Finance Views – Μπρατάκος: Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία - Οι πυλώνες του τουρισμού, των υποδομών και της πρωτογενούς παραγωγής

Διεύθυνση παραγωγής: : Ανδρέας Παναγόπουλος
Εικονοληψία: : Δημήτρης Μιχαλάκης – Αλέξανδρος Γαστεράτος
Γραφικά: : Νίκος Χατζηευθυμίου – Δώρα Σκεύη
Μοντάζ: : Μάριος Φώτος
Παραγωγή: : Μαρίνα Βερνίκου

Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα «βλέπει» ως επιτακτική ανάγκη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Μπρατάκος, μιλώντας στο Finance Views.

Όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του –την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο Spotify «από το σύνολο των στελεχών που γνωρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας», συμπληρώνοντας πως «Ζούμε σε μια εποχή που θα σας έλεγα ότι τα πράγματα για την ελληνική οικονομία δεν είναι άσχημα. Έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε μειωμένη ανεργία, έχουμε αυξημένες επενδύσεις, έχουμε αυξημένες εξαγωγές».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος

Ωστόσο, επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν, λέγοντας ότι «εάν σκεφτείτε ότι στην πορεία ο ρυθμός ανάπτυξης βάσει των εκτιμήσεων που έχουν γίνει, θα φτάσει στα επόμενα τρία χρόνια είναι στο 1,5%», ενώ παράλληλα υπάρχουν «δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα η κλιματική κρίση. Πραγματικά η κλιματική κρίση είναι κάτι το οποίο πρέπει πλέον οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη», υπενθυμίζοντας ότι η κακοκαιρία Daniel στοίχισε στη χώρα μας 4-4,5 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη (Βαλένθια) στην Ισπανία κοντά στα 11 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημειώνει ότι «το 1% (σ.σ. ανάπτυξη) δεν είναι βιώσιμο», για αυτό και «θέλουμε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης».

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον τρόπο επιχειρούμε στη χώρα μας

Πώς αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο

Πώς  όμως μπορούμε να έχουμε λοιπόν αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης; Η απάντηση του κ. Μπρατάκου είναι σαφής: «Όχι με το σημερινό μοντέλο που παράγουμε. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον τρόπο επιχειρούμε στη χώρα μας», αναφερόμενους σε βασικούς πυλώνες της χώρα μας όπως ο τουρισμός. Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξήγησε πως «πρέπει να αυξηθούν οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται», αλλά και να υπάρξει στόχευση σε όσους έχουν «μεγαλύτερο βαλάντιο», ενώ σημαντική είναι και η βελτίωση των υποδομών της χώρας.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό «Πρέπει να αυξήσουμε τη βιομηχανική μας παραγωγή» σημειώνει ο ίδιος για να συμπληρώσει με νόημα πως «Η χώρα δεν παράγει», ενώ «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στο να μπορέσει να γίνει μια επένδυση στη βιομηχανία», με βασικούς παράγοντες αποτροπής να αποτελούν τόσο το χωροταξικό, όσο και η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης». Δεν είναι όμως μόνο αυτό: «Εδώ πρέπει να δούμε και τις εξελίξεις που προκύπτουν από την από την από τις αλλαγές στην παγκόσμια αγορά. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει υψηλό κόστος ενέργειας. Έτσι, αυτό είναι σήμερα ένα από τα προβλήματα για την ελληνική βιομηχανία».

Ο δημοσιογράφος του ΟΤ Γιάννης Αγουρίδης με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Μπρατάκος θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί βάρος και στην πρωτογενή παραγωγή, σημειώνοντας ότι δε μπορεί να δεχτεί ότι «κάνουμε εισαγωγή ντομάτας από την Πολωνία το θεωρώ απαράδεκτο«. Άρα λοιπόν «πρέπει να αυξήσουμε και την πρωτογενή παραγωγή, να πείσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να χρησιμοποιήσουν τη γη».

Η πολιτική του προέδρου Τραμπ αλλάζει από μέρα σε μέρα, αν όχι από ώρα σε ώρα

Οι δασμοί Τραμπ…

Αναφορικά με τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, ο κ. Μπρατάκος θεωρεί  ότι «η Ελλάδα δεν επηρεάζεται άμεσα τόσο πολύ από την επιβολή δασμών» γιατί η έκθεση που έχει η χώρα μας στην Αμερική είναι χαμηλό, με τον ίδιο να προσθέτει ότι «το ποσοστό των εξαγωγών της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γύρω στο 4%, άρα δεν είναι μεγάλο ποσοστό που θα μας επηρεάσει». Βέβαια, σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «Εάν παραμείνουν αυτές οι αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, τότε θα μπορούσαν να οδηγήσουν διάφορες άλλες χώρες σε ύφεση, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία με τις οποίες συνεργαζόμαστε και έχουμε μεγαλύτερη εμπορική σχέση και αυτό να επηρεάσει περισσότερο τη χώρα μας». Ωστόσο, ο ίδιος εξηγεί πως η συνολική κατάσταση «χρειάζεται ηρεμία. Δεν είναι τόσο δραματικά και επικίνδυνα τα πράγματα και σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που σας είπα στην αρχή. Η πολιτική του προέδρου Τραμπ αλλάζει από μέρα σε μέρα, αν όχι από ώρα σε ώρα».

…και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Τι γίνεται όμως με τις ελληνικές επιχειρήσεις και πώς αντιδρούν σε αυτήν τη νέα συνθήκη; Μήπως χρειάζεται να δουν τα πράγματα διαφορετικά από εδώ και στο εξής: Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι «έχω μια εμπειρία τριάντα ενός ετών στην επιχειρηματικότητα. Αυτές λοιπόν τις τρεις δεκαετίες έχω διαπιστώσει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν μια μια εσωτερική δυνατότητα βιωσιμότητας, έχουν μια ανθεκτικότητα». Επίσης, προσθέτει ότι πάντα οι επιχειρηματίες είχαν είχανε δυσκολίες, ωστόσο «κατάφεραν να ανταποκριθούν» στις δυσκολίες και «να βρουν εναλλακτικές ώστε να τις ξεπεράσουν». Παράλληλα, σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «οι ευκαιρίες οι οποίες υπάρχουν στο τραπέζι και είναι διαθέσιμες για την ελληνική επιχειρηματικότητα, δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με το εξωτερικό περιβάλλον. Έχουν να κάνουν περισσότερο με το εσωτερικό μας».

OT Originals

Περισσότερα από Finance Views

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο