Palantir: Ο CEO Άλεξ Καρπ, επαινεί τους Σαουδάραβες μηχανικούς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir στηλίτευσε την Ευρώπη, λέγοντας ότι έχει «εγκαταλείψει» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Palantir: Ο CEO Άλεξ Καρπ, επαινεί τους Σαουδάραβες μηχανικούς

Στο επενδυτικό φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Ριάντ, ο Άλεξ Καρπ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Palantir Technologies, επαίνεσε τους Σαουδάραβες μηχανικούς για την αξιοκρατία και τον πατριωτισμό τους, και επιτέθηκε στην Ευρώπη για την αργή υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Βλέπετε μια δεκτικότητα σε αυτήν την περιοχή, ειδικά στο βασίλειο», δήλωσε ο Καρπ στο Επενδυτικό Φόρουμ Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ την Τρίτη. «Αλλά η δεκτικότητα οφείλεται σε ανθρώπους που έχουν βαθιά παράδοση στην αριστεία της μηχανικής και, ειλικρινά, πιστεύουν στο δικό τους μέλλον».

Ο Καρπ απαντούσε σε αίτημα της παρουσιάστριας του πάνελ και του CNBC, Σάρα Άιζεν, να επεκταθεί σε ένα προηγούμενο σχόλιο ότι οι χώρες και οι περιοχές που αξιοποιούν καλύτερα την Τεχνητή Νοημοσύνη αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή.

«Προφανώς, η μεγάλη αντίθεση εδώ είναι η Ευρώπη, όπου, ξέρετε, είναι σαν οι άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει, και ελπίζω πραγματικά να αλλάξει αυτό στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έτυχε βασιλικής υποδοχής με χρυσές καρέκλες και αραβικά άλογα στο Ριάντ την Τρίτη, καθώς ξεκίνησε την περιοδεία του στον Κόλπο. Πλαισιωμένος από στελέχη της Google, της Nvidia, της BlackRock και άλλων εταιρειών για να συζητήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, την άμυνα και την ενέργεια με Σαουδάραβες αξιωματούχους, ο Τραμπ δήλωσε ότι στοχεύει να εξασφαλίσει συμφωνίες 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η υστέρηση της Ευρώπης

Με βάση μια έκθεση «AI by McKinsey» του Οκτωβρίου 2024 που δημοσιεύθηκε από την QuantumBlack, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί υστερούν έναντι των Αμερικανών ομολόγων τους κατά 45 έως 70% όσον αφορά την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και ενώ η Ευρώπη ηγείται στην παραγωγή εξοπλισμού ημιαγωγών Τεχνητής Νοημοσύνης η έκθεση ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει μερίδιο αγοράς κάτω του 5% σε τομείς όπως οι πρώτες ύλες, οι υποδομές cloud και οι υπερυπολογιστές.

«Οι ευκαιρίες παραμένουν ανοιχτές, αλλά η Ευρώπη ξεκινά από ένα μειονέκτημα», έγραψε η έκθεση της QuantumBlack.

Η Ευρώπη είναι επίσης γνωστή για πολύ πιο αυστηρούς κανονισμούς για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Την 1η Αυγούστου 2024, η Ευρώπη θέσπισε τον Νόμο περί Τεχνητής Νοημοσύνης, το πρώτο νομικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, και ίδρυσε ένα γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης για την επίβλεψη της εφαρμογής αυτών των κανονισμών.

Ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης είναι μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που, σύμφωνα με την ΕΕ, διασφαλίζει «αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη», το οποίο απαγόρευσε ρητά πρακτικές όπως η χειραγώγηση και η εξαπάτηση που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η βιομετρική ταυτοποίηση εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο για σκοπούς επιβολής του νόμου σε δημόσιους χώρους και η αξιολόγηση του κινδύνου ατομικών ποινικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης, οι τρόποι χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ και η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, κατηγοριοποιούνται επίσης ως «υψηλού κινδύνου» και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο.

Η πιο γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που συγκέντρωσε τα περισσότερα κεφάλαια είναι η γαλλική νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral, η οποία υποστηρίζεται από χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η εταιρεία, που αποκαλείται η απάντηση της Ευρώπης στην OpenAI, απέκλεισε πρόσφατα την εξαγορά και εξετάζει μια αρχική δημόσια προσφορά, ενώ παράλληλα προωθεί τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα και το γενετικό chatbot «Le Chat» σε νέες αγορές.

OT Originals

Περισσότερα από Tεχνητή νοημοσύνη

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο