Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποστηρίξει την επιθετική πολιτική τόνωσης της οικονομίας που εφάρμοσε την τελευταίς δεκαετία στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της, παρακάμπτοντας τις συστάσεις για αυτοκριτική μετά από μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και σημαντικών απωλειών.
Αυτό αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες που μεταφέρουν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας.
Η διαδικασία αναθεώρησης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο, θα εξετάσει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι μαζικές αγορές ομολόγων, τα αρνητικά επιτόκια και η παροχή καθοδήγησης για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων παραμένουν αποτελεσματικά εργαλεία πολιτικής.
Θα υποστηρίξει τη «γενναιοδωρία» της
Από τα όσα αναφέρουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προκύπτει ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη «γενναιοδωρία» που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας μόνο δευτερεύουσες αλλαγές στο πρωτόκολλο στρατηγικής που επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια και θα κάνει ελάχιστη, έως καθόλου, κριτική για την πολιτική της όταν εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός την περίοδο 2021-2022.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ είναι πιθανό να διατηρήσει μια αναφορά στην ανάγκη για «ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη» δράση -που σηματοδοτεί την ποσοτική χαλάρωση για την αγορά ομολόγων και άλλα μέτρα τόνωσης- όταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συζητήσει την κατάργηση αυτής της ρήτρας, ενώ ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ και Ιζαμpέλ Σνάμπελ υποστήριξαν και οι δύο ότι οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη φειδώ στο μέλλον, υποστηρίζοντας ότι οι σύντομες κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης είναι αποτελεσματικές, αλλά οι μακροχρόνιες γίνονται υπερβολικά δαπανηρές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντήθηκαν με ένα προκαταρκτικό έγγραφο στρατηγικής στο Πόρτο στις 6-7 Μαΐου και έκαναν προτάσεις για πιθανές αλλαγές που θα ενσωματωθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν ακόμη οι πηγές που μίλησαν στο Reuters. Το έγγραφο είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Η συνάντηση στο Πόρτο
Στο Πόρτο, το προσωπικό της ΕΚΤ παρουσίασε ανάλυση σχετικά με τις επιπτώσεις των πολιτικών τόνωσης της κεντρικής τράπεζας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτά τα προγράμματα ήταν ευεργετικά και θα πρέπει να παραμείνουν μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ στο μέλλον.
Υπήρξε ομοφωνία, ωστόσο, ότι η λεγόμενη «προοπτική καθοδήγηση» για τα επιτόκια θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, αφού οδήγησε την ΕΚΤ να αντιδράσει πολύ αργά όταν εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός.
Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επανεξέτασης είχαν αφήσει ορισμένους διοικητές δυσαρεστημένους, επειδή ήλπιζαν σε μια πιο κριτική στάση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.
Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν συλλογική, χωρίς ανοιχτά ρήγματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το έγγραφο θα μπορούσε να εγκριθεί με μεγάλη συναίνεση.
Το έγγραφο στρατηγικής ενδέχεται, επίσης, να αναφέρει ότι η ΕΚΤ λειτουργεί σε περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για έναν «συμμετρικό» στόχο πληθωρισμού 2%.