Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι πήρε την απόφαση να παρατείνει την αναστολή των λεγόμενων «ανταποδοτικών» δασμών (20%) σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 9η Ιουλίου, έπειτα από την «πολύ καλή συζήτηση» που είχε, όπως είπε, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Μου τηλεφώνησε και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της 1ης Ιουνίου και είπε ότι θέλει να κάνουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στην πολιτεία Νιου Τζέρσι. «Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία ως την 9η Ιουλίου (…) Δέχτηκα και μου είπε πως (οι ομάδες διαπραγματευτών των δυο πλευρών) θα συναντηθούν γρήγορα και θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση», πρόσθεσε.
Τι έχει προηγηθεί
Νωρίτερα η κυρία φον ντερ Λάιεν ανέφερε μέσω X ότι είπε στον κ. Τραμπ, κατά τη διάρκεια «καλής συνδιάλεξης» που είχαν, πως θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ως την 9η Ιουλίου προκειμένου τα μέρη να «καταλήξουν σε καλή συμφωνία».
Good call with @POTUS.
The EU and US share the world’s most consequential and close trade relationship.
Europe is ready to advance talks swiftly and decisively.
To reach a good deal, we would need the time until July 9.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 25, 2025
Την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την ΕΕ ότι θα επιβάλει δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 1 Ιουνίου, εκτιμώντας πως οι τρέχουσες συζητήσεις «δεν οδηγούν πουθενά».
Η ΕΕ είχε απειλήσει στις αρχές Μαΐου να επιβάλει δασμούς αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και αεροπλάνων, εάν αποτύγχαναν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραπέμψει τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Πάντως οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.