Δεν είναι μόνο η «άρνηση» που δείχνει το χρηματιστήριο Αθηνών να διορθώσει για τα καλά. Αναφέρομαι στο εξαιρετικό comeback που έκανε χτες, επιβεβαιώνοντας ότι έχει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και αγοραστών, στοιχεία που ενεργοποιούνται σε κάθε διορθωτική κίνηση.
Μόλις δηλαδή οι τιμές έχουν υποχωρήσει έστω και λίγο, εκδηλώνονται αγοραστές που είτε αργοπόρησαν να πάρουν τις θέσεις που ήθελαν, είτε επιδίδονται σε αναδιάρθρωση θέσεων, αναζητώντας τον επόμενο τίτλο που θα οδηγήσει την αγορά.
Και σταδιακά βλέπουμε και στοιχεία διάχυσης του ενδιαφέροντος.
—————————-
Και στα καλύτερα «σπίτια»
Κατά τα άλλα, εντάξει, για να μην κατηγορούμε μόνο τις δικές μας χρηματιστηριακές ψηφιακές υπηρεσίες, τα προβλήματα του Bloomberg χτες προκάλεσαν ένα μίνι πανικό στον κόσμο των αγορών.
Η πιο ευρέως διαδομένη πλατφόρμα δεδομένων είχε σοβαρές καθυστερήσεις στις συναλλαγές, πλήττοντας τους επαγγελματίες μεγάλους επενδυτές που εξαρτώνται από την πλατφόρμα για live δεδομένα και ειδήσεις.
Και στις δημοπρασίες
Το πρόβλημα μάλιστα επηρέασε και δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να παρατείνει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για 90 λεπτά και την Πορτογαλία να αναβάλλει την πώληση ομολόγων.
Βέβαια μετά από λίγη ώρα επήλθε η κανονικότητα, αλλά όπως και να το κάνουμε, φάνηκαν πολλές αδυναμίες.
Εναλλακτικές
Μην απορούμε μετά γιατί άλλες πλατφόρμες αναδύονται στον κόσμο των αγορών.
Για να σας δώσω μια εικόνα, η ελληνική αγορά πάσχει από «ελληνικό» χρήμα.
Που όπως δείχνουν τα στοιχεία βρίσκει αλλού διεξόδους.
Οι Έλληνες επενδυτές φαίνεται ότι προτιμούν κυρίως τις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών (όπως οι NVDA, AMD, META, TSLA) αλλά και ETFs και REITs για σταθερό εισόδημα, ακολουθώντας πλέον διεθνείς πλατφόρμες.
Εκεί είναι και η ρευστότητα
Και το παραπάνω έρχεται σε συνέχεια και με αυτό που σας ανέφερα τις προηγούμενες ημέρες, για το ότι μένουν πλέον λίγες εβδομάδες μέχρι την πρώτη αξιολόγηση των επιπέδων διασποράς στις ελληνικές εισηγμένες.
Και η κινητικότητα αυξάνεται, με το τελευταίο παράδειγμα να είναι οι εξελίξεις στη μετοχή των Μύλων Κεπενού.
Όπως ενημέρωσαν, η Ελένη Κεπενού που ελέγχει το 44,66%, ο Δημήτρης Κεπενός, ο οποίος ελέγχει επίσης 44,66% και ο Γιώργος Κεπενός, ο οποίος ελέγχει 2,90% θα ενεργούν πλέον συντονισμένα και θα καταθέσουν δημόσια πρόταση.
Η οποία φυσικά είναι a priori πετυχημένη, αφού οι μέτοχοι ελέγχουν αθροιστικά 92,22% και άρα υπερβαίνουν το 90%.
—————————-
Το μυστικό της Λάρισας…
Ήσσονος σημασίας και αναμενόμενη εξέλιξη το παραπάνω, αλλά ότι και η νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για να ομιλούμε σε όρους πραγματικής οικονομίας.
Διότι μπαίνει μπροστά μία ακόμη τεράστια σε ισχύ μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Για την ακρίβεια η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ισραηλινών κεφαλαίων και της Volton συμφερόντων Μπάκου. Και η απορία είναι όλων πόσες μονάδες τέτοιου μεγέθους, η συγκεκριμένη στη Λάρισα είναι 792 MW, χωράνε στο ελληνικό σύστημα.
Να θυμίσω ότι ήδη λειτουργεί η μονάδα αερίου των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil ισχύος 877 MW και ετοιμάζεται κι εκείνη στην Αλεξανδρούπολη 840 MW.
Αυτό που μου εξηγούν ειδικοί της αγοράς είναι πώς αφενός βλέπουν να αργει η τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας και άρα αυτές οι μονάδες, συμπεριλαμβανομένης και της νέας στην Πτολεμαϊδα V θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευελιξία της ηλεκτροπαραγωγής και αφετέρου στη Λάρισα υπάρχει κι ένα μυστικό…
Ετοιμάζονται data centers από τον ισραηλινό εταίρο, οπότε θα χρειαστεί άφθονη ενέργεια…
—————————-
Ανοχή
Στην πραγματική οικονομία επίσης, δεν μας είπε και τίποτα που δεν γνωρίζαμε η Morgan Stanley για τα ενοίκια στην Ελλάδα.
Θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δοκιμάζοντας ένα στα τρία νοικοκυριά που στερείται ιδιόκτητης κατοικίας. Και νομίζω όλοι φανταζόμαστε που μπορεί να οδηγήσει αυτή η σοβούσα κρίση εάν επιβραδυνθεί έστω και λίγο η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, ίσως στην κυβέρνηση ακούσουν περισσότερο τη Morgan Stanley ότι η εκτίναξη των τιμών στα ακίνητα τα τελευταία χρόνια είναι απόρροια της περιορισμένης διαθεσιμότητα κατοικιών και λάβουν περισσότερα μέτρα.
Διότι με τις πληγές της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον οικοδομικό κανονισμό η κατάσταση μόνο θα δυσκολέψει.
—————————
Πρωτοβουλίες
Η στήλη το έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι η ανάγκη για περισσότερες κατοικίες δεν είναι μόνο κοινωνικό ζήτημα, αλλά και οικονομικό.
Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την κατασκευή νέων κατοικιών, είτε μέσω ρυθμίσεων, είτε μέσω φορολογικών κινήτρων.
Επίσης να μην εμφανίζεται διστακτική στο να επιβάλει περιορισμούς στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ναι… ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αυτού του τομέα έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες στην αγορά.
Και στη νοοτροπία
Και στη νοοτροπία, διότι δεν σας κρύβω ότι πολλοί νέοι ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας, με σχέδια να το εκμεταλλευτούν σε αυτόν τον τομέα.
Βέβαια, θα μου πείτε που είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι νέοι νοικιάζουν για την κύρια κατοικία τους, μειώνοντας το απόθεμα γι’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Εκεί είναι το πρόβλημα, όχι στις επιχειρηματικές βλέψεις του καθενός.
Το παράδειγμα της Ισπανίας
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανία έχει προχωρήσει σε αυστηρές ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση, διατάσσοντας την αφαίρεση άνω των 65.000 καταχωρήσεων από την πλατφόρμα Airbnb, επικαλούμενη παραβιάσεις κανονισμών και έλλειψη κατάλληλων αδειών.
Επιπλέον, πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν ανακοινώσει την πλήρη απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έως το 2028, με στόχο την προστασία της διαθεσιμότητας κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους.
———————————
Έρχεται ρύθμιση
Πάντως, έπειτα λοιπόν από τον θόρυβο που ξέσπασε με το προεδρικό διάταγμα για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, που έγιναν χωράφια, και την αναστάτωση που προκάλεσε στους ιδιοκτήτες, η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει κάποια σημεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, επεξεργάζεται ήδη νέα ρύθμιση που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο τοπίο, αποκαθιστώντας κάποιες αδικίες και ανοίγοντας ξανά, υπό προϋποθέσεις, το παράθυρο για αξιοποίηση συγκεκριμένων οικοπέδων.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπό διαμόρφωση ρύθμισης είναι πως, όπως μαθαίνω, θα βασίζεται σε έντονα δημογραφικά κριτήρια.
Με απλά λόγια, θα υπάρξει διαφοροποίηση ανάλογα με το αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που «αδειάζει» πληθυσμιακά, σε ορεινά ή νησιωτικά σημεία όπου η εγκατάλειψη έχει χτυπήσει κόκκινο.
Εμφανώς ο στόχος είναι η αναζωογόνηση τέτοιων περιοχών και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, χωρίς όμως να ανοίξει διάπλατα η πόρτα για ανεξέλεγκτη δόμηση.
——————–
Πατάει… Forward ο ΟΠΑΠ
Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα Forward του ΟΠΑΠ είχε περάσει λίγο κάτω από τα ραντάρ της στήλης, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά εκεί.
Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα, η πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παρέχοντας τους τα απαραίτητα εργαλεία και την καθοδήγηση για να εξελιχθούν και να διακριθούν στο επιχειρηματικό τοπίο.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε και η σχετική εκδήλωση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δημοσιογραφικού και όχι μόνο κόσμου, όπου παρουσιάστηκαν επιτυχημένες ιστορίες επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Αναγέννηση από τις στάχτες
Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες ήταν αυτή της Vitex, με τον επικεφαλής της, Αρμόδιο Γιαννίδη, να αποκαλύπτει πως μέσα σε τρία χρόνια πραγματοποίησε πάνω από 1.000 συναντήσεις με πελάτες για να την αναστήσει..
Αν το αναλογιστεί κανείς αυτό, είναι μία συνάντηση κάθε ημέρα για τρία χρόνια.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η Vitex να καταστεί ηγέτης στον κλάδο της και να βραβευθεί για την επιχειρηματική αριστεία και την κορυφαία εξαγωγική δραστηριότητα.
Από ένα υπόγειο της Ηλιούπολης
Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πορεία της εταιρείας Nutri, η οποία ξεκίνησε από ένα υπόγειο στην Ηλιούπολη, όπου ο ιδρυτής της, Αναστάσης Στοφόρος, παρασκεύαζε μπάρες δημητριακών.
Η επιμονή και η καινοτομία οδήγησαν την Nutri στην επιτυχία, με αποκορύφωμα την εξαγορά της από την εταιρεία Καραμολέγκος.
Καθοδήγηση
Η ιστορία της Άννας Μαρίας Μαζαράκη αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα επιτυχίας. Η εταιρεία της, που ιδρύθηκε το 1995, έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο lifestyle brand κοσμημάτων με παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο.
Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward από το 2020, η εταιρεία πέτυχε αύξηση τζίρου κατά 38% και δημιούργησε 25 νέες θέσεις εργασίας. Η στρατηγική καθοδήγηση που έλαβε μέσω του προγράμματος συνέβαλε στην αναδιαμόρφωση της τιμολογιακής στρατηγικής και στην ενίσχυση της online παρουσίας της εταιρείας.
Στο δια ταύτα
Βέβαια, πίσω από αυτές τις ιστορίες, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρηματικών ιστοριών, κρύβεται η σημασία του μετασχηματισμού και της προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.
Ουσιαστικά ένα ακόμη συστατικό που λείπει από τις ελληνικές μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να εξελιχθούν, να καινοτομήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.