Μέσα σε ένα όλο και πιο τεταμένο παγκόσμιο περιβάλλον εμπορίου μετάλλων, ο Καναδάς ετοιμάζεται να λάβει αποφασιστικά μέτρα προστασίας: ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ μόλις ανακοίνωσε νέες εμπορικές πολιτικές για την υπεράσπιση της εγχώριας αγοράς.
Συγκεκριμένα, ο Καναδός πρωθυπουργός πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα νέα τελωνειακά μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων από την παγκόσμια υπερπαραγωγή και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, σύμφωνα με το Reuters.
Μαρκ Κάρνεϊ: Οι δασμοί προκαλούν αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον, με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στο φόντο, ο Κάρνεϊ περιέγραψε το σχέδιο της καναδικής κυβέρνησης μετά από σημαντική συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, αυξάνοντας τους σε 50%. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τον Καναδά, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτών των μετάλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τον Καναδά, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτών των μετάλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο Καναδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους νέους δασμούς αποσταθεροποιητικούς για τις διεθνείς αγορές, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Οι νέες ποσοστώσεις
Ως απάντηση, ο Καναδάς θα θεσπίσει νέες ποσοστώσεις δασμών για εισαγωγές χάλυβα από χώρες με τις οποίες δεν διατηρεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Οι νέες ποσοστώσεις θα καθοριστούν στο 100% των επιπέδων του 2024, με στόχο τη σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς και την αποτροπή επιβλαβών εμπορικών εκτροπών.
Παράλληλα, ο Κάρνεϊ αποκάλυψε ότι έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ να επιδιώξουν την ολοκλήρωση μιας νέας εμπορικής και αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ εντός 30 ημερών. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως στις 21 Ιουλίου ο Καναδάς θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντιμέτρων που έχει ήδη επιβάλει σε αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια πιο αποφασιστική στάση της Οττάβας απέναντι στις εμπορικές προκλήσεις που διαμορφώνονται στον παγκόσμιο χάρτη, ιδιαίτερα στον στρατηγικής σημασίας τομέα των μετάλλων.