Ο μεγαλύτερος τραπεζικός κολοσσός των ΗΠΑ, η JPMorgan Chase, κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του απέναντι στο bitcoin, καθώς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει τη δυνατότητα επένδυσης στα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα στους πελάτες του. Η απόφαση αυτή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη μελλοντική στάση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, καθώς θέτει προ των ευθυνών τους και άλλους τραπεζικούς ομίλους της Wall Street, που μέχρι σήμερα ήταν επιφυλακτικοί ή αρνητικοί απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Ο ίδιος ο CEO της τράπεζας, Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε με ειλικρίνεια: «Δεν είμαι οπαδός του bitcoin. Όμως θα σου επιτρέψουμε να το αγοράσεις και θα το προσφέρουμε σε πελατειακούς λογαριασμούς. Δεν θα το φυλάμε εμείς, αλλά θα έχεις δικαίωμα να το κατέχεις. Όπως δεν σου λέω να καπνίσεις, αλλά υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να το κάνεις».
Παρότι παραμένει επικριτικός απέναντι στις κρυπτονομίσματα, κατηγορώντας τις για κακοποίηση, χρηματοδότηση τρομοκρατίας και εμπορία ανθρώπων, αναγνωρίζει ότι η ζήτηση των πελατών και το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο επιβάλουν την αλλαγή στάσης.
Μέχρι σήμερα, η JPMorgan, όπως και άλλες μεγάλες τράπεζες (Morgan Stanley, Bank of America, Wells Fargo), προσέφεραν μόνο περιορισμένα προϊόντα όπως ETF bitcoin και μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές ή «πιστοποιημένους πελάτες». Η μαζική προσφορά κρυπτονομισμάτων στο ευρύ επενδυτικό κοινό ήταν μέχρι πρότινος αδιανόητη.
Ο ρόλος της JPMorgan Chase
Ο Ντάιμον ξεκαθάρισε πως η τράπεζα δεν θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των crypto περιουσιακών στοιχείων. Ουσιαστικά, θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, ενώ την ευθύνη της φύλαξης θα την έχουν τρίτα μέρη.
Η στροφή αυτή δεν είναι άσχετη με την πολιτική στήριξη που δείχνει ο Ντόναλντ Τραμπ προς τη βιομηχανία των crypto, καθώς χαλαρώνει σημαντικά τους περιορισμούς. Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνησή του ανακάλεσε τον κανόνα SAB 121, ο οποίος εμπόδιζε ρυθμιζόμενες εταιρείες να προσφέρουν υπηρεσίες με κρυπτονομίσματα. Τον Μάρτιο, η FDIC (Ομοσπονδιακή Ασφαλιστική Εταιρεία Καταθέσεων) ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες πλέον δεν χρειάζονται άδεια για να προσφέρουν crypto υπηρεσίες – ένα ακόμη βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς.
Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Οι τράπεζες πρέπει να ειδοποιούν τις εποπτικές αρχές (όπως η Τράπεζα της Ισπανίας ή η ΕΚΤ), όταν θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα crypto. Άλλες εταιρείες επενδύσεων ή fintechs, εφόσον θέλουν να μπουν στην αγορά, χρειάζονται την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως στην περίπτωση της CNMV στην Ισπανία ή της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα.
Η νέα πολιτική της JPMorgan δημιουργεί πίεση στους ανταγωνιστές του να πάρουν θέση. Όσο η θεσμική και λιανική υιοθέτηση των crypto αυξάνεται, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τις παραδοσιακές τράπεζες να μείνουν στο περιθώριο. Το ερώτημα πλέον είναι: Θα μπουν κι αυτές στο παιχνίδι ή θα μείνουν πίσω; Το τοπίο στις ΗΠΑ έχει αλλάξει. Και με τη στροφή του μεγαλύτερου τραπεζικού παίκτη της χώρας, είναι σαφές πως η μάχη για την κυριαρχία στην ψηφιακή οικονομία μόλις ξεκίνησε.