Με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαμορφώνουν το χαρτοφυλάκιό τους σε mood διακοπών. Ωστόσο, αντί για την τυπική καλοκαιρινή νηνεμία της αγοράς, φέτος θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική μεταβλητότητα.
Από την αρχή του 2025, οι αγορές και κυρίως Wall καταγράφουν έντονους κλυδωνισμούς, με τον S&P 500 να καταρρέει περισσότερο από 12% την εβδομάδα που ακολούθησε το δασμολογικό κρεσέντο του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου και να ανακάμπτει εξίσου γρήγορα, καλύπτοντας τη διαφορά.
Τώρα που πολλοί Αμερικανοί πηγαίνουν διακοπές, οι traders ελπίζουν να ξεκουραστούν λίγο — αν οι αγορές τους το επιτρέψουν. Αλλά ενώ οι μετοχές έχουν επιστρέψει περίπου στο σημείο που ξεκίνησαν το έτος, δείκτες όπως τα εταιρικά κέρδη και το καταναλωτικό κλίμα φαίνονται αμφίβολοι. Επιπλέον, πολλά από τα προβλήματα της αγοράς προέρχονται από την Ουάσιγκτον, είτε πρόκειται για δασμούς, είτε για φόρους. Κι αυτές οι συζητήσεις προμηνύονται μακρές και επίπονες.
Ιστορικές αποδόσεις καλοκαιριού
Το καλοκαίρι δεν έχει μεγάλη φήμη για τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων, τουλάχιστον σύμφωνα με την παράδοση της Wall Street. Εξ ου και η φράση «Πούλησε τον Μάιο και φύγε». Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό; Όχι, σύμφωνα με την American Century Investments.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει από το πρόσφατο χαμηλό της, αλλά αυτό σημαίνει ότι και οι λόγοι τιμής προς κέρδη έχουν ανακάμψει
Η εταιρεία εξέτασε πρόσφατα την πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και διαπίστωσε ότι οι επενδυτές κατέγραψαν κέρδη σε 38 από τα τελευταία 50 χρόνια, με μέσο όρο σχεδόν 3,9%.
Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη μέση ετήσια απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, που ανάγεται στη δεκαετία του 1920, είναι λίγο πάνω από 10%, τα κέρδη αυτού του μεγέθους δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τις μετοχές. Ωστόσο, όπως υποδηλώνει το American Century, όσοι πούλησαν τον Μάιο θα έμεναν γενικά πίσω.
«Το “Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε” είναι ένας μύθος», έγραψε η Amanda Rehmnann, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου πελατών της American Century, σε σημείωμά της αυτόν τον μήνα.
Η κατάσταση της αγοράς σήμερα
Ακόμα κι αν το καλοκαιρινό ρεκόρ της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ιστορικά σταθερό, υπάρχουν κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις για τους επενδυτές ενόψει της ηλιόλουστης περιόδου του 2025.
Όπως υπογραμμίζει το Barron’s η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει από το πρόσφατο χαμηλό της, αλλά αυτό σημαίνει ότι και οι λόγοι τιμής προς κέρδη έχουν ανακάμψει. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται επί του παρόντος στο 21πλάσιο των μελλοντικών κερδών, ένα από τα υψηλότερα επίπεδά του από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Το οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να βάλει τους επενδυτές σε σκέψεις. Λόγω του παρατεταμένου πληθωρισμού και των δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βρίσκεται στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970. Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αποδείχθηκε σταθερή — το 78% των εταιρειών του S&P 500 ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, σύμφωνα με την FactSet, λίγο πάνω από τον πενταετή μέσο όρο του 77%. Ταυτόχρονα, ωστόσο, περισσότερες εταιρείες ανέφεραν τη λέξη «ύφεση» σε τηλεδιασκέψεις από οποιοδήποτε άλλο τρίμηνο από το 2022, διαπίστωσε η εταιρεία.
Οι αναλυτές της Wall Street φαίνονται επίσης ανήσυχοι. Η Yardeni Research μετράει το κλίμα της αγοράς παρακολουθώντας το ποσοστό των αναλυτών μετοχών που αυξάνουν τις προβλέψεις για τα κέρδη και τα έσοδα έναντι εκείνων που τις μειώνουν. Τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Ουάου!» ήταν το σχόλιο της εταιρείας.

Οι καταλύτες του καλοκαιριού
Μεγάλο μέρος της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά οφείλεται σε συζητήσεις στην Ουάσινγκτον, ιδίως σε θέματα δασμών και φόρων. Κανένα από τα δύο δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς έχουν ακολουθήσει την εμπορική πολιτική του Τραμπ, με απότομα selloff όταν ο πρόεδρος εμφανίζεται πιο επιθετικός και αντίστοιχα απότομες ανόδους όταν ρίχνει τους τόνους.
Οι αγορές ελπίζουν ότι ο Τραμπ έχει πάρει το μάθημά του. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Τα τελευταία καλά νέα ήταν μια προσωρινή συμφωνία με την Κίνα που μείωσε τους δασμούς για 90 ημέρες, ώστε να επιτραπούν περισσότερες διαπραγματεύσεις. Οι χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια μόνιμη συμφωνία. Αλλά αν όχι, η προσωρινή προθεσμία λήγει στις 12 Αυγούστου , σύμφωνα με την δικηγορική εταιρεία Akerman LLP.
Το τεράστιο νομοσχέδιο για τους φόρους και τις δαπάνες των Ρεπουμπλικανών -μια συνέχεια του νόμου περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης του 2017 που υπογράφει ο πρόεδρος- είναι ένα ακόμη «μπαλαντέρ». Ο Τραμπ αναμφίβολα ελπίζει ότι οι αγορές θα συσπειρωθούν με την προοπτική σημαντικών φορολογικών περικοπών, όπως ακριβώς έκαναν και μετά την εκλογή του το 2016.
Το διαφορετικό πλαίσιο
Αλλά αυτή τη φορά το οικονομικό πλαίσιο είναι διαφορετικό. Το αρχικό νομοσχέδιο, ακολουθούμενο από γύρους τόνωσης της οικονομίας λόγω της Covid-19 και άλλες δαπάνες τόσο από τον Τραμπ όσο και από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έχει προσθέσει τρισεκατομμύρια στο έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Οι επενδυτές ομολόγων φαίνεται να διστάζουν , με την απόδοση των 30ετών ομολόγων να έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό άνω του 5%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2007. Σε κάθε περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν να στείλουν το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή την Πέμπτη, στον Τραμπ μέχρι την 4η Ιουλίου.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ενδέχεται επίσης να έχει κάποιο αντίκτυπο. Τους τελευταίους μήνες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ, έχουν διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σχετικά υψηλά για να αντιμετωπίσουν τις εναπομένουσες επιπτώσεις του πληθωρισμού. Η Fed θα συνεδριάσει δύο φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις 17-18 Ιουνίου και στις 29-30 Ιουλίου. Οι επενδυτές επί του παρόντος υπολογίζουν τις πιθανότητες η Fed να αφήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αμετάβλητα σε ποσοστό άνω του 70%. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η οικονομία συνεχίσει να αποδυναμώνεται. Μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς – εκτός εάν τα οικονομικά νέα είναι τόσο άσχημα που οι επενδυτές φοβούνται πραγματικά μια ύφεση.