Με ορίζοντα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας το οποίο πλέον αναμένεται «εντός του θέρους», σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο 5ο OT FORUM, συνεχίζονται οι επαφές Αθήνας – Άγκυρας με στόχο τη διατήρηση των «ήρεμων νερών».
Η επόμενη συνάντηση του Γεραπετρίτη με το Χακάν Φιντάν αναμένεται να είναι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αττάλεια.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γεραπετρίτης στο 5ο ΟΤ FORUM το κρίσιμο είναι «να υπάρχει μια κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Η επιχειρηματική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη
Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζεται και η επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαΐου με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Τάσο Χατζηβασιλείου.
Παράλληλα με το επιχειρηματικό συνέδριο το οποίο έγινε στο ευρύτερο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, ο Χατζηβασιλείου είχε συνάντηση και με τον τούρκο ομόλογο του, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Οι δύο Υφυπουργοί Εξωτερικών έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο Μποζάι με τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη και συνμφώνησαν για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν.
Την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου είχε το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Enterprise Greece, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΒΕ, το ΕΒΕΑ και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι ευκαιρίες για εξαγωγές
Σύμφωνα με πληροφορίες του in οι επιχειρηματίες που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση διαπίστωσαν σημαντικές ευκαιρίες και ενδιαφέρον για εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Τουρκία στους τομείς του φαρμάκου, των τροφίμων αλλά και των πληροφοριακών συστημάτων.
Με την οικονομία να γίνεται σύμφωνα με τον Χατζηβασιλείου, το θεμέλιο μιας νέας, θετικής προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στόχος της Αθήνας τα σταθερά βήματα στα ελληνοτουρκικά
Για την Αθήνα άλλωστε είναι σημαντικό να γίνονται σταθερά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα οποία θα απορροφώνται και από την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και από τις ίδιες τις κοινωνίες.
Στόχος να οικοδομηθεί και μέσα από τη θετική ατζέντα ένα καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να παγιώνονται ως κατάκτηση, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν τις θεμελιώδεις διαφορές τους.
Τι έχει παγιωθεί ως αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Σύμφωνα με τον Γεραπετρίτη «σήμερα έχουμε παγιώσει ως κατάκτηση, πάνω και πέρα από όλα, έναν διάλογο, ο οποίος γίνεται σε ένα επίπεδο, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε κρίσεις. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας διασφαλίζουν και την ειρήνη στην περιοχή μας. Και νομίζω ότι αυτό έχει λειτουργήσει και στο επίπεδο των εξαιρετικά περιορισμένων παραβιάσεων, που ήταν ένας κοινός τόπος στο παρελθόν, στο επίπεδο του συντονισμού στο μεταναστευτικό, όπου τα δίκτυα των διακινητών καταπολεμούνται καθημερινά και είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Και σε πολλά άλλα επίπεδα, τα οποία δομούν μια καλύτερη σχέση».
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας
Το θέμα των τουρκικών αιτιάσεων απέναντι στην Αθήνα αναμένεται να τεθεί και στις συζητήσεις που θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, Ελλάδας – Ιταλίας και οι προεκτάσεις τους και στην ευρωπαϊκή άμυνα, στο οποίο θα λάβουν μέρος συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Νίκος Δένδιας.
Με την Τουρκία να έχει πετύχει σημαντικά βήματα στην αμυντική βιομηχανία και να διεκδικεί μερίδιο και στο πλαίσιο του ReArm Europe.
Πηγή: in.gr