Wall Street: Οι φόβοι για το γερακίσιο σήμα της Fed – Τι αναμένει από τον Πάουελ

Οι επενδυτές εστιάζουν στο dot plot της Fed και στη συνέντευξη Πάουελ

Wall Street: Οι φόβοι για το γερακίσιο σήμα της Fed – Τι αναμένει από τον Πάουελ

Το σήμα Πάουελ για το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Wall Street σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων.

Αγορές και οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και σε αυτή την συνεδρίαση. Οι επενδυτές θα εστιάσουν στο dot plot, που αποτυπώνει την εκτίμηση των κεντρικών τραπεζιτών για την κατεύθυνση των επιτοκίων αλλά και στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ για να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως η Fed σκέφτεται.

Το καλύτερο σενάριο για την Wall Street είναι η μείωση των επιτοκίων να έρχεται το φθινόπωρο. Η αγορά των swaps τιμολογεί περίπου 56% πιθανότητες μείωσης τον Σεπτέμβριο. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ένα γερακίσιο τόνο από τον Πάουελ που θα δώσει το έναυσμα της υποχώρησης των μετοχών.

«Εάν ο Πάουελ σηματοδοτήσει ότι η Fed θα συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι της «αναμονής και της παρακολούθησης» πριν μειώσει τα επιτόκια, η αγορά θα το μισήσει αυτό και οι μετοχές πιθανότατα θα υποχωρήσεουν» εξηγεί στο Bloomberg ο Ντένις Ντικ, της Triple D Trading. «Ο τόνος του είναι κρίσιμος. Εμπορικοί πόλεμοι. Γεωπολιτική. Ανάπτυξη. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά. Οποιαδήποτε σημάδια ότι έρχονται μειώσεις θα πυροδοτούσαν ένα ράλι».

Τα σκαμπανεβάσματα της Wall Street

Η χρονιά για τη Wall Street θυμίζει roller coaster. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,7% από την αρχή του έτους  και απέχει λιγότερο από 3% από το ρεκόρ του. Παραλίγο να κυλήσει σε bear market τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ , αλλά απογειώθηκε αμέσως μια εβδομάδα αργότερα, όταν ανέβαλε την επιβολή των περισσότερων δασμών.

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται πλάγια τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,7% από τις 20 Μαΐου. Ακόμα και οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν είχαν έντονη αρνητική επίδραση, με τον S&P 500 να υποχωρεί μόλις 1% από τότε που το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιραν οδηγώντας το πετρέλαιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, η αισιοδοξία για το παγκόσμιο εμπόριο, τα ανθεκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα σταθερά εταιρικά κέρδη έχουν ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, αφήνοντας ελάχιστα καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τις μετοχές υψηλότερα.

«Εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετατραπεί σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας που θα οδηγήσει σε διαρκή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, θα είναι μια μακρά προσπάθεια για τις μετοχές αυτό το καλοκαίρι, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αυξηθούν», δήλωσε ο Seth Merrill, επικεφαλής επενδύσεων στην Crewe Advisors. Ο ίδιος στοιχηματίζει ότι οι μετοχές που είναι κοντά στα ομόλογα, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα, θα είναι πιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις σήμερα, δεδομένης της ευαισθησίας τους στις προοπτικές των επιτοκίων.

wall street

 Ο φόβος για τον γερακίσιο τόνο

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα μελετήσουν την Περίληψη των Οικονομικών Προβλέψεων, την επίσημη ονομασία του dot plot, και θα αναλύσουν προσεκτικά τις παρατηρήσεις του Πάουελ.

Η Wall Street προετοιμάζεται σε μεγάλο βαθμό για την υιοθέτηση μιας γερακίσιας στάσης από τη Fed.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Intelligence στις ΗΠΑ Άννα Γουόνγκ εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα «δεν θα δειλιάσει» λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που συνδέεται με τις εμπορικές, φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Mark Cabana, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην Bank of America, έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και η ομάδα του βλέπουν ότι η Fed παραμένει «άνετα σε κατάσταση αναμονής», με μόνο μία μείωση επιτοκίων να έχει προγραμματιστεί για το 2025. Και ο Andrew Tyler, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας πληροφόρησης αγοράς της JPMorgan Chase & Co. βλέπει αυξημένες πιθανότητες για μια υποχώρηση που θα δημιουργήσει μια στιγμή buy-the dip (αγοράζοντας τη βουτιά).

Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ο Jim Worden, επικεφαλής επενδύσεων στην Wealth Consulting Group, έχουν υποστηρίξει ότι ο Πάουελ πρέπει να μετατοπίσει την εστίαση πίσω στο κομμάτι της απασχόλησης της διπλής εντολής της Fed.

Πράγματι, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν βελτιωθεί μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ να αυξάνονται τον Μάιο λιγότερο από τις προβλέψεις για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Αλλά αυτό συμβαίνει τη στιγμή που άλλα τμήματα της οικονομίας εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας μετά τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των λιανικών πωλήσεων του Μαΐου και της μειωμένης δραστηριότητας των υπηρεσιών και της μεταποίησης στις ΗΠΑ, μαζί με την επιβράδυνση της αύξησης των ιδιωτικών μισθολογίων.

«Αν ο Πάουελ αναγνωρίσει ότι η αγορά εργασίας μαλακώνει, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται- αυτό είναι ένα σήμα αγοράς για τις μετοχές, διότι σημαίνει ότι είναι ανοιχτός σε μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος» εκτιμά ο Γουόρντεν. «Αλλά αν ρίξει κρύο νερό σε όλη αυτή την ιδέα ή αν έστω υπαινιχθεί ότι δεν θα προβεί σε περικοπές το υπόλοιπο του έτους, οι αγορές θα ταρακουνηθούν. Οι traders θα αναρωτηθούν ‘Τι ξέρει αυτός που εμείς δεν ξέρουμε; Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους;».

OT Originals

Περισσότερα από Wall Street

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο