Την παρουσία του CR Index στην Ελλάδα και τις προοπτικές του για το μέλλον παρουσίασαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης ο νέος πρόεδρος του CRI (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης), Γιάννος Γραμματίδης και ο αντιπρόεδρος του CRI, Νίκος Αυλωνάς.
O δείκτης CR εισήχθη το 2008 στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community) το οποίο είχε ιδρυθεί στη Βρετανία από τον σημερινό βασιλιά Κάρολο Γ’, τότε πρίγκηπα της Ουαλλίας και διάδοχο του βρετανικού θρόνου.
Ο CR Index αποτελεί τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα που αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά, βάσει 100 διεθνών κριτηρίων, που σήμερα είναι προαπαιτούμενα στους σημαντικότερους ESG δείκτες και πρότυπα.
«Ο δείκτης είναι ακριβώς ο ίδιος στην Ελλάδα, όπως και στη Βρετανία», τόνισε ο κ. Γραμματίδης για να συμπληρώσει ότι τελικά όλα είναι «θέμα κοινωνικής προσφοράς, καθώς τα πάντα υπακούν στον όρο της βιωσιμότητας».
Γιάννος Γραμματίδης: Στόχος η ένταξη Δημοσίου και ΟΤΑ
Στόχος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης είναι να εισαχθούν στον CR Index οργανισμοί του ευρύτερου Δημόσιου τομέα σε συνδυασμό με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη όπως ανέφεραν οι κ.κ. Γραμματίδης και Αυλωνάς έχει εισαχθεί στο επίπεδο CRI Pass από πέρυσι το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). «Στόχος μας είναι η προαγωγή της αξιολόγησης στον Δημόσιο τομέα, καθώς από τα 100 κριτήρια που υπάρχουν στον Δείκτη τα 20 αφορούν το προσωπικό», τόνισε ο κ. Γραμματίδης.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιου είδους κυβερνητική προτροπή προς τους δημόσιους οργανισμούς για εισαγωγή στον Δείκτη, η απάντηση ήταν αρνητική. «Το μόνο που υπάρχει είναι οι γενικές κατευθύνσεις του πρωθυπουργού για “αξιολόγηση παντού”», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του CRI.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, οι διαδικασίες κρίνονται αρκετά πολύπλοκες για τις επιχειρήσεις ενώ για την Ελλάδα υπάρχει και ένας πρόσθετος βαθμός δυσκολίας καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, με αρκετά βεβαρυμένα οικονομικά και ενδεχομένως χωρίς πιστοληπτική ικανότητα.
Παρόλα αυτά ο CR Index του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης παρέχει έναν σαφή κώδικα δεοντολογίας για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μιας και οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον σχετικό κώδικα. Απώτερος στόχος είναι να αλλάξει η νοοτροπία των ελληνικών επιχειρήσεων, κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.
Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Σήμερα στον CR Index περιλαμβάνονται 90 επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 22% του ΑΕΠ της χώρας, είπε ο ο αντιπρόεδρος του CRI, Νίκος Αυλωνάς.
Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος του CRI «στον δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας δεν μπαίνεις κατά δήλωση» αφού για να εισαχθεί μία επιχείρηση θα πρέπει να περάσει ουσιαστικό έλεγχο τρίμηνης διάρκειας ο οποίος πραγματοποιείται από πιστοποιημενους αξιολογητές. Αυτή είναι η μία καινοτομία του CR Index.
Η δεύτερη αφορά τα Feedback Reports. Ουσιαστικά, αυτά τα feedback των εταιρειών αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης του Δείκτη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να καταγράφουν την πρόοδο τους, να εντοπίζουν τομείς που επιδέχονται βελτίωσης και να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους σε τομείς μέγιστης επίδρασης, τόνισε ο κ. Αυλωνάς.
Μία ακόμη καινοτομία είναι ότι αποτελεί τον μόνο δείκτη που έχει ενσωματώσει την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Τα οφέλη μιας επιχείρησης από τη συμμετοχή της στον CR Index είναι προφανή: εναρμόνιση με τα υψηλότερα standards σε συνδυασμό με τα ουσιαστικά feedback βελτίωσης, σημείωσε ο κ. Αυλωνάς.