Βρετανία: Η νέα δεκαετής βιομηχανική στρατηγική της χώρας

Σε 8 κλάδους προτεραιότητας εστιάζει το πλάνο της κυβέρνησης Στάρμερ για τη βιομηχανική στρατηγική της χώρας

Βρετανία: Η νέα δεκαετής βιομηχανική στρατηγική της χώρας

Στους τομείς όπου θεωρείται ότι εντοπίζονται οι υψηλότερες δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, καθορίζοντας 8 κλάδους προτεραιότητας, επικεντρώνεται η νέα δεκαετής βιομηχανική στρατηγική της Βρετανίας («10 Year Industrial Strategy»). Ειδικότερα, σύμφωνα με ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο,  αφορά στους εξής τομείς:

1. Προηγμένη Μεταποίηση: προώθηση της προηγμένης τεχνολογίας, αυτοματοποίηση και βιώσιμη παραγωγή, μέσω επενδύσεων έως 4,3 δισ. λιρών έως το 2030 για έρευνα και ανάπτυξη, με έμφαση στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αυτόνομης οδήγησης, και στις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

2. Καθαρή Ενέργεια: διπλασιασμός των επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες έως το 2035, ανερχόμενες σε 30 δισ. λίρες ετησίως. Διάθεση πόρων 1 δισ. λιρών, εκ των οποίων 700 εκατ. λίρες μέσω του φορέα Great British Energy, για την προώθηση, κυρίως, υπεράκτιων ανεμογεννητριών, υδρογόνου, τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα (CCUS), κλπ

3. Δημιουργικές Βιομηχανίες (Κινηματογράφος, τηλεόραση, video games, μουσικέςπαραγωγές, διαφήμιση, design, τέχνες): Χρηματοδότηση 380 εκ.λίρες και επιπλέον 150 εκ. λίρες για την περιφέρεια.

4. Άμυνα: Προώθηση τεχνολογιών αιχμής (drones, συστήματα autonomous, combat air, directed energy, complex weapons, κ.α.), με χρηματοδότηση 400 εκ. λίρες από το ταμείο καινοτομίας (innovation fund) και αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2,6% του ΑΕΠ.

5. Ψηφιακή Τεχνολογία: προώθηση κύριων κλάδων προτεραιότητας όπως Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), κβαντική τεχνολογία, ημιαγωγοί, κυβερνοασφάλεια, βιοεπιστήμες, μέσω επενδύσεων 22,6 δισ. λιρών σε έρευνα και ανάπτυξη έως το 2029–30.

6. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: αποτελούν το 9 % του β/ΑΕΠ, και θεωρούνται βασικός χρηματοδοτικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη. Προβλέπεται περεταίρω προώθηση της καινοτομίας (fintech) της ΤΝ, καθώς και απλοποίηση κανονισμών και διαδικασιών (listing, κ.α.) .

7. Βιοεπιστήμες (biotech, medtech, genomics, health data): δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενσωμάτωση της ΤΝ και διάθεση πόρων με στόχο την κατάκτηση της κορυφαίας θέσης στην Ευρώπη έως το 2030, και την τρίτη παγκοσμίως. έως το 2035.

8. Επαγγελματικές & Επιχειρηματικές Υπηρεσίες: (λογιστική, νομικές υπηρεσίες, συμβουλευτική, αρχιτεκτονική, engineering κ.λπ.) Στροφή σε ΤΝ, ψηφιακές λύσεις, αμοιβαία διεθνή αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, δημιουργία 5 νέων hubs, με στόχο το ΗΒ να καταστεί κορυφαία αγορά παγκοσμίως στις εν λόγω υπηρεσίες.

Η νέα Βιομηχανική Στρατηγική της β/κυβέρνησης αποσκοπεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Εμπορική Στρατηγική και με την επερχόμενη Στρατηγική για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς οι τρεις στρατηγικές θεωρούνται αλληλένδετες και καθορίζουν την πολιτική και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, η Βιομηχανική Στρατηγική και τα Τομεακά Σχέδια Δράσης της θα περιέχουν λεπτομέρειες που αφορούν στο εμπόριο ανά τομέα και θα εξειδικεύουν τις εμπορικές πολιτικές που καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια του ΗΒ.

Αντιδράσεις

Η Βιομηχανική στρατηγική δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση ως μη επαρκής για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η επικεφαλής των Συντηρητικών, Kemi Badenoch, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη “επιδεινώσει τις επιχειρηματικές συνθήκες” και ζήτησε ανάκληση της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Επιπλέον, ο επικεφαλής του κόμματος Reform UK, Nigel Farage, ζήτησε τολμηρότερα μέτρα καθώς και την επανεθνικοποίηση κρίσιμων βιομηχανιών (π.χ. χάλυβας, άνθρακας) με στόχο την ενεργειακή αυτοδυναμία της χώρας.

Επιχειρηματικός κόσμος και αναλυτές καλωσόρισαν την Στρατηγική, καθώς προσφέρει έναν δεκαετή κρατικό οδικό χάρτη, με έμφαση στην έρευνα (R&D), στην ενέργεια, στο ανθρώπινο δυναμικό και στη διεθνή παρουσία του ΗΒ, αντιπροσωπεύοντας μια θετική στροφή, από βραχυπρόθεσμες πολιτικές προς μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Οργανισμοί όπως οι Ένωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) και σημαντικές επιχειρήσεις, όπως η Airbus, καλωσόρισαν τη σαφήνεια της στρατηγικής και την προβλεπόμενη αύξηση επενδύσεων στους βασικούς τομείς.

Ωστόσο, εμπορικοί σύνδεσμοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι το υψηλό κόστος σε ορισμένους τομείς (π.χ. εθνική ασφάλιση, ενέργεια) ενδέχεται να μειώσει την απόδοση της στρατηγικής, ενώ αναλυτές σημείωσαν ότι, λείπουν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής και ευνοϊκότερα μέτρα φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, παρότι είναι ο κυρίαρχος της οικονομίας.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο