Ο πρωθυπουργός του Κατάρ αρνήθηκε ότι η προσφορά της χώρας του για ένα τζετ αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια προσπάθεια δωροδοκίας του, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ιστορικά έχουν δεχτεί δώρα από πολλά κράτη.
«Το βλέπω ως κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα την Τρίτη. «Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό θεωρείται δωροδοκία ή… ότι το Κατάρ θέλει να αγοράσει επιρροή σε αυτήν την κυβέρνηση». «Αυτή η συνεργασία… είναι μια αμφίδρομη σχέση, είναι αμοιβαία επωφελής για το Κατάρ και για τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε το σχέδιό του να δεχτεί το αεροσκάφος ως «μεγάλη χειρονομία», αφού μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ επέκριναν την κίνηση ως «διαφθορά σε κοινή θέα»
Η προσφορά για το τζετ έγινε πριν από την περιοδεία του Τραμπ στον Κόλπο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία διαφήμισε επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκτός από την προτεινόμενη μεταβίβαση του πολυτελούς αεροσκάφους Boeing 747, το Κατάρ ανακοίνωσε συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την αγορά έως και 210 αεροσκαφών από την Boeing, σε αυτό που ο Τραμπ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών στην ιστορία της εταιρείας.
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε το σχέδιό του να δεχτεί το αεροσκάφος ως «μεγάλη χειρονομία», αφού μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ επέκριναν την κίνηση ως «διαφθορά σε κοινή θέα».
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ – ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και μεταξύ των πλουσιότερων κρατών – είχε επιδιώξει να αγοράσει επιρροή στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες στο παρελθόν.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το στερεότυπο για το Κατάρ ως ένα μικρό αραβικό έθνος, επειδή είναι πλούσιο σε φυσικό αέριο, και ότι δεν μπορεί να βρει τον δρόμο του χωρίς εξαγορές με χρήματα, είπε. «Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε μια πολύ σαφή ανταλλαγή… οι ΗΠΑ έχουν την ανάγκη να επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός προσωρινού Air Force One, το Κατάρ έχει την ικανότητα να το παρέχει αυτό, εμείς αναλάβαμε δράση… πολλά κράτη έχουν χαρίσει στις ΗΠΑ πολλά πράγματα. Δεν το συγκρίνω αυτό με το Άγαλμα της Ελευθερίας».
Όλα τα κράτη του Κόλπου έχουν επιδιώξει να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ, ενώ παράλληλα θέλουν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και να έχουν πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία, ιδίως στην τεχνητή νοημοσύνη.
Το παρελθόν Τραμπ – Κατάρ
Αλλά το Κατάρ, σύμμαχος των ΗΠΑ, ήταν επίσης πρόθυμο να φλερτάρει τον Αμερικανό πρόεδρο εν μέρει λόγω των δύσκολων εμπειριών του κατά την πρώτη του θητεία, καθώς και του ελέγχου που αντιμετώπισε για τους δεσμούς του με τη Χαμάς.
Λίγο μετά την πρώτη επίσκεψη του Τραμπ στον Κόλπο ως προέδρου το 2017, αρχικά φάνηκε να τάσσεται υπέρ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ όταν ηγήθηκαν ενός σχεδόν τετραετούς περιφερειακού εμπάργκο κατά του Κατάρ, διακόπτοντας όλες τις διπλωματικές και μεταφορικές συνδέσεις με τον γείτονά τους. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε τότε ότι το Κατάρ ήταν «υψηλού επιπέδου» χορηγός της τρομοκρατίας, ακόμη και όταν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Κατάρ – ένα μικρό κράτος που ανησυχεί για την ευαλωτότητά του απέναντι στους μεγαλύτερους γείτονές του – προσπάθησε να ενισχύσει την αξία του για τις ΗΠΑ μεσολαβώντας εκ μέρους της Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων με τους Ταλιμπάν και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Έχει επίσης υπάρξει κύριος μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον ολοκληρωτικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα με χιλιάδες νεκρούς αμάχους.
Ωστόσο, οι δεσμοί της με τη Χαμάς – φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της ομάδας από το 2012 και παρέχει βοήθεια στη Γάζα – έχουν προκαλέσει κριτική από ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές και Ισραηλινούς πολιτικούς.