Γαλλία: Γιατί κλείνουν τραπεζικά καταστήματα

Η τάση μείωσης ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας

Γαλλία: Γιατί κλείνουν τραπεζικά καταστήματα

Δραστικά έχουν επιταχύνει τη μείωση του δικτύου καταστημάτων τους η μεγάλες γαλλικές τράπεζες την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Infostat Marketing. Από το 2000 ως σήμερα, 3.296 τραπεζικά καταστήματα, περισσότερα από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία (2.900) έκλεισαν, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των υποκαταστημάτων στη χώρα από 39.707 σε 36.411.

Η τάση μείωσης των καταστημάτων ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας και κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης, σε συνδυασμό με προσπάθειες εξορθολογισμού των οικονομικών των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Στο διάγραμμα που επισυνάπτεται αποτυπώνεται σχηματικά η εξέλιξη της μείωσης ανά τράπεζα την τελευταία πενταετία στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα δίκτυα πρακτορείων έχουν μειωθεί δραστικά. Στη Γαλλία, όπου βρίσκεται το ένα τρίτο των τραπεζικών καταστημάτων ολόκληρης της Ευρώπης, αν και η τάση είναι πτωτική, είναι συγκριτικά μικρότερης κλίμακας.

Σε σχέση με τον πληθυσμό, το γαλλικό τραπεζικό δίκτυο είναι επίσης το δεύτερο πυκνότερο, μετά τη Βουλγαρία: υπάρχουν 49,1 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους στη Γαλλία σε σύγκριση με 37,1 στην Ισπανία, 34,2 στην Ιταλία και 23,4 στη Γερμανία.

Καμπανάκι για την οικονομία

Στο μεταξύ, το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γαλλική οικονομία, προειδοποιώντας ότι βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, μέσω  της ετήσιας έκθεσήε του για την κατάσταση και τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρώην υπουργός και επίτροπος στην Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα σημειώνοντας πως έως το τέλος του 2029 θα πρέπει η χώρα να εξοικονομήσει 105 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσά για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της Γαλλίας διπλασιάστηκαν ανάμεσα στο 2020 και το 2024 και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα υπερβούν τα ποσά που δαπανά η Γαλλία ετησίως για την Παιδεία ή την Άμυνα.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι σήμερα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και για να μπει η Γαλλία σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του Α.Ε.Π. της.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν η Γαλλία θα έχει την τύχη της Ελλάδας προ δεκαπενταετίας ο Μοσκοβισί δήλωσε πως αν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα προσφυγής της Γαλλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο