Οι παγκόσμιες αγορές έχουν βιώσει πρωτοφανή αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές διαμάχες δημιουργούν κυματισμούς στις οικονομίες παγκοσμίως, σημείωσε ο Sundeep Gantori, Managing Director, CIO Equity Strategist στη UBS Global Wealth Management, μιλώντας στο 5ο OT FORUM.
«Βιώνουμε έναν εξαιρετικά ασταθή μήνα για τις αγορές», πρόσθεσε και ανέφερε πως βρισκόμαστε πραγματικά σε αχαρτογράφητα νερά.
Ο Γκαντόρι επισημαίνει τους δασμούς ως μια βασική πληθωριστική πίεση που έχει αρχίσει να αμφισβητεί τις αντιλήψεις περί οικονομικής υπεροχής των ΗΠΑ, προκαλώντας αυτό που οι αναλυτές περιγράφουν ως «στροφή προς την ασφάλεια» μεταξύ των επενδυτών. Ο συνδυασμός εμπορικών τριβών, αβεβαιότητας στις αγορές και πολιτικών δασμών δημιουργεί αρνητικές οικονομικές συνθήκες και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές δεδομένου ότι προέρχονται από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
«Η αβεβαιότητα στο εμπόριο και οι δασμοί ασκούν αρνητικές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές, με μεγάλο μέρος αυτών να προέρχεται από σημαντικές οικονομικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα», εξήγησε ο Γκαντόρι.
Δεν υπάρχει μια συνεκτική διεθνή στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα συγκυρία, σημειώνει, με τα κράτη να επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο πολιτικές αυτάρκειας — μια τάση που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.
«Μακάρι να έχω μια απάντηση για τη σωστή στρατηγική γιατί υποθέτω ότι δεν υπάρχει σαφής στρατηγική. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι χώρες προσπαθούν να γίνουν αυτάρκεις και αυτό ξεκίνησε και από την πανδημία. Έτσι, ξεκινώντας από την πανδημία COVID, οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της αυτάρκειας και της μείωσης της εξάρτησης από ορισμένες από τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού. Ίσως ήρθε η ώρα για τις χώρες να φέρουν κάποια κρίσιμη μεταποίηση στην εγχώρια αγορά», υπογράμμισε, σημειώνοντας ακόμη ότι οι τομείς της τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από αυτή την αλλαγή, ενώ οι βασικοί καταναλωτικοί τομείς και οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν σχετικά προστατευμένοι.
Τραμπ και ΑΙ
Οι πρόσφατες εξελίξεις προσφέρουν συγκρατημένη αισιοδοξία. «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μετριάσει τη ρητορική του. Αναμένουμε επίσης μια πιθανή συμφωνία με την Κίνα — αν αυτά υλοποιηθούν, μπορεί να δούμε σημαντική ανάκαμψη στις αγορές», εκτίμησε ο Γκαντόρι.
Πέρα από τους δασμούς, ο στρατηγικός ανταγωνισμός στην τεχνολογία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων συνεχίζει να εντείνεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει εκτεταμένους ελέγχους εξαγωγών, ιδιαίτερα στις προηγμένες τεχνολογίες, ενώ οι κινεζικές εταιρείες επιταχύνουν τις προσπάθειες για τεχνολογική αυτονομία.

«Τα καλά νέα είναι ότι νομίζω ότι η Κίνα προσπαθεί τουλάχιστον να οικοδομήσει το δικό της οικοσύστημα. Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες είναι τόσο κυρίαρχες, για παράδειγμα στον εξοπλισμό, τον εξοπλισμό ημιαγωγών και μερικά από τα βασικά κρίσιμα τσιπ, νομίζω ότι ακόμη και αυτή η πρόοδος θα πάρει χρόνο και πάλι. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ένας διπολικός αγώνας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Κίνα έχει σίγουρα δείξει κάποια καλή πρόοδο, αλλά ακόμα οι ΗΠΑ είναι ένας μακρινός νικητής όσον αφορά τον αγώνα AI, αλλά ελπίζουμε ότι τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα πρέπει να δούμε πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις», υπογράμμισε
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο Γκαντόρι προβλέπει σημαντικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη σε όλη την Ασία τα επόμενα χρόνια. «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια δομική τάση με τεράστιες δυνατότητες. Εκτιμούμε ότι η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσει το 10% μέσα σε μόλις τρία χρόνια — ένα ορόσημο που χρειάστηκε δύο δεκαετίες για να επιτύχει το ηλεκτρονικό εμπόριο», σημείωσε.
Αυτή η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα τους κατασκευαστές ημιαγωγών και τους αμυντικούς τομείς, και πιθανώς να αναδιαμορφώσει τις επενδυτικές στρατηγικές καθώς οι αγορές προσαρμόζονται σε αυτά τα σύνθετα παγκόσμια ρεύματα.
Καθώς οι επενδυτές αναζητούν σταθερότητα μέσα στη συνεχιζόμενη αστάθεια, η ανάλυση του Γκαντόρι δείχνει ότι η κατανόηση αυτών των τεχνολογικών και γεωπολιτικών δυναμικών θα είναι καθοριστική για την πλοήγηση σε μια περίοδο που προμηνύεται μετασχηματιστική για τις παγκόσμιες αγορές.