Άλλο ένα… χτύπημα στην πολύπαθη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο ήρθε χθες με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αναβάλει για τον Οκτώβριο την εκδίκαση της υπόθεσης στο Β’ Βαθμό λόγω προβλημάτων υγείας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν μέσω του ΟΤ κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Folli Follie, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη στην προσπάθεια πού γίνεται να διασωθεί η επιχείρηση και μαζί περίπου 600 θέσεις εργασίας.
Στον «αέρα» η συμφωνία με τους ομολογιούχους της Folli Follie
Όπως εξηγούν, η αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης συμπαρασύρει και το αίτημα αποδέσμευσης των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητα και μετρητά) αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Η ανάκτηση των συγκεκριμένων assets θεωρείται κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, αφού θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την αποζημίωση των ομολογιούχων πιστωτών όσο και ως «προίκα» στη νέα οντότητα που θα διαδεχθεί την… «παλιά Folli Follie». Χωρίς αυτά, είναι πολύ πιθανόν να αποχωρήσουν οι ομολογιούχοι, και να οδηγηθεί η εταιρεία σε πτώχευση.
Η καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση, δεν βοηθά την προσπάθεια.
Κλειδί η ανάκτηση των assets αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ
Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, η τωρινή διοίκηση που ορίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2020 με δικαστική εντολή μετά την απομάκρυνση των βασικών μετόχων από τα διοικητικά ηνία της εταιρείας στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις λαθροχειρίες στα οικονομικά αποτελέσματα έκλεισε συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι έχουν απαιτήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ.
Μια συμφωνία που επικυρώθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αποτρέποντας την κατάρρευση και πτώχευση. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην διορισμένη από την ελληνική Πολιτεία διοίκηση δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν να ολοκληρωθεί τόσο λόγω της αδυναμίας ανάκτησης των παραπάνω assets, όσο και των εμποδίων που διαρκώς υψώνει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που παραμένει βασικός μέτοχος με ποσοστό περίπου 37%.
Ενδεικτικά αναφέρουν τα νομικά μέσα κατά στελεχών της Folli Follie, τα οποία συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας, στα οποία φέρεται να προχώρησε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, κατηγορώντας τους ότι πλήττουν τα συμφέροντά του.
Ο διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους έκανε μάλιστα λόγο «για προσπάθεια υπονόμευσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον βασικό μέτοχο, και ενώ η εταιρεία είναι ένα βήμα από την ολοκλήρωση της εξυγίανσης.
«Το παλεύουμε, παρ’ όλες τις αντιξοότητες»
Ο κ. Σάμιος ανέφερε ακόμη ότι η παρούσα διοίκηση έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια στα επτά χρόνια που είναι στο τιμόνι της εταιρείας, τονίζοντας πως έχει καταφέρει με ίδιες δυνάμεις να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης παρ’ όλες τις αντιξοότητες. «Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από κανένα στόχο, αντίθετα το περιβάλλον φαίνεται πως παραιτήθηκε», υπογράμμισε,
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις προοπτικές του, λέγοντας πως μπορεί να παράξει πωλήσεις έως και 60 εκατ. ευρώ, αφού μόνο τα δυο factory outlets έχουν τη δυνατότητα να παράξουν πωλήσεις 40 εκατ. ευρώ. «Έχει τεράστια δυναμική αυτό το μαγαζί και δεν πρέπει να κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλειστή παραμένει η τραπεζική πίστωση
Tο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρεία είναι η δυσκολία στην προμήθεια των εμπορευμάτων, καθώς σύμφωνα με την τωρινή διοίκηση εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε τραπεζική πίστωση επί περίπου έξι χρόνια και αναγκάζεται να προπληρώνει τοις μετρητοίς ενώ την ίδια στιγμή καλείται να προχωρήσει σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούν τη δέσμευση σημαντικών πόρων. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 50 αταστήματα ενώ απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους.
Η έκθεση της QSM που ξεσκέπασε το σκάνδαλο
Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. Με μια έκθεση –κόλαφο του αμερικάνικου fund QSM που έσκασε σαν «βόμβα» και αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου.
Ο επικεφαλής του QCM Γκάμπριελ Γκρέκο κατέγραψε λιγότερα σημεία πώλησης του ομίλου σε Ασία και Η.Π.Α (εντοπίσθηκαν 289 σημεία πώλησης έναντι των 630 σημείων), καταρρίπτοντας τον μύθο της πανίσχυρης ελληνικής πολυεθνικής με καταστήματα στους πιο φημισμένους δρόμους του κόσμου.
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του hedge fund η μετοχή του ομίλου κατέρρευσε μέχρι που τρεις εβδομάδες μετά μπήκε σε αναστολή. Εκτιμάται ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας και οι ομολογιούχοι της εταιρείας απώλεσαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ!
Για αυτή τη ζημιά, η Δικαιοσύνη ύστερα από έξι χρόνια επέβαλε σε πρώτο βαθμό ποινές κάθειρξης από 10 έως και 17 έτη στα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, βασικούς μετόχους και σε δύο συνεργάτες τους.
Ειδικότερα, ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, και η σύζυγός του Καίτη εκτίουν την ποινή τους σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας, ενώ ο γιος τους Τζώρτζης ενώ αρχικά είχε οδηγηθεί στη φυλακή, πριν από περίπου ένα μήνα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.