Όταν στις 17 Απριλίου η Λαγκάρντ δεχόταν τις ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια οι δημοσιογράφοι δεν γνώριζαν ότι είχε προηγηθεί ένα σεμινάριο που ενημέρωνε το δ.σ. για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στην Φρανκφούρτη με εμπεριστατωμένη ανάλυση από ακαδημαϊκούς που περιέγραψαν με λεπτομέρεια όλα τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία μια τέτοια επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε εύλογα να υλοποιηθεί εντός τεσσάρων ετών.
Το σενάριο της ρωσικής εισβολής στην Εσθονία
Ένας από τους εισηγητές του σεναρίου ήταν ο Κάρλο Μασάλα. Eίναι επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Πληροφοριών και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr του Μονάχου από τις αρχές του 2024. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Αν η Ρωσία κερδίσει», περιγράφει το υποθετικό σενάριο ρωσικής επίθεσης στην Εσθονία τον Μάρτιο του 2028. Σύμφωνα με αυτό ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη μικρή εσθονική πόλη Νάρβα και το νησί Χιουμάα στη Βαλτική Θάλασσα. Η επίθεση για την ανακατάληψη της περιοχής της Βαλτικής υπό ρωσικό έλεγχο έχει ξεκινήσει.
Ο ίδιος πέρα από το βιβλίο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη έχει μόνο τέσσερα ή πέντε χρόνια για να προετοιμάσει τις άμυνές της για μια πιθανή σύγκρουση.

Στο σεμινάριο τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ ενημερώθηκαν για τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της στρατιωτικής προετοιμασίας που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της Ρώσικης απειλής. Σύμφωνα με τις πηγές οι αξιωματούχοι θεώρησαν την ενημέρωση σοβαρή και ενίοτε τρομαχτική.
Οι πληροφορίες σχετικά με την ενημέρωση που επικεντρώθηκε στον πόλεμο αποκαλύπτουν όχι μόνο πώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και το επιτελείο της ωθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εστιάσουν κατά περίπτωση αλλά και ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ευρώπη διεξάγονται συζητήσεις για την ρωσική απειλή.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απειλήσει τα ανατολικά μέλη της μέσα σε λίγα χρόνια και ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ανανεώσουν τους στρατούς τους για να αποτρέψουν το Κρεμλίνο.
Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες καταρτίζουν σχέδιο σταδιακής αντικατάστασης της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην ευρωπαϊκή άμυνα προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, εάν ο Τραμπ βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
Τέλος, στη Γερμανία ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αυτή την εβδομάδα, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.