Βρετανία: Διεκδικεί μεγαλύτερο λόγο στην τύχη των 200 δισ. ευρώ σε «παγωμένα» ρωσικά assets

Τι αποκαλύπτει το Politico για τη διαχείριση των κατασχεμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και την παράδοσή τους στην Ουκρανία

Βρετανία: Διεκδικεί μεγαλύτερο λόγο στην τύχη των 200 δισ. ευρώ σε «παγωμένα» ρωσικά assets

Η Βρετανία πιέζει για τη μεταφορά σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται στο Βέλγιο σε ξεχωριστό επενδυτικό ταμείο, όπως αποκαλύπτει το Politico, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων με γνώση του θέματος.

Όπως εκτιμάται, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κατάσχεση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την παράδοσή τους στην Ουκρανία – μια ιδέα που υποστηρίζεται από τη Βρετανία, αλλά στην οποία αντιτίθεται μεγάλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Το ακριβές μερίδιο των βρετανικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η Euroclear είναι άγνωστο, αλλά η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δηλώσει προηγουμένως ότι κατέχει 25 δισεκατομμύρια λίρες σε «παγωμένα» ρωσικά ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια

Η ιδέα έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να διαμορφώσουν τους όρους μιας 30ήμερης εκεχειρίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας,  Βλαντιμίρ Πούτιν, με σκοπό την έναρξη επίσημων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ένας βιώσιμος μηχανισμός κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, πολλοί πιστεύουν, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβολή οποιωνδήποτε συμφωνηθέντων όρων.

Η Γαλλία έχει προηγουμένως υπονοήσει ότι η απειλή μεταφοράς των κεφαλαίων στο Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα δεν έχει κίνητρο να παραβιάσει την εκεχειρία.

Παρόλο που τα βρετανικά κρατικά ομόλογα συγκαταλέγονται στις «παγωμένες» ρωσικές καταθέσεις, η Βρετανία έχει επί του παρόντος ελάχιστο λόγο για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν αυτά τα κεφάλαια, καθώς κατατίθενται επίσημα υπό το όνομα Euroclear – ενός θεματοφύλακα με έδρα το Βέλγιο που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ.

Το ακριβές μερίδιο των βρετανικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η Euroclear είναι άγνωστο, αλλά η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δηλώσει προηγουμένως ότι κατέχει 25 δισεκατομμύρια λίρες σε «παγωμένα» ρωσικά ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια.

Η μεταφορά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού» που αναγνωρίζει επίσημα τα συμφέροντα της Βρετανίας θα έδινε στο Λονδίνο μεγαλύτερο έλεγχο και ενδεχομένως θα ενίσχυε τον ρόλο του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ως γεφυροποιού μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εμπλακεί, αλλά με τους δικούς μας όρους. Δεν μπορούν να πάνε κόντρα σε ό,τι αποφασίζεται στην Ευρώπη», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico. Σε αυτούς, όπως και σε άλλους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν για ένα ευαίσθητο θέμα.

Ένας εκπρόσωπος που εκπροσωπεί το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο Politico: «Εργαζόμαστε επειγόντως με εταίρους για να διερευνήσουμε όλες τις νομικές οδούς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία».

Το βελγικό ζήτημα

Τα φιλοουκρανικά ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν να δράσουν γρήγορα σχετικά με τις ανησυχίες ότι η Ουγγαρία, η οποία είναι πιο φιλική προς τη Ρωσία, θα εμποδίσει την ανανέωση των κυρώσεων στα τέλη Ιουλίου.

Το καθεστώς κυρώσεων του μπλοκ πρέπει να ανανεώνεται ομόφωνα κάθε έξι μήνες και η ουγγρική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απειλήσει να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να επιστρέψει αποτελεσματικά τα χρήματα στη Μόσχα.

Η μεταφορά κεφαλαίων από την Euroclear σε ξεχωριστό φορέα θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί μια χρήσιμη ασπίδα έναντι αυτού του κινδύνου – αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο μηχανισμός θα είναι νομικά ορθός.

Επειδή η Euroclear εδρεύει στην επικράτειά της, το Βέλγιο είναι μοναδικά εκτεθειμένο σε τυχόν νομικές ή οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη δήμευση.

Το Βέλγιο πιθανότατα θα καλωσόριζε μια δομή παρόμοια με αυτήν που προτείνει η Βρετανία, η οποία μεταβιβάζει την ευθύνη σε πολλές χώρες.

«Δεν θα είναι δυνατό για το Βέλγιο να δράσει μόνο του [σε περίπτωση κατάσχεσης]. Πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστούμε τους κινδύνους», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών, Μαξίμ Πρεβό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπαρτ ντε Βεβέρ, μετέφερε ένα παρόμοιο μήνυμα σε κορυφαίους βοηθούς του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Κίεβο, δήλωσε στο Ppolitico ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Αντιμέτωπος με αρκετές πιθανές εναλλακτικές επιλογές για την εξουδετέρωση της απειλής του βέτο της Ουγγαρίας, η Euroclear ζητά διευκρινίσεις από την ΕΕ σχετικά με το τι θα συμβεί εάν οι κυρώσεις δεν ανανεωθούν.

Οποιαδήποτε παρατεταμένη νομική αβεβαιότητα απειλεί να αμαυρώσει τη φήμη της Euroclear ως αξιόπιστου χώρου για επιχειρηματική δραστηριότητα και θα μπορούσε να την εκθέσει σε αξιώσεις αποζημίωσης από τους κατόχους κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων.

Άλλες χώρες, ωστόσο, προτρέπουν να είναι προσεκτικές στην ιδέα της άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων. «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προχωρήσουμε ως τελική επιλογή στη δήμευση, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν συνετό», δήλωσε στο Politico ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών, Ριμάντας Σαντζίους.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο