Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έβαλε στο στόχαστρο τον «εκφοβισμό» και τον «ηγεμονισμό», στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας για τους δασμούς στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Δημιουργούνται μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, οι οποίες έχουν «καταστήσει απαραίτητη την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών», δήλωσε ο Σι σε ακροατήριο αξιωματούχων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής -συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Χιλής- που συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο για μια σύνοδο κορυφής την Τρίτη.
«Δεν υπάρχουν νικητές στους δασμολογικούς ή εμπορικούς πολέμους. Ο εκφοβισμός ή ο ηγεμονισμός οδηγεί μόνο στην αυτοαπομόνωση», είπε, επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση που έχει κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπορικής αναμέτρησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η ομιλία του Σι έρχεται μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν δραστικά τους δασμούς στα αγαθά η μία της άλλης για μια αρχική περίοδο 90 ημερών, σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη που αποκλιμάκωσε έναν σκληρό εμπορικό πόλεμο και έδωσε ώθηση στις παγκόσμιες αγορές.
Οι…πανηγυρισμοί του Πεκίνου
Ενώ ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την παύση των δασμών ως νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απόδειξη της «απαράμιλλης τεχνογνωσίας του Τραμπ στην εξασφάλιση συμφωνιών που ωφελούν τον αμερικανικό λαό», οι Κινέζοι σχολιαστές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν για τη συμφωνία ως «τεράστια νίκη» για την Κίνα και δικαίωση της σκληρής στάσης του Πεκίνου.
«Αυτό δείχνει ότι τα αποφασιστικά αντίμετρα και η αποφασιστική στάση της Κίνας ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά», έγραψε στο Weibo ο Yuyuan Tantian, ένας λογαριασμός κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV. «Τα αντίποινα είχαν σαφώς σημαντικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ, ωθώντας την κυβέρνησή τους να μειώσει τους δασμούς στα βασικά επίπεδα μετά τις συνομιλίες».
Καθώς οι χώρες έσπευσαν να συνάψουν συμφωνίες με τον Τραμπ μετά την ανακοίνωσή του στις 2 Απριλίου για «αμοιβαίους δασμούς», η Κίνα υιοθέτησε μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς στάθηκε στο ύψος της και ανταπέδωσε με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα μαζί με μια σειρά άλλων αντίμετρων.
Για περισσότερο από ένα μήνα, οι δασμοί του Τραμπ για δεύτερη θητεία στις κινεζικές εισαγωγές παρέμειναν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 145%, ενώ οι ανταποδοτικές εισφορές της Κίνας στα αμερικανικά αγαθά παρέμειναν στο 125%, ένας εμπορικός πόλεμος «tit-for-tat» που ήδη προκαλούσε οικονομικό πόνο και στις δύο πλευρές.
Η εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο σημαίνει ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν προσωρινά τους συνολικούς δασμούς τους στα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα θα μειώσει τις εισφορές της στις αμερικανικές εισαγωγές από 125% σε 10%, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.
Οι δασμοί 20% που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα σχετικά με τη φαιντανύλη, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, θα παραμείνουν, το ίδιο και τα αντίμετρα της Κίνας κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς αυτούς. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Κίνα θα αναστείλει ή θα ακυρώσει επίσης τα μη δασμολογικά αντίμετρα που έχει επιβάλει στις ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου.
«Έτοιμοι να ενώσουμε τα χέρια»
Για εβδομάδες, η Κίνα είχε σταθεί σταθερά απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ και είχε εξαπολύσει μια διπλωματική επίθεση γοητείας, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως υπερασπιστή του παγκόσμιου εμπορίου και συσπειρώνοντας τις χώρες να αντιδράσουν σε αυτό που αποκαλεί «αμερικανικό εκφοβισμό».
Την Τρίτη, ο Σι συνέχισε αυτή την πίεση παρά την εμπορική εκεχειρία, υποσχόμενος να ενισχύσει την «αλληλεγγύη» με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μια περιοχή που ο Τραμπ έχει επιδιώξει να φέρει πιο κοντά στην τροχιά της Ουάσινγκτον. Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της συγκεκριμένης περιοχής ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά πέρυσι, δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης.
Ο Σι μιλούσε κατά την έναρξη της τέταρτης υπουργικής συνάντησης του Φόρουμ Κίνα- CELAC (Community of Latin American and Caribbean States – οινότητα των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), μιας συνάντησης που καθιερώθηκε το 2014 για να ενισχύσει την επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – και να αμφισβητήσει την παραδοσιακή κυριαρχία της Αμερικής στην περιοχή.
«Η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι σημαντικά μέλη του Παγκόσμιου Νότου. Η ανεξαρτησία και η αυτονομία είναι η ένδοξη παράδοσή μας. Η ανάπτυξη και η αναζωογόνηση είναι εγγενές δικαίωμά μας. Και η αμεροληψία και η δικαιοσύνη είναι η κοινή μας επιδίωξη», δήλωσε ο Σι.
Στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής
«Μπροστά στα υποβόσκοντα ρεύματα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπαράθεσης των μπλοκ, καθώς και στο ανερχόμενο κύμα μονομέρειας και προστατευτισμού, η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τα χέρια με τους εταίρους μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», πρόσθεσε.
Ο Κινέζος ηγέτης υποσχέθηκε επίσης να χορηγήσει πιστωτικές γραμμές αξίας 66 δισεκατομμυρίων γιουάν (9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στις χώρες της CELAC για να στηρίξει την ανάπτυξή τους. Οι πιστωτικές γραμμές θα εκφράζονται σε γουάν, μια κίνηση που αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για τη διάδοση του κινεζικού νομίσματος στην περιοχή.
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων του Πεκίνου. Πέρυσι, η Κίνα ήταν ο κύριος προορισμός για τη σόγια της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 73% των συνολικών εξαγωγών σόγιας της χώρας.