Foot Locker: Ποια είναι η Dick’s Sporting Goods που την εξαγοράζει – Ο ρόλος της Nike

Η Dick's Sporting Goods με τη Foot Locker ποντάρει σε νέους καταναλωτές και Nike - Το deal που αλλάζει την αγορά αθλητικών

Foot Locker: Ποια είναι η Dick’s Sporting Goods που την εξαγοράζει – Ο ρόλος της Nike
Η CEO της Dick's, Lauren Hobart

Να εξαγοράσει την Foot Locker για 2,4 δισ. δολάρια σκοπεύει η Dick’s Sporting Goods, με στόχο τη μεγαλύτερή της διείσδυση στην αγορά, με όχημα την πολυπόθητη Nike.

Την ευκαιρία αυτή τής προσέφερε απλόχερα η Foot Locker που βρίσκεται μεν σε ένα στάδιο φιλόδοξης ανάκαμψης, ωστόσο η διαχρονικά αδύναμη τιμή της μετοχής της, την έχει καταστήσει στόχο εξαγοράς.

Η εταιρεία που θα προκύψει, θα έχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά αθλητικών παπουτσιών Nike και θα προσφέρει στη Dick’s πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, καθώς και σε νεότερους και αστούς καταναλωτές, που αποτελούν το ζητούμενο δυναμικό κοινό.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Dick’s θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό μετρητών και δανείων για να αποκτήσει την Foot Locker έναντι 2,4 δισ. δολαρίων. Οι μέτοχοι της Foot Locker μπορούν να λάβουν είτε 24 δολάρια σε μετρητά – ένα premium περίπου 66% της μέσης τιμής της μετοχής της Foot Locker κατά τις τελευταίες 60 ημέρες – είτε 0,1168 μετοχές της Dick’s.

Η Dick’s είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από την Foot Locker από άποψη εσόδων

Τι συμβαίνει με τη Foot Locker

Όπως μάλιστα, τονίζει και το CNBC, τη θετική αυτή εξέλιξη χρεώνεται η διευθύνουσα σύμβουλος της Foot Locker, Mary Dillon, η οποία από τον Αύγουστο του 2022 έχει αναλάβει μια φιλόδοξη προσπάθεια αναστροφής του κλίματος για την εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων.

Κι ενώ υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, οι ευρύτερες συνθήκες της αγοράς, όπως οι δασμοί και η αδυναμία των καταναλωτών, έχουν επιβαρύνει τη μετοχή της εταιρείας, καθιστώντας την Foot Locker πιθανό στόχο εξαγοράς.

Ενδεικτικό είναι πως μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης, οι μετοχές της Foot Locker σημείωναν πτώση 41% φέτος.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών παπουτσιών αναμένει κέρδη για το σύνολο του έτους από 1,35 έως 1,65 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 1,72 δολάρια κατά μέσο όρο. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις των καταστημάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% έως 2,5%, χάνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις στο μέσο του εύρους αυτού.

Η Dillon τόνισε πως η εξαγορά αποτελεί «απόδειξη» όλης της δουλειάς που έχει κάνει η ίδια και η ομάδα της για τη βελτίωση της επιχείρησης.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Dick’s, η Foot Locker θα είναι ακόμη καλύτερα τοποθετημένη για να επεκτείνει την κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών, να αναβαθμίσει την omnichannel εμπειρία για τους πελάτες μας και τους συνεργάτες των εμπορικών σημάτων και να ενισχύσει τη θέση μας στον κλάδο», σημείωσε η Dillon.

Η διευθύνουσα σύμβουλος πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένη ότι αυτή η συναλλαγή αντιπροσωπεύει την καλύτερη πορεία για τους μετόχους μας και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη».

DICKS FOOT LOCKER

Από αντίπαλοι, «φίλοι»

Ενώ οι εταιρείες είναι μακροχρόνιοι αντίπαλοι – και οι δύο ανταγωνίζονται για την πώληση των ίδιων εμπορικών σημάτων στα καταστήματά τους – η Dick’s είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από την Foot Locker από άποψη εσόδων. Στους πρόσφατους οικονομικούς απολογισμούς της, η Dick’s ανέφερε έσοδα 13,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Foot Locker 7,99 δισ.  δολαρίων.

Σύμφωνα με το πλάνο της Dick’s, θα λειτουργήσει την Foot Locker ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα στο χαρτοφυλάκιό της και να διατηρήσει τα εμπορικά σήματα της εταιρείας – Foot Locker Kids, WSS, Champs και atmos.

Σε ενημέρωση της αγοράς πρόσφατα, η CEO της Dick’s, Lauren Hobart, επισήμανε πως οι δύο επιχειρήσεις θα λειτουργούν ως ξεχωριστές οντότητες και ο καταναλωτής «μπορεί να γνωρίζει ή να μην γνωρίζει ότι η Dick’s και η Foot Locker είναι πλέον ένα».

«Ο συνδυασμός τους για τον καταναλωτή δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αλλά το να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν δύο ισχυρές μάρκες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών, όπου, όποτε και όπως θέλουν να ψωνίσουν», πρόσθεσε η Hobart.

Για τη Nike

Η συγχώνευση συγκεντρώνει δύο εμβληματικά ονόματα στο λιανεμπόριο αθλητικών ειδών και θα δώσει στη Dick’s ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χονδρική αγορά αθλητικών παπουτσιών, κυρίως για τα προϊόντα Nike.

Αν και η Hobart εξήγησε πως η εταιρεία δεν επιδιώκει διεθνή επέκταση αυτή τη στιγμή, η συνολική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Dick’s θα αυξηθεί από 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της παγκόσμιας εμβέλειας της Foot Locker.

Ο προτεινόμενος συνδυασμός εγείρει όμως σημαντικές ανησυχίες κατά του ανταγωνισμού, αλλά η Wall Street αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι πιο ευνοϊκή στις συγχωνεύσεις.

Η Foot Locker αποφάσισε ότι ορισμένα από τα καταστήματά της θα μπορούσαν να κλείσουν

Τι βλέπει η αγορά;

Οι μετοχές της Foot Locker σημείωσαν άνοδο άνω του 80% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Οι μετοχές της Dick’s υποχώρησαν κατά περίπου 15%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η συγχώνευση στα οικονομικά αποτελέσματα.

Ενώ η Dick’s αναμένει ότι η συναλλαγή θα έχει προσαύξηση στα κέρδη κατά το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος μετά το κλείσιμο και ότι θα αποφέρει συνέργειες κόστους μεταξύ 100 και 125 εκατομμυρίων δολαρίων, η Foot Locker αγωνίζεται εδώ και αρκετό καιρό. Έχει ένα δυσκίνητο αποτύπωμα καταστημάτων, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, και είναι πιο εκτεθειμένη σε οικονομικές υφέσεις λόγω του χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου των πελατών της.

Αφού η Foot Locker αξιολόγησε όλα τα καταστήματά της, αποφάσισε ότι ορισμένα σημεία θα μπορούσαν να κλείσουν, όπως αποκάλυψε η Hobart, χωρίς ωστόσο να αναμένεται πωςθα κλείσει ένας «σημαντικός» αριθμός καταστημάτων.

Σκεπτικισμός και hold

Σε σημείωμά της την Πέμπτη, ωστόσο η TD Cowen χαρακτήρισε τη συμφωνία «στρατηγικό λάθος» καθώς υποβάθμισε τις μετοχές της Dick’s σε hold από buy. Ο αναλυτής John Kernan δήλωσε ότι η συναλλαγή είναι «πιθανό να παράγει χαμηλές αποδόσεις» και παρουσιάζει σαφείς κινδύνους για τις συνέργειες, την ενσωμάτωση και τη δομική βάση της επιχείρησης της Foot Locker. Ο Kernan αναμένει ότι η απόδοση του κεφαλαίου θα είναι χαμηλή και δήλωσε ότι εγείρει κινδύνους για τον ισολογισμό.

«Υπάρχει ελάχιστο έως καθόλου προηγούμενο συγχωνεύσεων και εξαγορών σε κλίμακα που δημιουργούν αξία για τους μετόχους στο πλαίσιο της λιανικής πώλησης Softlines. Κατά την άποψή μας, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα συγχωνεύσεων και εξαγορών που καταστρέφουν αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που καλύπτουμε τον τομέα», συμπλήρωσε ο Kernan.

DICKS FOOT LOCKER

H CEO της Foot Locker, Mary Dillon

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Dick’s, Ed Stack, εξήγησε ότι η εταιρεία γνώριζε ότι θα υπήρχε κάποιος αρχικός σκεπτικισμός ως απάντηση στη συγχώνευση, αλλά τόνισε ότι οι δύο εταιρείες είναι «εξαιρετικά σίγουρες» και «έτοιμες για τη δουλειά».

«Είμαστε αρκετά συντηρητικοί, αλλά δεν λειτουργούμε με εγωισμό στην περίπτωση αυτή», είπε. «Αν δεν βλέπαμε αυτή την ξεκάθαρη οπτική ή αν πιστεύαμε ότι αυτό θα επηρέαζε αυτό που είμαστε σε θέση να κάνουμε με το σήμα της Dick’s, απλώς δεν θα τολμούσαμε την εξαγορά».

Και οι δύο εταιρείες προανήγγειλαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης. Η Foot Locker ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με την περσινή περίοδο, λόγω της επιβράδυνσης διεθνώς, και αναμένει καθαρές ζημίες ύψους 363 εκατ. δολαρίων για την περίοδο, έναντι καθαρών κερδών 8 εκατ. δολαρίων την περσινή περίοδο. Αυτή η ζημία περιλαμβάνει 276 εκατ. δολάρια σε δαπάνες που σχετίζονται κυρίως με απομείωση εμπορικών σημάτων και υπεραξίας.

Εν τω μεταξύ, η Dick’s δήλωσε ότι είδε αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων κατά 4,5% και κέρδη ανά μετοχή 3,24 δολάρια.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το ισχυρό ξεκίνημα του έτους και την αποδεδειγμένη συνεχή ανάπτυξή μας», υπογράμμισε η Hobart. «Η δύναμη της επιχείρησής μας μας φέρνει σε εξαιρετική θέση για την προτεινόμενη εξαγορά της Foot Locker – ένα μετασχηματιστικό βήμα για την επιτάχυνση της παγκόσμιας εμβέλειάς μας και την αύξηση της σημαντικής αξίας για τους αθλητές, τους συναθλητές, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας».

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο