Σύνοδος Πρυτάνεων: Ζητούν χρηματοδότηση και προσωπικό από την κυβέρνηση

Ενώ η κυβέρνηση επικεντρώνει στην «πανεπιστημιακή βία» οι Πρυτάνεις αναδεικνύουν την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, ζητούν λύση για τους «αιώνιους φοιτητές» και λένε όχι στην «οριζόντια» εφαρμογή μέτρων ασφαλείας

Σύνοδος Πρυτάνεων: Ζητούν χρηματοδότηση και προσωπικό από την κυβέρνηση

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει όλη τη συζήτηση για τα Πανεπιστήμια στα ζητήματα της «πανεπιστημιακής βίας», η Σύνοδος των Πρυτάνων, η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, υπογραμμίζει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει μια διαφορετική οπτική για το ποια είναι τα πραγματικά και φλέγοντα προβλήματα των πανεπιστημίων.

Γι’ αυτό το λόγο και η ανακοίνωση φέρνει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης, υπογραμμίζοντας ότι ο τακτικός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων και σημειώνοντας μάλιστα ότι η επιχορήγηση για συντηρήσεις εμφάνισε το 2025 μείωση κατά 50%. Σε αυτό το πλαίσιο επανέφερε και το πάγιο αίτημα της αντιμετώπισης της υποστελέχωσης, ιδίως σε διοικητικό προσωπικό αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού.

Ως προς το θέμα των διαγραφών των φοιτητών, όπου όλα τα ιδρύματα έχουν πάρει αποφάσεις με τις οποίες ζητούν να μην εφαρμοστεί ως έχει η ισχύουσα ρύθμιση και να υπάρξουν προβλέψεις για φοιτητές που έχουν μεν υπερβεί το όριο φοίτησης αλλά είναι ενεργοί, η σύνοδος ζητά να υπάρξει εγκαίρως μόνιμη νομοθετική ρύθμιση.

Τέλος ως προς τα θέματα ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπογραμμίζει ότι αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με το ίδρυμα και τις ιδιαίτερες συνθήκες του και άρα δεν μπορούν να υπάρχουν μέτρα με «οριζόντια» εφαρμογή, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι πρέπει και η Πολιτεία να αναλάβει την επιχειρησιακή ευθύνη που της αναλογεί. Και βέβαια σημειώνει ότι η οικονομική ενίσχυση είναι η αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων έχει ως εξής:

«ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 108ης Συνόδου Πρυτάνεων

Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική από τις 6 έως και τις 9 Μαΐου 2025, υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη, και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή.

Στις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. συμμετείχαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μπουραντώνης. Επίσης συμμετείχαν η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, η Υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης,  Περικλής Μήτκας και η Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, προσβλέποντας σε μια γόνιμη συνεργασία.

Πρωταρχικό αίτημα της Συνόδου είναι η ενίσχυση των οικονομικών πόρων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Επισημάνθηκε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός όλων των ΑΕΙ εμφανίζει μείωση πλέον του 50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση και ότι η χρηματοδότηση ανά φοιτητή ανέρχεται μόλις στο 1/3 του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, δεν δόθηκε η έκτακτη επιχορήγηση που κάλυπτε, τα τελευταία χρόνια, μέρος των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών. Οι Πρυτάνεις διαπίστωσαν ότι ο τακτικός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και δυσχεραίνει την προοπτική ανάπτυξης. Εξαιρετικά σημαντικό είναι εξάλλου το πρόβλημα με το ύψος της χρηματοδότησης για τις κτηριακές υποδομές οι οποίες, ιδιαίτερα σε παλαιά πανεπιστήμια, εμφανίζουν σημαντικές φθορές. Το 2025 η επιχορήγηση για συντηρήσεις εμφάνισε μείωση 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Σύνοδος ζήτησε την καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης και την αύξηση χρηματοδότησης στο ΕΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων επανέφερε το πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσης ιδιαίτερα σε διοικητικό προσωπικό, πρόβλημα που επιδεινώνεται από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τις αργές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις, εξάλλου, σε μέλη ΔΕΠ και σε όλες τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, παρά την πρόσφατη αύξηση των θέσεων που κατανεμήθηκαν στα Πανεπιστήμια.

Ζητήθηκε επίσης να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία σχετικά με θεσμικά ζητήματα, βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου και μέτρα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, η Σύνοδος Πρυτάνεων επανέλαβε τη θέση της για διάκριση των φοιτητών σε ενεργούς και μη ενεργούς και ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να εισαγάγει εγκαίρως νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα με μόνιμη πρόβλεψη ώστε να περικλείει τους ενεργούς φοιτητές και τις φοιτήτριες για τους οποίους προβλέπεται διαγραφή κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων υπογράμμισε τη μεγάλη εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ελληνική κοινωνία και διεθνώς και ζήτησε την έμπρακτη στήριξή του από την πολιτεία. Θεωρεί ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και για τον λόγο αυτό τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Πανεπιστημίου. Τα πανεπιστήμια ζητούν από την Πολιτεία να συνδράμει για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, σύμφωνα με τη δική της αρμοδιότητα και επιχειρησιακή εξειδίκευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική τους ενίσχυση ώστε να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα πολιτικής προστασίας, που θα θωρακίζουν τα πανεπιστήμια απέναντι σε κάθε κίνδυνο.»

Πηγή: In.gr

OT Originals

Περισσότερα από Academia

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο