Οι επενδυτές αντιμετώπισαν ένα ακόμη ταραγμένο ξεκίνημα της εβδομάδας διαπραγμάτευσης με τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία να δέχονται νέες πιέσεις, αν και αυτή τη φορά η αυξανόμενη ανησυχία για το αμερικανικό χρέος και όχι οι δασμοί προκαλούν τη μεταβλητότητα.
Τα κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας υποχώρησαν μαζί με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές μετοχές όπως και το δολάριο στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, αφού ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αφαιρεί από την αμερικανική οικονομία την ανώτατη πιστοληπτική της αξιολόγηση, υποβαθμίζοντας τη χώρα σε Aa1 από Aaa. Ο οίκος κατηγόρησε διαδοχικούς προέδρους και βουλευτές του Κογκρέσου για το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο, όπως υποστήριξε, δε δείχνει σημάδια μείωσης.
Αυξανόμενες ανησυχίες στη Wall Street
Η υποβάθμιση κινδυνεύει να ενισχύσει τις αυξανόμενες ανησυχίες της Wall Street για την αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς το Καπιτώλιο συζητά ακόμη περισσότερες φορολογικές περικοπές και η οικονομία φαίνεται ότι θα επιβραδυνθεί καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει μακροχρόνιες εμπορικές συνεργασίες και επαναδιαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες.
Τη Δευτέρα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων σκαρφάλωσαν τρεις μονάδες βάσης στο 4,50% περίπου και οι αντίστοιχες των 30ετών αυξήθηκαν τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,99%. Μια κίνηση πάνω από το 5% για τον πιο μακροπρόθεσμο δείκτη αναφοράς θα έφερνε τα επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά το 2023 , όταν τότε έφτασαν στην κορύφωσή τους στο 5,18%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
«Μια υποβάθμιση δεν αποτελεί έκπληξη εν μέσω μιας αμείλικτης ανεξέλεγκτης δημοσιονομικής γενναιοδωρίας που θα επιταχυνθεί», δήλωσε ο Max Gokhman, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Franklin Templeton Investment Solutions. “Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα συνεχίσει να ανεβαίνει σταδιακά, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές, τόσο οι κρατικοί όσο και οι θεσμικοί, αρχίζουν σταδιακά να ανταλλάσσουν τα κρατικά ομόλογα με άλλα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Αυτό, δυστυχώς, μπορεί να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο σπιράλ απότομης πτώσης για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στο δολάριο και να μειώσει την ελκυστικότητα των αμερικανικών μετοχών”.
Οι Michael Schumacher και Angelo Manolatos, στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo & Co. δήλωσαν στους πελάτες τους σε έκθεσή τους ότι αναμένουν ότι «οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν άλλες 5-10 μονάδες βάσης ως αντίδραση στην υποβάθμιση της Moody’s».
Οι ανησυχίες για το χρέος και το δολάριο
Ενώ η άνοδος των αποδόσεων συνήθως ενισχύει ένα νόμισμα, οι ανησυχίες για το χρέος μπορεί να αυξήσουν τον σκεπτικισμό για το δολάριο. Ένας δείκτης του Bloomberg για το δολάριο βρίσκεται ήδη κοντά στα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου και το κλίμα μεταξύ των εμπόρων δικαιωμάτων προαίρεσης είναι το πιο αρνητικό των τελευταίων πέντε ετών.
Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές αγορές δέχθηκαν πιέσεις σε όλους τους τομείς , αφού οι δεσμεύσεις του Τραμπ για δασμούς ανάγκασαν σε επανεκτίμηση της θέσης τους στον πυρήνα πολλών επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Το ξεπούλημα αντιστράφηκε εν μέρει μετά την παύση των δασμών του Αμερικανού προέδρου κατά της Κίνας, αλλά η εστίαση των επενδυτών στην αγορά ομολόγων μετατοπίστηκε γρήγορα στη δημοσιονομική πορεία της Αμερικής.
«Οι υψηλότερες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποδόσεις θα αυξήσουν το καθαρό κόστος επιτοκίου και τα ελλείμματα της κυβέρνησης», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Subadra Rajappa σε σημείωμα προς τους πελάτες , συμπληρώνοντας: «Μακροπρόθεσμα, η διάβρωση του καθεστώτος ασφαλούς καταφυγίου των κρατικών ομολόγων έχει επιπτώσεις στο δολάριο και στην εξωτερική ζήτηση για κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ».
Απώλεια εμπιστοσύνης «βλέπει η Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στην εφημερίδα La Tribune Dimanche σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι η πρόσφατη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ είναι αντιφατική, αλλά αντανακλά «την αβεβαιότητα και την απώλεια εμπιστοσύνης στις αμερικανικές πολιτικές μεταξύ ορισμένων τμημάτων των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα περιπλέξει επίσης την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει περικοπές, αυξάνοντας τις πληρωμές τόκων, ενώ απειλεί επίσης να αποδυναμώσει την οικονομία πιέζοντας προς τα πάνω τα επιτόκια των δανείων, όπως τα στεγαστικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες.
Η αντίδραση του Μπέσεντ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και τον πληθωριστικό αντίκτυπο των δασμών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να μειώσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες και να αναπτύξει την οικονομία.
Ερωτηθείς σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή Meet the Press του NBC με την Κρίστεν Γουέλκερ, ο Μπέσεντ δήλωσε: «Ο Moody’s είναι ένας δείκτης υστέρησης – αυτό πιστεύουν όλοι για τους πιστωτικούς οργανισμούς».