Δώδεκα ημέρες πέρασαν από τις 13 Ιουνίου από τότε που η Energean έλαβε εντολή από το υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών για τη διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου και της λειτουργίας του FPSO Energean Power.
Είχαν ξεκινήσει τότε οι εχθροπραξίες Ισραήλ – Ιράν και το υπουργείο για λόγους ασφάλειας ζήτησε από την Energean και άλλες εταιρείες upstream την παύση των δραστηριοτήτων τους, ενώ από χθες 24 Ιουνίου έχει τεθεί σε ισχύ εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.
Η επαναλειτουργία
Η Energean με ανακοίνωση της σήμερα 25 Ιουνίου έκανε γνωστό ότι κατόπιν εντολής του υπουργείου ξεκινά ξανά τη λειτουργία του FPSO: «Η Energean plc ανακοινώνει με χαρά ότι έλαβε ειδοποίηση από το υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών, με την οποία δίνονται οδηγίες για την ασφαλή επανεκκίνηση και επανέναρξη της παραγωγής και λειτουργίας στο FPSO της Energean Power», αναφέρει και συνεχίζει: «Η Energean εργάζεται για την ασφαλή επανεκκίνηση της παραγωγής και την επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».
Ο CEO Μαθιός Ρήγας
Με δήλωση του ο CEO της Energean Μαθιός Ρήγας σχολίασε: «Θέλω να ευχαριστήσω ολόκληρη την ομάδα για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους σε αυτή τη μοναδικά δύσκολη περίοδο. Ανυπομονούμε να επαναφέρουμε την παραγωγή με ασφάλεια, σε πλήρη συντονισμό με τις αρχές, για να παρέχουμε ενεργειακή ασφάλεια στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή».
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου
Η Energean στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου είχε κάνει γνωστό ότι η ημερήσια παραγωγή της είχε φτάσει στα 180 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboed), εκ των οποίων το 84% σε φυσικό αέριο, με την μέση ημερήσια παραγωγή να διαμορφώνεται στις 145 kboed.
Η διοίκηση της Energean είχε δώσει τότε κατευθύνσεις και προοπτικές για το 2025:
- Η παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί σε 155-165 kboed, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 160-175 kboed.
- Το κόστος παραγωγής προβλέπεται μεταξύ 590-640 εκατ. δολ. , δηλαδή περίπου στα 10 δολάρια ανά βαρέλι, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων.
- Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη και παραγωγή εκτιμώνται μεταξύ 480 και 520 εκατ. δολ. εκ των οποίων στο Ισραήλ 380-400 εκατ. δολ.