Στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η ισπανική κυβέρνηση προωθεί μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την επιβολή φόρου 100% σε κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά κατοικίας.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε το σχέδιο ως μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για τη στέγαση που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη. Σύμφωνα με αντίγραφο που είδε το Bloomberg, το σχέδιο επιδιώκει να προωθήσει «μέτρα που επιτρέπουν την πρόσβαση στη στέγαση, καθώς αντιμετωπίζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κοινωνία μας».
Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά του για την επιβολή νέου φόρου τον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έντονη δυσαρέσκεια για τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων και την έλλειψη κατοικιών σε περιοχές όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη. Εκείνη την εποχή, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι οι ξένοι άρπαζαν σπίτια και κερδοσκοπούσαν με αυξήσεις τιμών, και ότι οι κάτοικοι εκτός ΕΕ αγόρασαν 27.000 ακίνητα το 2023.
Οι Βρετανοί πολίτες είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι αγοραστές ισπανικών ακινήτων, κυρίως σε παράκτιες περιοχές όπως η Βαλένθια, η Ανδαλουσία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι. Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλοι πολίτες της ΕΕ θα εξαιρούνται.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, καθώς ο Σάντσεθ δυσκολεύεται να περάσει νόμους από τότε που σχημάτισε την τρέχουσα κυβέρνησή του το 2023. Ο πρωθυπουργός ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας και χρειάζεται την υποστήριξη περίπου οκτώ κομμάτων όποτε θέλει να περάσει νόμους — κάτι που δεν επιτυγχάνει πάντα.
Το νομοσχέδιο ορίζει ότι, εάν ψηφιστεί, ο φόρος δεν θα επηρεάσει τους ξένους επιχειρηματίες ή τους επαγγελματίες εργαζόμενους στη χώρα. Αυτή η εξαίρεση θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει τους ομογενείς εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη περιλαμβάνει πολλά άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις και η αύξηση των φόρων στα εισηγμένα στο χρηματιστήριο επενδυτικά ιδρύματα ακινήτων. Επιδιώκει επίσης να επιβάλει φόρο στα άδεια σπίτια.
Για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης, οι κεντρικές και τοπικές διοικήσεις περιορίζουν επίσης τα ενοικιαζόμενα ακίνητα για διακοπές, με τη Βαρκελώνη να στοχεύει στην απαγόρευση όλων των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων έως το 2029. Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει ένα ιδιωτικο-δημόσιο σχέδιο για την κατασκευή κατοικιών μέσω βιομηχανικών συστημάτων, που θα κάνουν την κατασκευή ταχύτερη και φθηνότερη από την παραδοσιακή δόμηση με φυσικά κτίρια.