Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά και τις προεκτάσεις της τελευταίας ανόδου του πετρελαίου.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,15%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,71% στις 8.812 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,55% στις 23.331 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,16% στις 7.652 μονάδες.
Commodities
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί λόγω ανησυχιών για την προσφορά, ενώ η τιμή του χρυσού έχει επίσης ανέβει, καθώς οι επενδυτές καταφεύγουν σε ασφαλή καταφύγια μετά την έκρηξη της σύγκρουσης την περασμένη εβδομάδα.
Οι τιμές αυτές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τη νύχτα, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών πήραν καθοδική πορεία, μετά την δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ακολουθήσει περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων, καλώντας τους Ιρανούς να εκκενώσουν την Τεχεράνη.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 34 σεντς, ή 0,5%, φτάνοντας τα 73,57 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ανέβηκε κατά 29 σεντς, ή 0,4%, φτάνοντας τα 72,06 δολάρια.
Η G7
Στο μεταξύ, η σύνοδος G7 ολοκληρώνεται σήμερα στον Καναδά, χωρίς να αναμένεται κοινή ανακοίνωση στο τέλος της συνάντησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συνάντηση μία μέρα νωρίτερα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος έχει αυτήν την εβδομάδα σειρά επαφών για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Ήδη υπεγράφη με το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G7 τη Δευτέρα, μειώνοντας ορισμένους δασμούς στις βρετανικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που συμφώνησε σε εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον από τότε που ο Τραμπ παρουσίασε την πλήρη λίστα των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών του.