Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα και τον δείκτη MSCI Greece ήταν η εαρινή αναθεώρηση των δεικτών του οίκου, παρά το ότι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η μετοχή του Τιτάν θα ήταν αυτή που θα συμπλήρωνε αργά ή γρήγορα τη δεκάδα του δείκτη. Ωστόσο, στον small cap εισέρχεται η μετοχή του ΟΛΠ.
Σε κάθε περίπτωση, οι έτερες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Ιουνίου, επηρεάζοντας τις συναλλαγές και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο δείκτης MSCI Standard Greece παραμένει λοιπόν με εννέα, αντί για δέκα μετοχές, μετά την έξοδο της Motor Oil στην αναθεώρηση του περασμένου Αυγούστου. Δηλαδή με τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Metlen.
Πλέον το βλέμμα είναι στις 23 Μαΐου, όταν και θα ανακοινωθούν οι αλλαγές των δεικτών του FTSE Russell, με παρόμοια επίδραση στην αγορά, λόγω των απαραίτητων rebalancing κινήσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Επόμενο ραντεβού του MSCI… τον Ιούνιο
Βέβαια, ο MSCI θα επανέλθει στο προσκήνιο, τον Ιούνιο, σε περίπτωση που εν τέλει θέλει το ελληνικό χρηματιστήριο σε «λίστα παρακολούθησης» προς αναβάθμιση. Η αγορά τρέφει προσδοκίες ότι φέτος το ΧΑ θα μπει στον «προθάλαμο» της αναβάθμισης, δεδομένου ότι οι άλλοι τρεις οίκοι την έχουν εντάξει ήδη.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση των κριτηρίων για τη μετάβαση του ΧΑ σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών.
Το στοίχημα
H επάνοδος του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένα στοίχημα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε το 2013, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, τη θέση του στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, με αποτέλεσμα έκτοτε να αντλεί κεφάλαια μόνο από τη μικρή «λίμνη» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές. Να σημειωθεί ότι τα “παθητικά” funds επενδύουν περίπου 88% στις Ανεπτυγμένες και μόνο 12% στις Αναπτυσσόμενες.