Φυτοφάρμακα: Μειώθηκαν κατά 9% οι πωλήσεις το 2023

Έντονες αντιθέσεις καταγράφονται στις πωλήσεις σε φυτοφάρμακα στην ΕΕ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Φυτοφάρμακα: Μειώθηκαν κατά 9% οι πωλήσεις το 2023

Μειωμένες κατά 9% εμφανίζονται οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων στην ΕΕ το 2023 συγκριτικά με το 2022 και κατά 18% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας στους 292.000 τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περισσότερες πωλήσεις κατέγραψαν η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες είναι οι κύριοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, που κατέχουν το 52% της συνολικής χρησιμοποιούμενης αγροτικής ευρωπαϊκής έκτασης και το 49% της συνολικής αρόσιμης γης.

Σε 16 από 21 χώρες της ΕΕ καταγράφεται σημαντική μείωση στις πωλήσεις φυτοφαρμάκων το 2023

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τους τύπους φυτοφαρμάκων που πωλήθηκαν στην ΕΕ, οι κύριες κατηγορίες το 2023 ήταν «μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα» (39% του όγκου πωλήσεων), «ζιζανιοκτόνα, καταστροφείς φυτικών υλών και καταστροφείς βρύων» (36%) και «εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα» (17%).

φυτοφάρμακα

Έντονες αντιθέσεις

Η μείωση στις πωλήσεις, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurostat, μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αύξηση του κόστους των φυτοφαρμάκων, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία και την επακόλουθη αστάθεια στις αγορές. Παρατηρήθηκε επίσης μια επιβράδυνση της οικονομίας το 2023, η οποία θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει παράγοντα που εξηγεί αυτή την πτώση. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις στις πωλήσεις φυτοφαρμάκων επηρεάζονται επίσης από τις επικρατούσες αγρομετεωρολογικές και οικονομικές συνθήκες.

Το 2023, η Γαλλία (23%), η Ισπανία (18%), η Γερμανία και η Ιταλία (η καθεμία με 14%) αντιπροσώπευαν τα υψηλότερα μερίδια όγκου πωλήσεων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ.

Όμως, μεταξύ 2011 και 2023, υπήρξαν έντονες αντιθέσεις στις εξελίξεις των πωλήσεων φυτοφαρμάκων εντός της ΕΕ.

Για τις 21 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε 16 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες όμως μειώσεις παρατηρούνται στην Πορτογαλία και την Ιταλία (μείωση κατά 44%), ακολουθούμενες από την Ιρλανδία και τη Σλοβενία ​​(μείωση κατά 38%).

Αντίθετα, πέντε χώρες (Λετονία, Αυστρία, Λιθουανία, Φινλανδία, Γαλλία) της ΕΕ κατέγραψαν υψηλότερους όγκους πωλήσεων το 2023 σε σύγκριση με το 2011, με τις πιο έντονες αυξήσεις να παρατηρούνται στη Λετονία (+55%), την Αυστρία (+52%) και τη Λιθουανία (+11%).

OT Originals

Περισσότερα από AGRO

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο