Να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών την Πέμπτη, μια συμφωνία που σηματοδοτεί την ισχύ της αμοιβαίας δέσμευση για διαπραγματεύσεις με ζητούμενο μια ευρύτερη συμφωνία για το εμπόριο.
Τι συζητήθηκε
Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ma Zhaoxu και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Christopher Landau αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα βασικών θεμάτων κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ανέφεραν και οι δύο πλευρές σε απολύτως ευθυγραμμισμένες δηλώσεις που έγιναν γνωστές την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσουν εάν οι δασμοί ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Αν και η επικοινωνία μπορεί να μην υποδηλώνει πρόοδο στις συνεχιζόμενες εμπορικές συνομιλίες, είναι ένα «θετικό σημάδι» ότι το Πεκίνο γνωρίζει πλέον με ποιον να μιλήσει από την πλευρά των ΗΠΑ, δήλωσε ο Dan Wang, διευθυντής της Κίνας στην εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia Group, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο δίαυλος επικοινωνίας που δημιουργήθηκε στις συνομιλίες της Γενεύης λειτουργεί».
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Γενεύη της Ελβετίας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και οι δύο πλευρές εξέδωσαν μια από τις λίγες κοινές δηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ότι θα μειώσουν προσωρινά και εκατέρωθεν τους υψηλούς δασμούς και ότι εργάζονται για μια ευρύτερη συμφωνία.
Οι τελευταίες δηλώσεις σηματοδοτούν ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για σταθεροποίηση της σχέσης και διατήρηση της διμερούς δέσμευσης, δήλωσε ο Νικ Μάρρο, κύριος οικονομολόγος για την Ασία στο Economist Intelligence Unit.
Το τηλεφώνημα ακολούθησε επίσης μια συνάντηση μεταξύ του Ma Zhaoxu και του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα, Ντέιβιντ Πέρντιου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο κινέζος αξιωματούχος έδωσε έναν συμβιβαστικό τόνο, σηματοδοτώντας τις ελπίδες του Πεκίνου να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ στις τρέχουσες εμπορικές συζητήσεις.
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το υπουργείο και τους ομολόγους μου για να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τον αμερικανικό λαό», έγραψε από την πλευρά του στο Χ ο αμερικανός πρέσβης.
Η ένταση παραμένει
Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των δασμών μετά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Γενεύη νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη κατάσταση των σχέσεων.
Οι κινεζικές αρχές αντέκρουσαν μια απόφαση των ΗΠΑ που προειδοποιούσε τις εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τσιπ τεχνητής νοημοσύνης κινεζικής κατασκευής, ιδιαίτερα αυτά που παρέχονται από την Huawei Technologies.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε την κίνηση «μονομερή εκφοβισμό» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την υπονόμευση των εμπορικών συνομιλιών. Το Πεκίνο θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του, δήλωσε εκπρόσωπος.
Σε άλλη με τον CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον, ο αντιπρόεδρος της Κίνας He Lifeng είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για οικονομικά και εμπορικά θέματα έχουν «σημειώσει ουσιαστική πρόοδο», τονίζοντας την πρόθεση του Πεκίνου να ανοίξει περαιτέρω την αγορά για αμερικανικές επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν στην Κίνα.