Η στρατηγική που έχει καρτατίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους περιλαμβάνει δύο ορόσημα για τη χώρα.
Το πρώτο αφορά την επιδίωξη η Ελλάδα να πάψει να είναι, έως το 2029, η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Το δεύτερο στοχεύει στην πρόωρη αποπληρωμή, έως το 2031, των 31,6 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το πρώτο μνημόνιο, ποσό που υπό κανονικές συνθήκες θα αποπληρωνόταν με τριμηνιαίες δόσεις από το 2029 έως το 2041.
Επόμενος σημαντικός σταθμός είναι η πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2025, που αποτελούν μέρος των 31,6 δισ ευρώ που απομένουν από το πρώτο μνημόνιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Απομείωση χρέους: Οι στόχοι της κυβέρνησης
Στόχος αυτών των ενεργειών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των αγορών, να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία απέναντι σε πιθανές διεθνείς αναταράξεις και να περιοριστούν τα βάρη του παρελθόντος, που διαφορετικά θα επιβάρυναν την επόμενη δεκαετία. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότεροι πόροι από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας θα μπορούν να κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τη διανομή μερίσματος στους πολίτες, και δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων του παρελθόντος.
«Με την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( σ.σ έχει ολοκληρωθεί), με την πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου ακριβού μνημονίου, με τέτοιου τύπου ενέργειες, πλέον απονευρώνουμε, απομειώνουμε έναν κίνδυνο ο οποίος υπήρχε. Και ποιός ήταν αυτός; Από το 2032 και μετά να πιεστεί η χώρα ως προς την αποπληρωμή του χρέους, λόγω αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον ΟΔΔΗΧ.
Με τις ενέργειές της κυβέρνησης απονευρώνουμε τον κίνδυνο από το 2032 και μετά να πιεστεί η χώρα ως προς την αποπληρωμή του χρέους, λόγω αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη στρατηγική διαδραματίζουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία προκύπτουν τόσο από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όσο και από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Για το 2025, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη αναθεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψη στο 3,2% του ΑΕΠ από 2,4%, με ισχυρές ενδείξεις ότι η τελική επίδοση θα είναι ακόμη υψηλότερη.
Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται ότι και το 2025 το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει την έντονα καθοδική πορεία του. Ο στόχος είναι η μείωσή του σε ποσοστό κάτω του 145% του ΑΕΠ, από 153,6% το 2024. Το χρέος ανήλθε στο 163,9% του ΑΕΠ το 2023 και στο 177% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ενισχύσει σημαντικά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα στο ιστορικό υψηλό των 44,1 δισ. ευρώ. Αυτό το «μαξιλάρι» ασφαλείας αυτό λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδίου ταχύτερης αποκλιμάκωσης του χρέους.
Παράλληλα, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα επιτρέπουν στον ΟΔΔΗΧ να προχωρά σε στοχευμένες κινήσεις εκδόσεων ομολόγων που αφορούν στη διαχείριση του χρέους.στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της στρατηγικής διαχείρισης του δημοσίου χρέους.