Τις επενδύσεις σκοπεύει να συνεχίσει η Chanel, παρά την αστάθεια που παρατηρείται στην αγορά ειδών πολυτελείας.
Η συγκυρία για το γαλλικό όμιλο μοιάζει ιδανική, την ίδια στιγμή που άλλοι παίκτες του κλάδου αποσύρονται, ενισχύοντας τα σχέδιά του για νέα καταστήματα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη μεταβλητότητα και στις δύο αγορές.
Επιβεβαιώνοντας τις επενδυτικές κινήσεις παρά το κλίμα της αγοράς, ο επικεφαλής των οικονομικών του ομίλου Philippe Blondiaux τόνισε στο Reuters πως «συνεχίζουμε να πλοηγούμαστε σε πολύ αβέβαιους καιρούς».
Παράλληλα επισήμανε «θετικά σημάδια σταθεροποίησης» στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά δήλωσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να πούμε» ότι η περιοχή έχει αλλάξει σελίδα, ενώ οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους δασμούς προκαλούν «μεγάλη αβεβαιότητα».
Το επενδυτικό πλάνο
Παρά την πτώση των πωλήσεων κατά 4,3% πέρυσι, η γαλλική εταιρεία που ανήκει στους Γάλλους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Alain Wertheimer και Gerard Wertheimer, γνωστή για το λογότυπο με το διπλό C, τις καπιτονέ δερμάτινες τσάντες και το άρωμα No. 5, δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στο περσινό επίπεδο κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ήταν μια αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Θα επενδύσει επίσης 600 εκατομμύρια δολάρια σε αλυσίδες εφοδιασμού καθώς εσωτερικοποιεί την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μετοχών σε έναν προμηθευτή μεταξιού στη Γαλλία και έναν κατασκευαστή κοσμημάτων στην Ιταλία.
Η Chanel σχεδιάζει να προσθέσει 48 καταστήματα φέτος, σχεδόν τα μισά στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και στο Μεξικό, την Ινδία και τον Καναδά. Μόνο έξι από τα νέα καταστήματα θα είναι καταστήματα μόδας.
Οι πωλήσεις της Chanel για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 18,7 δισ. δολάρια, επιβαρυνόμενες από την ύφεση στην Κίνα, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 30%.
Σκέψεις για αυξήσεις
«Η μακροοικονομική και γεωπολιτική αστάθεια αποτελούν αναμφισβήτητα πρόκληση για τις επιχειρήσεις και έχουμε δει ότι αυτές οι συνθήκες έχουν αντίκτυπο στις πωλήσεις σε ορισμένες αγορές», πρόσθεσε η παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλος Leena Nair.
Η Chanel, η οποία αύξησε τις τιμές κατά περίπου 3% πέρυσι για να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό, μπορεί να τις αυξήσει περαιτέρω φέτος, σύμφωνα με τον πληθωρισμό, επισήμανε ο ο Blondiaux. Οι υψηλότερες τιμές του χρυσού μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερες αυξήσεις τιμών για τη σειρά κοσμημάτων, πρόσθεσε.
Η περίπτωση του Matthieu Blazy
Η Nair με τη σειρά της σημείωσε ότι ο νέος δημιουργικός διευθυντής Matthieu Blazy, ο οποίος ορίστηκε τον Δεκέμβριο για να αντικαταστήσει τη Virginie Viard, δεν θα ασχοληθεί με τα αντρικά ρούχα, βάζοντας ένα τέλος στη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων.
Ο διορισμός του Blazy έρχεται εν μέσω μιας ευρείας αναδιάταξης των σχεδιαστών σε ολόκληρο τον κλάδο, με νέα ονόματα σε κορυφαίες μάρκες όπως οι Gucci, Dior, Balenciaga και Valentino, καθώς τα στελέχη προσπαθούν να αναζωπυρώσουν την αύξηση των πωλήσεων.
Ο ανταγωνισμός
Πέρυσι, οι πωλήσεις της LVMH, του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 1%, με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης να συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της ύφεσης στην Ασία, ενώ η Hermès, η οποία έχει ξεπεράσει τους αντιπάλους της, σημείωσε αύξηση σχεδόν 15%, με αύξηση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας.
Οι πολυτελείς όμιλοι ήλπιζαν ότι η αγορά των ΗΠΑ θα βοηθούσε να βγει ο κλάδος από την ύφεση φέτος, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς έχει διαψεύσει τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη, με τη συμβουλευτική εταιρεία Bain να μειώνει την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις του κλάδου σε πιθανή πτώση μεταξύ 2% και 5% φέτος.