Μην με πείτε καχύποπτο, αλλά την ώρα που ξετυλίγεται το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πολιτικοί κραδασμοί συνεχίζονται, η κυβέρνηση φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, μαζί με ένα πακέτο δράσεων για την πράσινη μετάβαση.
Δεν ξέρω αν το timing είναι μελετημένο… αλλά μου θυμίζει κλασικές μεθόδους επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων, μεταφέροντας τη δημόσια συζήτηση από τις αποκαλύψεις και τις ευθύνες στο πεδίο των «μεταρρυθμίσεων».
Αν πρόκειται για σύμπτωση ή στρατηγικό αντιπερισπασμό, μένει να αποδειχθεί.
Πολλή ευελιξία…
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνουμε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάστηκε από τη Νίκη Κεραμέως, καθώς επεκτείνει και παγιώνει πρακτικές ευέλικτης και εντατικής εργασίας που είχαν ήδη εισαχθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Θυμίζω εδώ ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα 13ωρης ημερήσιας εργασίας ακόμη και για έναν εργοδότη, την εφαρμογή υπερωριών σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης, αλλά και νέες διαδικασίες fast track προσλήψεων διάρκειας έως δύο ημερών μέσω εφαρμογής σε κινητό.
Παράλληλα, δίνονται περισσότερες δυνατότητες για τετραήμερη εργασία με πλήρες ωράριο, σε συνδυασμό με μέτρα που αποδυναμώνουν τις συλλογικές ρυθμίσεις υπέρ των ατομικών συμφωνιών.

Καλή η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά…
Το νομοσχέδιο προβάλλεται από το Υπουργείο ως εκσυγχρονισμός των εργασιακών ρυθμίσεων και προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις.
Περιλαμβάνει μείωση της γραφειοκρατίας, με κατάργηση πολλών εντύπων και έντυπων διαδικασιών, προτείνονται μέτρα όπως η ελεύθερη κατανομή της ετήσιας άδειας, η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, αλλά και βελτιώσεις στην αναγνώριση ασφαλιστικού χρόνου για μητέρες, καθώς και κατοχύρωση επιδομάτων μητρότητας και γονικής άδειας.
Ωστόσο, πολλές από τις ρυθμίσεις που παρουσιάζονται ως ευνοϊκές για τους εργαζομένους, γίνονται υπό το πρίσμα της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας στις ανάγκες της επιχείρησης, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις…
———————–
Ένα ακόμη σχέδιο
Την ίδια ώρα, με χαμόγελα και… χαμηλούς τόνους, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε νέο πακέτο ύψους 8,1 δισ. ευρώ – ή αλλιώς «μισό ΕΣΠΑ» κατά δήλωσή του – μέσω της ενεργοποίησης τριών ταμείων για την πράσινη μετάβαση.
Η εξαγγελία νέων πόρων δίνει χώρο για θετικό αφήγημα και αναπτυξιακή προοπτική, ιδίως αν συνοδευτεί από έργα όπως νέα λεωφορεία, φοιτητικές εστίες και «πράσινες» παρεμβάσεις στα νησιά.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αλλάζει ρότα, περνά στον έλεγχο των παρόχων και υπόσχεται λιγότερη γραφειοκρατία.
Κοινώς, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρώσει από τώρα το έδαφος για το πολιτικό αφήγημα της «μετά Ταμείο Ανάκαμψης» εποχής…

——————————–
Η ώρα της αλήθειας
Έχω την αίσθηση όμως ότι από σήμερα θα ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο για την κυβέρνηση, καθώς πλέον η αγορά δεν έχει το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα.
Ουσιαστικά η κατάργηση του πλαφόν, που είχε θεσπιστεί για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας, σηματοδοτεί την επιστροφή των επιχειρήσεων σε ελεύθερη τιμολογιακή πολιτική.
Ωστόσο, η ΔΙΜΕΑ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η εποπτεία της αγοράς συνεχίζεται, με αιτήματα προς επιχειρήσεις για αποστολή τιμολογίων του Μαΐου και ελέγχους που θα «τρέχουν» και μετά την αποχώρηση του μέτρου.
Αύξηση τιμών;
Το timing δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό, δεδομένου ότι οι τιμές σε βασικά αγαθά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ η τουριστική περίοδος ενδεχομένως να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αυξήσεων.
Γι’ αυτό κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιστροφής σε παρεμβατικές πολιτικές εφόσον διαπιστωθούν φαινόμενα υπερβολικής κερδοφορίας.
————————-
Εντυπωσιακές επιδόσεις
Αφήνω όμως τα έργα της κυβέρνησης, που έβαλαν κάποιες «κόκκινες» πινελιές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουνίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για να εξάρω τα εντυπωσιακά νούμερα της Λ. Αθηνών στο εξάμηνο: +27,1% για τον γενικό δείκτη, +31,07% για τον FTSE 25 και +50,19% για τις τράπεζες.
Όχι και άσχημα για μια αγορά που, κατά γενική ομολογία, παραμένει σταθερά στις κορυφαίες παγκοσμίως. Στο παρασκήνιο, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δίνει τον τόνο, με τους αναλυτές να βλέπουν ακόμα «καύσιμα» για νέες εισροές, ειδικά σε τίτλους που δεν έχουν ακόμα «τρέξει».
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ ανοδικής σειράς για τα δεδομένα του, καταγράφοντας την 8η συνεχόμενη θετική μηναία ανοδική επίδοση.
Θετική υποδοχή και για Eurobank
Όχι τυχαία άλλωστε το ρεκόρ του ΧΑ, με τους ξένους να δείχνουν ότι «αγαπούν» (ακόμη) οτιδήποτε ελληνικό.
Η Eurobank μάλιστα, προχώρησε χτες σε ομολογιακή έκδοση senior preferred, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ.
Τις πρόσφεραν μάλιστα κεφάλαια άνω των 4,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να κινείται στο 2,9% περίπου, λόγω της υπερπροσφοράς.
Θετικά μαθαίνω είναι και τα πρώτα μηνύματα από το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο της Aegean ύψους έως 250 εκατ. ευρώ.
Αλλά την τελική εικόνα θα την έχουμε μόλις κλείσει, αύριο, Τετάρτη.
——————————–
Ικανοποίηση αλλά…
Αλλά μιας και έπιασα τις τράπεζες, εξακολουθεί να προβληματίζει η εικόνα για τις χορηγήσεις.
Ναι μεν τον Μάιο υπήρξε έκρηξη των χορηγήσεων… αλλά μόνο προς τις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις, δηλαδή, συνεχίζουν να απολαμβάνουν αυξημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, με καθαρή εισροή 471 εκατ. ευρώ τον Μάιο και ετήσιο ρυθμό αύξησης 17,5%, αλλά η εικόνα για τους ιδιώτες παραμένει στάσιμη.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις είχαν και πάλι αρνητική ροή (-6 εκατ. ευρώ), ενώ η χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη, με μόλις οριακή βελτίωση στο -0,1%.
————————————–
Τι ετοιμάζει ο Νεμπής
Σε μια νέα φάση ανταγωνισμού έχουν μπει οι Τηλεπικοινωνίες, όπως βλέπει η στήλη, καθώς η COSMOTE TELEKOM, ετοιμάζει λύσεις… που να αξιοποιούν τη σύνδεσή της με τον αμερικανικό βραχίονα του ομίλου, την T-Mobile US.
Ουσιαστικά, εξετάζεται η ανάπτυξη εργαλείων όπως το Perplexity, που συνδυάζουν δυνατότητες ψηφιακού βοηθού με AI υποδομές.

Η Ελλάδα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Ομίλου TELEKOM, ο οποίος το 2023 επένδυσε 16,5 δισ. ευρώ παγκοσμίως.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε στην Ελλάδα υπηρεσίες προηγμένης συνδεσιμότητας και ΑΙ εφαρμογών.
Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο κατά πόσο αυτή η τεχνολογική «ευθυγράμμιση» με τη στρατηγική των ΗΠΑ θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα για την εγχώρια καινοτομία ή θα λειτουργήσει απλώς ως κανάλι διάχυσης έτοιμων λύσεων από το εξωτερικό.
—————————
Ξεθωριάζει το ευρωπαϊκό «πράσινο»
Μετά από καθυστερήσεις και πολιτικές τριβές, η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, την πρότασή της για τον στόχο μείωσης εκπομπών της Ε.Ε. για το 2040.
Όμως, σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε, επιτρέπει στα κράτη-μέλη από το 2036 και μετά να «αγοράζουν» έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες του στόχου μέσω διεθνών πιστώσεων άνθρακα — δηλαδή χρηματοδοτώντας έργα μείωσης εκπομπών σε φτωχότερες χώρες, τα οποία θα μετρούν υπέρ του ευρωπαϊκού στόχου.
Η πρόβλεψη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και από τους επιστημονικούς συμβούλους της ίδιας της Ε.Ε., οι οποίοι προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει τη φιλοδοξία για «πράσινη μετάβαση».
«Παζάρια»
Για να περάσει όμως η πρόταση, η Επιτροπή προσθέτει σειρά «υποσχέσεων» προς τα κράτη, μεταξύ άλλων για ευελιξία ανά τομέα, προσοχή στις κοινωνικές επιπτώσεις και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.
Το Παρίσι, η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη έχουν ήδη ζητήσει καθυστερήσεις.
Παρά τις υποχωρήσεις, το προσχέδιο της Επιτροπής επιμένει ότι ο στόχος του 90%, σε σχέση με το 1990, είναι αυτός που προσφέρει «τη μεγαλύτερη συνολική ωφέλεια» και διασφαλίζει την τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν το Green Deal συνεχίζει… πράσινο ή θα ξεθωριάσει πίσω από τους υπολογισμούς του πολιτικού κόστους.