Περιβαλλοντικούς όρους εξασφάλισε την Πέμπτη το πιο ώριμο αδειοδοτικά έργο αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ, εκείνο της Καρδιάς στη Δυτική Μακεδονία, ένα από τα τέσσερα projects που περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της η επιχείρηση, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW (γιγαβάτ). Έτσι, δρομολογείται η δεύτερη μεγάλη «φυσική μπαταρία» για αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα, έπειτα από το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο.
Οι τέσσερις μονάδες άντλησης της ΔΕΗ
Το έργο της ΔΕΗ ισχύος 148 MW (μεγαβάτ) και διάρκειας λειτουργίας οκτώ ωρών θα συνδέεται με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ μέσω ενός νέου υποσταθμού και θα κατασκευαστεί έπειτα από την κατεδάφιση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) της Καρδιάς. Ως κάτω δεξαμενή θα χρησιμοποιηθεί ο πυθμένας του παλιού ορυχείου, ενώ ο άνω ταμιευτήρας χωροθετείται στην υψηλότερη βαθμίδα του νότιου τμήματος του ανενεργού λιγνιτωρυχείου Καρδιάς.
Παράλληλα, στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, ο όμιλος σχεδιάζει μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ σε αντικατάσταση (για τεχνοοικονομικούς λόγους) του σχεδιαζόμενου έργου αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο Μαυροπηγής Πτολεμαΐδας. Επίσης, ωριμάζει αντίστοιχο έργο, ισχύος έγχυσης 183 ΜW στο ορυχείο Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Στο χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη έργων περιλαμβάνεται και το αντλησιοταμιευτικό έργο των 475 ΜW στον ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Σφηκιάς στη Βέροια.
Όσο για το άλλο σχεδιαζόμενο έργο αντλησιοταμίευσης στη Βεγορίτιδα, στις 2 Μαΐου η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με απόφασή της ανακάλεσε τη βεβαίωση παραγωγού για αντλησιοταμιευτική μονάδα 460 ΜW στη λίμνη Βεγορίτιδα έπειτα από αίτημα της ίδιας της εταιρείας. Επιπλέον, η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης έργων άντλησης στους υφιστάμενους ΥΗΣ Πουρναρίου και Καστρακίου.
«Μαγνήτης» επενδύσεων η αντλησιοταμίευση
Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα. Πρόκειται για την πιο ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περί τα 700 MW αντλησιοταμίευσης από τη ΔΕΗ (στα φράγματα της τεχνητής λίμνης Σφηκιάς στον ποταμό Αλιάκμονα και του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο), ενώ το μοναδικό που κατασκευάζεται είναι εκείνο της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα (της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2027. Εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, η ΤΕΡΝΑ προχωρά και με το έργο αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της έχει υπό ανάπτυξη και άλλα παρόμοια projects.
Συνολικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα για έργα άντλησης είναι τεράστιο και υπερκαλύπτει τους εθνικούς στόχους. Ήδη ένα pipeline έργων ισχύος μεγαλύτερης των 10 GW, τα οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε πολλές περιοχές της χώρας (Χαλκίδα, Βέροια, Δεσκάτη, Ορχομενό, Λιδωρίκι, Γρεβενά, Άρτα κ.ά.), έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ και βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Αφορούν έργα της HELLENIQ Renewables, μεταξύ των οποίων ένα 538 MW σε περιοχή των δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης, του ομίλου Motor Oil (τον Ιανουάριο μέσω της Anemos Res εξασφάλισε άδεια 200 ΜW σε περιοχή της Θήβας), του ομίλου ΑΚΤΟR κ.ά.
Τι είναι η αντλησιοταμίευση
Η αντλησιοταμίευση επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Η βάση της είναι δύο ταμιευτήρες υδάτων _ είτε φυσικοί όπως λίμνες, ποτάμια, είτε τεχνητοί όπως μια τεχνητή λίμνη, ή ένα υδροηλεκτρικό φράγμα _ εγκατεστημένους σε διαφορετικό υψόμετρο.
Όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή, αλλά τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ρεύμα τότε, αντί η ενέργεια που δεν καταναλώνεται να χάνεται, χρησιμοποιείται για να αντληθεί νερό από τον κάτω και να μεταφερθεί στον πάνω ταμιευτήρα. Εκεί, αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα. Έτσι, όταν η ζήτηση είναι υψηλή και η προσφορά ενέργειας δεν επαρκεί, το νερό που συγκρατείται στην πάνω δεξαμενή ελευθερώνεται και πέφτει στην κάτω και μέσω μιας γεννήτριας παράγει ηλεκτρική ενέργεια.