Στις αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αναφέρεται ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών Γιώργος Κορομηλάς, μιλώντας στο Finance Views.
Ο ίδιος, στη συνέντευξή του –την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο Spotify– εξηγεί ότι το μέτρο που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ για την επιδότηση ενός ενοικίου και θα ισχύσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν αποτελεί τρόπο «για να μπορέσουμε να πιάσουμε τα αδήλωτα εισοδήματα». Σύμφωνα με τον κ. Κορομηλά, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να δούμε τη «δαπάνη που κάνει» κάποιος «για τη διαβίωση του» και «να αφαιρείται από το εισόδημα, άρα να έχουμε το ακαθάριστο εισόδημα», τασσόμενος ουσιαστικά με τη λογική του «έσοδα μείον έξοδα», όπως υποστηρίζει.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε στην εποχή πλέον που μπορούμε να το κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Η πλειοψηφία των συναλλαγών περνάει μέσω τραπεζικού συστήματος. Περνάνε ηλεκτρονικά. Γιατί να μην μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο; Αυτό θα βοήθαγε πάρα πολύ και θα αποκάλυπτε και άλλα εισοδήματα που σήμερα κρύβονται. Γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει με την ψηφιοποίηση, υπάρχουν εισοδήματα που ακόμα κρύβονται. Άρα μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε αυτό στα πλαίσια μιας ευρύτερης γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης; Αυτό είναι που χρειάζεται.».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών Γιώργος Κορομηλάς
Πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων
Επιπλέον, σχολιάζοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρνουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να ανακοινώσει -από το βήμα της ΔΕΘ κατά τον Σεπτέμβριο- τη μείωση των τεκμηρίων, ο ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών αναφέρει «είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό στάδιο να επανεξετάσουμε το φορολογικό σύστημα», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «κατάργηση των άδικων τεκμηρίων διαβίωσης». Ακόμη, επισήμανε: «Δεν θα θεωρήσω θετικό να μειώσω κάτι το οποίο έρχεται από το έτος 1978. Τότε θεσμοθετήθηκαν τα τεκμήρια διαβίωσης και μάλιστα αν δούμε την αιτιολογική έκθεση του τότε νόμου έλεγε ότι είναι προσπάθεια της πολιτείας να περιορίσει και να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Δεν είχαμε συστήματα τότε που έχουμε σήμερα -τα πληροφοριακά συστήματα- που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε πληροφόρηση…Τότε δεν είχαμε τίποτα». Και κατέληξε: «Νομίζω ότι μπορούμε να κρατάμε παρωχημένα συστήματα σε μια εποχή ψηφιοποίησης».
Φορολογία επιχειρήσεων
Σε ότι αφορά την φορολογία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο κ. Κορομηλάς υποστηρίζει ότι «Αν το δούμε σε επίπεδο νομικών προσώπων, είμαστε λίγο πιο κάτω και από το μέσο ευρωπαϊκό όρο», προσθέτοντας όμως ότι στην επιβάρυνση θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο φόρος μερισμάτων. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει να δούμε και το θέμα των ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες εντάσσονται στην κλίμακα καθώς «Πρέπει να δούμε μια διόρθωση στον τρόπο με τον οποίο φορολογείται το εισόδημα από την επιχειρηματική δραστηριότητα», ενώ σε άλλο σημείο συμπληρώνει πως «Η άποψή μου και είναι και άποψη και της επιστημονικής ομάδας που έχουμε στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών είναι το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ατομική επιχείρηση θα πρέπει να φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή που φορολογείται και στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες».

Ο δημοσιογράφος του ΟΤ Γιάννης Αγουρίδης με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών Γιώργο Κορομηλά
Φυσικά πρόσωπα
Αναφορικά με τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο Γιώργος Κορομηλάς αναφέρει πως «Οι συντελεστές έχουν μείνει ψηλά. Πέραν από εκείνη τη μείωση που υπήρχε στο πρώτο κλιμάκιο που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια, το 9% καλό είναι να κατέβει και για το δεύτερο κλιμάκιο από 22%. Θα μπορούσε κάλλιστα να κατέβει σε ένα συντελεστή της τάξης του 15%. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί τα περισσότερα εισοδήματα είναι ουσιαστικά αυτά μέχρι και τις 20.000 ευρώ, άρα θα υπάρχει μια σημαντική ελάφρυνση και για τα υπόλοιπα».
ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών επισημαίνει ότι είναι πάρα πολύ μεγάλος ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ (24%), κάτι που επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει «να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητα». Και αυτό «Γιατί εγώ τελικός καταναλωτής όταν δώσω 10 ευρώ ΦΠΑ, αυτά πρέπει να φτάσουν στο κράτος μέσω των επιχειρήσεων που μπαίνουν στην αλυσίδα».
Τέλος, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Κορομηλάς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδίαση. Όπως σημειώνει θα πρέπει να επιβάλλεται ένας φόρος για την ακίνητη περιουσία και να αποδίδεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, τάσσεται κατά της κατάργησής του, καθώς σε αυτή τη φάση «εισπράττονται πάνω από 2,350 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη δημοσιονομική συνθήκη της χώρας.