Την αναποτελεσματικότητα του μέτρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή σταθερού τέλους σε πακέτα εξωχώριων e-shops, επισημαίνει στον ΟΤ ο Μάκης Σαββίδης, εκπρόσωπος για την Ελλάδα και μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Αντιπρόεδρος GRECA.
«Η στάση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αφορά τις άμεσες λύσεις που χρειάζεται το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι την υιοθέτηση μέτρων που τελικά θα αποδειχθούν επιζήμια και για τα ευρωπαϊκά και για τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα», σχολίασε.
Ο κίνδυνος πίσω από το σταθερό τέλος
Όπως εξηγεί ο κ. Σαββίδης, η επιβολή ενός τέλους σε δισεκατομμύρια μικρά πακέτα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως από την Κίνα, ελλοχεύει τον κίνδυνο να αναγκάσει τις εξωχώριες πλατφόρμες να σταματήσουν να στέλνουν ένα-ένα τα δέματα και να επιλέξουν να τα στέλνουν bulk, δηλαδή πολλά μαζί.
«Η εκδοχή αυτή, που φαντάζει πολύ πιθανή ως αντίδραση των πλατφορμών αυτών, είναι ότι αυτό θα δημιουργήσει αποθήκες επί ευρωπαϊκού εδάφους. Και αυτή η εξέλιξη θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την πρώτη».
Αυτή την στιγμή το 30% στις πωλήσεις ηλεκτρονικών πλατφορμών, αφορά τις εκ Κίνας εφαρμογές
Αντίδραση με καθυστέρηση
«Καλώς ξεκίνησε η ΕΕ να βλέπει αυτό το θέμα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση βέβαια», επισήμανε ο κ. Σαββίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, όπου οι εθνικοί εκπρόσωποι στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Εμπορίου προχώρησαν στη δική τους πρόταση.
Η συζήτηση για την αναθεώρηση έχει ξεκινήσει ύστερα από τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία από πέρυσι, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να κάνουν ελέγχους σε κάποιες πλατφόρμες με αποτέλεσμα να βρεθούν πολλά προϊόντα μη ασφαλή προς διανομή.
«Η δική μας πρόταση και θέση είναι να ελέγχονται όλα τα αντικείμενα -και όχι τα πακέτα- και να δασμολογούνται από το 1 ευρώ όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ελληνικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε.
Η λειτουργία των πλατφορμών από το εξωτερικό (Shein, Temu από Κίνα, αλλά και Trendyol από Τουρκία) ποντάρουν τη λειτουργία τους σε έναν απαρχαιωμένο νομο -κάτω από 150 ευρώ δεν δασμολογούνται- που οι ερυωπαϊκές αρχές δεν φρόντισαν εγκαίρως να επικαιροποιήσουν.

Ο Μάκης Σαββίδης
Η κατάλληλη στιγμή
Απέναντι στη συγκεκριμένη θέση, η ΕΕ επικαλείται το capacity των τελωνείων και την αδυναμία ουσιαστικά να ανταποκριθούν σε έναν τεράστιο όγκο μικρών πακέτων, που περνούν ελεύθερα, καθώς οι όποιοι έλεγχοι διενεργούνται δειγματοληπτικά.
«Κάτι που φυσικά δεν εξυπηρετεί το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο πλήττεται αφού δασμολογείται από το 1 ευρώ για καθετί εισάγει πχ από την Κίνα. Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να ελέγχονται τα CE για την ασφάλειά του και να υπόκεινται στους αντίστοιχους κανονισμούς».
Για τον κ. Σαββίδη, κάθε άλλη πρακτική, συνεχίζει να διατηρεί τον αθεμιτό ανταγωνισμό κατά των ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, όπως το τέλος των 2 ευρώ, είναι μια μεσοβέζικη λύση», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της GRECA, ο οποίος διευκρίνισε πως το θέμα του capacity των τελωνείων αποτελεί μεν ρεαλιστικό γεγονός, που έχει όμως τη λύση. «Θα μπορούσαν να τα δώσουν έναντι αμοιβής σε ιδιωτικούς φορείς μέχρι να υπάρξει κάποια στιγμή το capacity, όπως συμβαίνει και με το εγχώριο e-commerce».
«Πυροβολούμε τα πόδια μας»
Για «απλά πράγματα που πάμε να τα κάνουμε δύσκολα», μίλησε ο κ. Σαββίδης, ο οποίος αποκάλυψε στον ΟΤ πως αυτή την στιγμή το 30% στις πωλήσεις ηλεκτρονικών πλατφορμών, αφορά τις συγκεκριμένες εκ Κίνας εφαρμογές, οι οποίες διατείνονται ότι πωλούν φθηνά.
«Κι όμως, εάν από την τιμή των 100 ευρώ ενός ρολογιού που πουλάει η επιχείρησή μου, αφαιρούσε κανείς το 24% ΦΠΑ, το 22% της φορολογίας και το 5% υπόλοιπων φόρων, θα το πουλούσε κι εκείνη 50 ευρώ, οπότε θα ήταν ανταγωνιστική. Πυροβολούμε τα πόδια μας και το κακό είναι, πως ακόμη και αυτό το προσχέδιο πρότασης για την επιβολή τέλους διαχείρισης, θέτει ως έναρξη εφαρμογής το 2027. Όταν, όμως, η αντίδραση των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι των 20 ημερών κι εμείς μιλάμε για 3 χρόνια, τότε είμαστε εκτός πραγματικότητας», κατέληξε.