Με τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης αλλα και της Ευρωπαικής Επιτροπής προχωρά η επένδυση της αμερικανικής εταιρείας ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων Circ στη Γαλλία για την κατασκευή ενός εργοστασίου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο που θα ανακτήσει βαμβάκι και πολυεστέρα σε βιομηχανική κλίμακα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters.
Κρατική «εγγύηση»
Όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση την Παρασκευή, το εργοστάσιο στο Saint-Avold στα βορειοανατολικά της χώρας θα μπορεί να επεξεργάζεται 70.000 μετρικούς τόνους ετησίως μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2028 και θα απασχολεί 200 άτομα.
Χρηματοδοτούμενο μέσω ενός συνδυασμού ιδίων κεφαλαίων και χρέους, το εργοστάσιο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ (504,09 εκατ. δολάρια) θα επιδιώξει να έχει πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης στρατηγικών έργων από το γαλλικό κράτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πίτερ Ματζερανόφσκι.
Η δημιουργία μιας «κυκλικής οικονομίας» με περισσότερη ανακύκλωση αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, αν και οι προσπάθειες μέχρι σήμερα ήταν αποσπασματικές. Ο Π.Ματζερανόφσκι δήλωσε ότι το νέο εργοστάσιο θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για τον κλάδο.
«Αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης πολυβαμβακιού σε βιομηχανική κλίμακα στον κόσμο”, δήλωσε. «Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των ρούχων που παράγονται είναι μείγμα πολυεστέρα και βαμβακιού και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την ανακύκλωση, οπότε η ύπαρξη αυτής της εγκατάστασης αποτελεί σημαντικό ορόσημο».
Πελάτες όπως η Zara
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η βιομηχανία μόδας είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι αεροπορικές και ναυτιλιακές βιομηχανίες μαζί. Η βιομηχανία είναι επίσης μεγάλος καταναλωτής νερού και ρυπαίνει τις πηγές νερού.
Ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν τεχνολογίες για την ανακύκλωση των εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων πολυβαμβακιού που δημιουργούνται κάθε χρόνο, εν μέσω της ζήτησης από τους λιανοπωλητές που επιθυμούν να αναδείξουν τα διαπιστευτήριά τους για την αειφορία και να ανταποκριθούν σε αυστηρότερους κανονισμούς.
Η Circ χρησιμοποιεί υδροθερμική τεχνολογία για τη διάσπαση του πολυεστέρα χωρίς να καταστρέφει το βαμβάκι, έτσι ώστε και τα δύο να μπορούν να ανακτηθούν στην ίδια διαδικασία και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων Inditex και Patagonia έχουν αμφότερες συμμετάσχει στην Circ και τα ανακυκλωμένα υλικά της χρησιμοποιούνται ήδη από μάρκες όπως η Zara που ανήκει στην Inditex.