Σε υψηλό ενός μήνα σκαρφάλωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την παράταση Τραμπ στην επιβολή δασμών 50% στα προϊόντα της EE.
Το ευρώ σημείωσε άνοδο έως και 0,55% και έφτασε τα 1,1418 δολάρια για πρώτη φορά από τις 29 Απριλίου.
Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,39% στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Φεβρουάριο του 2022 και σημείωσε τελευταία άνοδο 0,1% στα 1,356 δολάρια.
Το ασφαλές γεν και το ελβετικό φράγκο ήταν πιο αδύναμα αλλά εξακολουθούν να ανατιμώνται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το δολάριο υποχώρησε έως και 0,24% στα 142,23 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο αυτό το μήνα, και σε χαμηλό 2-1/2 εβδομάδων στα 0,8193 φράγκα.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ , ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι έξι άλλων νομισμάτων, παρέμεινε αμετάβλητος στο 99,06.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις
Η αλλοπρόσαλλη εμπορική πολιτική καθώς και το οικονομικό νομοσχέδιο που αναμένεται να διογκώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στρέφουν τους επενδυτές μακριά από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
«Το θέμα του ” Sell USA”, το οποίο προφανώς ήταν το κυρίαρχο θέμα τον Απρίλιο, επανέρχεται» εξηγεί στο Reuters ο Ray Attrill, επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος της National Australia Bank.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση να αναβάλει τους δασμούς της ΕΕ μέχρι τις 9 Ιουλίου την Κυριακή, μετά από τηλεφώνημα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ζήτησε περισσότερο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας. Η 9η Ιουλίου είναι το τέλος της 90ήμερης παύσης των εισφορών που επέβαλε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου, την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», στην ΕΕ και σε πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους.
Η ανακοίνωση, αν και ενθαρρυντική για τους επενδυτές, αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του πόσο ξαφνικά μπορεί να αλλάξει η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.
«Μετά την τελευταία στροφή του Τραμπ, θα πρέπει, φυσικά, να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 9 Ιουλίου» υπογραμμίζει ο στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Commerzbank, Michael Pfister.
«Ωστόσο, είναι αμφίβολο τι έχει αλλάξει όσον αφορά τα θεμελιώδη προβλήματα μετά από ένα τηλεφώνημα. Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής: η σύντομη ανάπαυλα από τους δασμούς που απολαύσαμε ήταν μόνο προσωρινή» πρόσθεσε.
Το δολάριο σε πτωτική πορεία
Προσπαθώντας να κατευνάσει τις δημοσιονομικές ανησυχίες των επενδυτών, ο Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το νομοσχέδιο για τις δαπάνες και τη μείωση των φόρων είναι πιθανό να δει «σημαντικές» αλλαγές στη Γερουσία.
Η εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων υπολογίζεται ότι θα προσθέσει περίπου 3,8 τρισ. δολάρια στο χρέος των 36,2 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
«Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα από το νομοσχέδιο συμφιλίωσης… είναι ότι ο Τραμπ και ο (υπουργός Οικονομικών Σκοτ) Μπέσεντ έχουν αλλάξει τακτική, στρίβοντας σκληρά από τον δημοσιονομικό συντηρητισμό και τη μείωση των δαπανών σε μια ξεκάθαρη πολιτική στάση υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone. «Γίνεται γρήγορα μια κοινή άποψη ότι το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε πορεία πολυετούς πτώσης».