Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάση στο 0% προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), ενισχύοντας τα σενάρια για πιθανή επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια.
Η μείωση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές πριν από την απόφαση, αφού οι traders προέβλεψαν πιθανότητα περίπου 81% για μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας και περίπου 19% για μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.
«Η πληθωριστική πίεση έχει μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Με τη σημερινή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η SNB αντιμετωπίζει τη χαμηλότερη πληθωριστική πίεση», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός εύρους που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Ενώ άλλα έθνη συνεχίζουν να καταπολεμούν τον πληθωρισμό, η Ελβετία αντιμετωπίζει αποπληθωρισμό, με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται κατά 0,1% ετησίως τον Μάιο.
Η περίοδοι αποπληθωρισμού
Τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού δεν είναι ασυνήθιστα για την Ελβετία — η χώρα έχει βιώσει αρκετές περιόδους αποπληθωρισμού τις δεκαετίες του 2010 και του 2020. Η ισχύς του νομίσματος της χώρας, του ελβετικού φράγκου, συμβάλλει σημαντικά σε αυτήν την τάση.
«Ως ασφαλές καταφύγιο, το ελβετικό φράγκο τείνει να ανατιμάται όταν υπάρχει πίεση στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η Σαρλότ ντε Μονπελιέ , ανώτερη οικονομολόγος που καλύπτει τη Γαλλία και την Ελβετία στην ING.
«Αυτό μειώνει συστηματικά την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων. Η Ελβετία είναι μια μικρή, ανοιχτή οικονομία και οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό του πληθωρισμού ΔΤΚ [δείκτη τιμών καταναλωτή]», δήλωσε η Μονπελιέ στο CNBC πριν από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Εν μέσω υψηλών επιπέδων παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, το φράγκο ενισχύεται τους τελευταίους μήνες και αναμένεται ευρέως να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενες προκλήσεις για την SNB.
Καθώς η ισχύς του φράγκου ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στον χαμηλό πληθωρισμό της Ελβετίας, η SNB λαμβάνει τώρα μέτρα για να περιορίσει την άνοδο του νομίσματος διατηρώντας τα επιτόκια «συστηματικά χαμηλότερα από ό,τι αλλού», δήλωσε η Μονπελιέ.