βλέπουμε μια αύξηση της συμμετοχής των ξένων θεσμικών επενδυτών΄ στον ημερήσιο τζίρο του χρηματιστήριου που έχει προσεγγίσει τα 64% του τζίρου ημερησίως. Είναι ο υψηλότερος τα τελευταία 10 χρόνια και σίγουρα, πηγαίνοντας η Ελλάδα στη watch list για τις ανεπτυγμένες αγορές , στάτους το οποίο έχασε κατά την περίοδο της κρίσης, πιστεύουμε ότι εκεί, ο τζίρος θα είναι πολύ μεγαλύτερος».
Ο κ. Κοτρόζος πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση ο τζίρος είναι περίπου 190 εκατ. ευρώ αλλά μπορεί να φθάσει και τα 300-350 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Έχει δημιουργηθεί μια φοβία στους Έλληνες, ρώτησε ο κ. Φιλιππίδης, για να λάβει την απάνηση ότι «η στρέβλωση που δημιουργήθηκε το 1999-2000, δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε τότε το όριο limit up limit down, συν πλην 8% . Αυτό, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει».
Είπε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα και στο θεσμικό πλαίσιο και στην εποπτεία και «έχουμε αρχίσει να λειτουργούμε όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».
Η watch list
Πώς μπορεί να γίνει η αγορά καλύτερη και να αναβαθμιστεί, ρώτησε ο κ. Φιλιππίδης τον κ. Σταμάτη Δραζιώτη, CFA Head of Research Eurobank Equities. Ο κ. Δραζιώτης αναφέρθηκε στη watch list και μίλησε για τον δείκτη MCSI «που θα αποφανθεί για το αν θα μας βάλει στον προθάλαμο για αναβάθμιση τον Ιούνιο. Για 1-2 χρόνια θα είμαστε υπό αξιολόγηση».
Eξήγησε ότι τα χρήματα που υπάρχουν στις αναπτυγμένες αγορές είναι επταπλάσια σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. «Άρα μιλάμε για ένα μεγαλύτερο pool επενδυτών, μια μεγαλύτερη επενδυτική βάση, το οποίο είναι θετικό».
Private Equity
Ο κ. Μάρκος Βερέμης, Εταίρος της Big Pi Ventures, μίλησε για το private equity και είπε ότι «εάν δεν υπάρχει επαρκής δανεισμός και δεν υπάρχει private equity, που είναι κατά κάποιο τρόπο το μηχανοστάσιο της μεσαίας οικονομίας, που βγάζει τις μεγάλες εταιρείες, δεν μπορείς να έχεις μεγάλες εταιρείες». Πρόσθεσε ότι ενώ η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, τα ποσά είναι μικρά. «Το private equity είναι κοντά στο 1 δισ., δέκα φορές μικρότερο από άλλες, ευρωπαϊκές χώρες».
«Το private equity είναι κοντά στο 1 δισ., δέκα φορές μικρότερο από άλλες, ευρωπαϊκές χώρες»
Είπε ακόμα ότι «οι τράπεζες δεν είναι φτιαγμένες για να δανείζουν σε εταιρείες τεχνολογίας» – που είναι περισσότερες και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες – και επίσης, ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς η νέες εταιρείες δεν έχουν track record κερδοφορίας. δεν έχουν track record κερδοφορίας.
ΕΦΚΑ: Περιουσία 22 δισ. , με investable το 22% (5 δισ. ευρώ)
Για τον ρόλο των θεσμικών επενδυτών ρώτησε ο κ. Φιλιππίδης τον κ. Πάνο Ξυδώνα, Πρόεδρο της Επενδυτικής Επιτροπής ΑΕΔΑΚ του ΕΦΚΑ και καθηγητή στο ESSCA της Γαλλίας.
Ο κ. Ξυδώνας είπε ότι η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών έχει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. σε ελληνικές εισηγμένες, με συμμετοχές 1,5-2% σε blue chips. Πρόσθεσε ότι το Υπερταμείο έχει σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικές εισηγμένες. «Μελλοντικά, προπαρασκευαάζεται ένας ρολος στρατηγικού επενδυτή».
«Έχουμε και τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, υποχρεωτικού και προαιρετικού χαρακτήρα, άλλο ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, δυνητικό, περίπου 2,5 δις. Ο ΕΚΦΑ έχει μια περιουσία 22 δισ. Από αυτό, investable είναι το 22%, γύρω στα 5 δισ. Με αυτά τα δεδομένα έχει στέρεα έδραση, οπότε αυτό το μεταβατικό gap μεταξύ αναδυόμενων και αναπτυγμένων θα μπορούσε να ανασχεθεί».