Με επενδύσεις σε τεχνολογία, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό, στροφή στην μεταποίηση και έχοντας στο επίκεντρο τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσότοπου Λέσβου μετρά αποτελέσματα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, με 170 ενεργά μέλη και με παραγόμενο αιγοπρόβειο γάλα στα 3,5 με 4 εκατ. κιλά ετησίως (90% πρόβειο και 10% γίδινο), δραστηριοποιείται στη νοτιοδυτική πλευρά της Λέσβου στο χωριό Μεσότοπος, ένα ημιορεινό κτηνοτροφικό χωριό με 700 – 800 κατοίκους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκμετάλλευση της γεωργικής γης, την κτηνοτροφία και τη θάλασσα.
«Πληρώνουμε το γάλα κατά 10 λεπτά πιο ακριβά από τους υπόλοιπους που αγοράζουν στο νησί της Λέσβου. Έτσι, ενώ το γάλα φέτος στη Λέσβο έφτασε στο 1,35 ευρώ, εμείς το πληρώσαμε στο 1,45 ευρώ/κιλό στον παραγωγό»
Από το 2018 καθετοποίησε την παραγωγή του και το παραγόμενο αιγοπρόβειο γάλα δεν παραδίνεται σε εμπόρους, αλλά μεταποιείται από τον Συνεταιρισμό, εμπλουτίζοντας την γκάμα των προϊόντων του εκτός από τα τυροκομικά (φέτα ΠΟΠ, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα, μυζήθρα κ.ά) και γαλακτοκομικά όπως κρέμες, παγωτό και γιαούρτι αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.
«Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να συσπειρωθούν κοντά μας τα μέλη μας και αυτό είναι σημαντικό. Πληρώνουμε το γάλα κατά 10 λεπτά πιο ακριβά από τους υπόλοιπους που αγοράζουν στο νησί της Λέσβου. Έτσι, ενώ το γάλα φέτος στη Λέσβο έφτασε στο 1,35 ευρώ, εμείς το πληρώσαμε στο 1,45 ευρώ/κιλό στον παραγωγό», τονίζει στον ΟΤ ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, εξηγώντας ότι μια τέτοια απόφαση «έχει τη σημασία του, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι πρέπει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παραγωγού. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πρέπει να πληρώνεται καλά και να έχει στήριγμα ώστε να παραμένει στον τόπο του».
«Τα νέα προϊόντα θα έχουν σχέση με κάποια προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, τα οποία θα συνδυαστούν και θα εμπλουτιστούν και με άλλα», αποκάλυψε στον ΟΤ ο κ. Κωνσταντιδέλλης
Από τη φέτα στο …πρόβειο παγωτό
Η παραγωγική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού, που το 2024 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 12 εκατ. ευρώ με 45 εργαζόμενους (το 2002 είχε έναν εργαζόμενο και ο κύκλος εργασιών ήταν 400.000 ευρώ), πλούσια. Από τα τυροκομικά τα τελευταία δύο χρόνια δημιούργησε το δικό του παγωτό από πρόβειο γάλα, για το οποίο – όπως αναφέρει στον ΟΤ ο κ. Κωνσταντιδέλλης – ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια με δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Ταυτόχρονα, τη τελευταία διετία δημιούργησαν το δικό τους τυροκομείο αλλά και εγκαταστάσεις ζωοτροφών, ενώ λειτουργούν εργαστήριο τροφίμων, στο οποίο εργάζονται οι γυναίκες του χωριού, βενζινάδικο αλλά και τρία καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα οποία πωλούνται προϊόντα του Συνεταιρισμού αλλά και προϊόντα που παράγουν μικροί και μεμονωμένοι παραγωγοί ει το Βόρειο Αιγαίο (Λέσβο, Λήμνο, Χίος).
Στα επόμενα βήματα είναι «η ένταξή μας σε αναπτυξιακά προγράμματα του ΥπΑΑΤ ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή μας στο παγωτό, στις κρέμες και στο γιαούρτι αλλά και να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις μας με πιο σύγχρονα μηχανήματα», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντιδέλλης.
Την ίδια στιγμή στα σκαριά βρίσκονται και νέα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούνται δύο έρευνες σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου το επόμενο διάστημα να παραχθούν νέα προϊόντα. «Τα νέα προϊόντα θα έχουν σχέση με κάποια προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, τα οποία θα συνδυαστούν και θα εμπλουτιστούν και με άλλα», αποκάλυψε στον ΟΤ ο κ. Κωνσταντιδέλλης.
«Αυτό που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια είναι να ξεπεράσουμε τις δύσκολες εποχές (μνημόνια, capital control), δίνοντας τις μάχες μας με ομόνοια, συνέπεια και αλληλεγγύη ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ότι έχουμε σήμερα», λέει για το «μυστικό» της επιτυχίας ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, τονίζοντας ότι «οι Συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό έργο στην ανάπτυξη της χώρας μας και εφόσον στηριχθούν από την πολιτεία και λειτουργούν με καθαρότητα και ευσέβεια τότε θα πάμε καλά».
Οι εξαγωγές
Την τελευταία τριετία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει στραφεί και στις εξαγωγές, διακινώντας περίπου το 20% με 30% της παραγόμενης φέτας και λαδοτύρι.
Οι εξαγωγές, οι οποίες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 30%, γίνονται προς τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αγγλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Μάλιστα στη γαλλική και τη ρουμάνικη αγορά εξάγουν και γιαούρτι.
«Δειλά δειλά εισχωρούμε στην αγορά της Αμερικής, ενώ κάνουμε προσπάθειες να μπούμε και στα Εμιράτα, στα οποία έχουμε στείλει παραγγελίες πριν 2 μήνες».