Eνώπιον σημαντικών προκλήσεων βρίσκονται οι μεγάλες εταιρείες διεθνών μεταφορών αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες, λόγω της μεγάλης μείωσης που αναμένεται στη μεταφορά προϊόντων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ κυρίως μέσω εμπορευματικών πτήσεων (cargo).
Εταιρείες όπως η UPS, η FedEx και η DHL προβλέπουν -ή ήδη βλέπουν- μείωση στα μεταφερόμενα προϊόντα προς τις ΗΠΑ από τη μητροπολιτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον, οι μεγάλοι δασμοί έως 145% που επέβαλλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα έχουν μειώσει τις παραγγελίες των περισσότερων αμερικανικών επιχειρήσεων.
Δεύτερον, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου («de minimis») των 800 δολαρίων αλλάζει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθεις των Αμερικανών που γέμιζαν τα αεροσκάφη και τα πλοία που χρησιμοποιούν οι διεθνείς εταιρείες μεταφορών με πάρα πολλά μικρά συνήθως προϊόντα.
Πρόκειται για μεγάλες προκλήσεις για τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών -μεταξύ άλλων την Carol Tomé της UPS, τον Raj Subramaniam της FedEx και τον John Pearson της DHL.
Η κατάργηση του αφορολόγητου
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι New York Times, καθημερινά γίνονταν περίπου 60 πτήσεις cargo ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Αυτές ήταν γεμάτες με τέτοια αντικείμενα χαμηλότερης αξίας, παραγγελίες οι οποίες αναμένεται τώρα να εκλείψουν σε μεγάλο βαθμό. Είναι ενδεικτικό ότι με την κατάργηση του αφορολόγητου, οι αμερικανοί αγοραστές θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς έως 145% ακόμη και σε μικροαντικείμενα. Έτσι, για μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή, για παράδειγμα, που αγόραζαν προς 10 δολάρια, τώρα θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς άλλα 14,5 δολάρια.

Πτώση στη διακίνηση cargo
Μέχρι τα μέσα Απριλίου που είχαν εφαρμοστεί οι νέοι δασμοί Τραμπ οι αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων (cargo) από τη μητροπολιτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ προς τις ΗΠΑ είχε μειωθεί κατά 16% σε ετήσια βάση σύμφωνα με στοιχεία της WorldACD, εταιρείας που παρέχει δεδομένα στον κλάδο των μεταφορών την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Στελέχη του κλάδου κάνουν πλέον λόγο για πιθανή μείωση της μεταφοράς τέτοιων προϊόντων κατά 30% με 40%. Εκτός από τις UPS, FedEx και DHL που έχουν και δικό τους στόλο αεροσκαφών, άλλοι αερομεταφορείς με έντονη δραστηριότητα στη διακίνηση προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι οι αμερικανικές εταιρείες Atlas Air Worldwide και Kalitta Air. Η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, Cathay Pacific Airways. Και οι θυγατρικές μεταφοράς φορτίων (cargo) πολλών κινεζικών αεροπορικών εταιρειών σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στους New York Times.
Η UPS ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει μείωση εσόδων της τάξης του 25% για το δεύτερο τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με πέρσι λόγω της κατάστασης. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας φέτος στα πλαίσια πλάνου για μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι μεταφορές εμπορευμάτων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αναλογούν στο 11% των διεθνών εσόδων της εταιρείας, αναφέρεται.
Η FedEx και η DHL δεν έδωσαν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το πως αναμένεται να επηρεαστούν τα έσοδα με τη νέα κατάσταση στο εμπόριο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, αναφέρουν οι ΝΥΤ.