Την περασμένη Τρίτη «έπεσαν οι τίτλοι τέλους» σε έναν οργανισμό που για αρκετά χρόνια συνέβαλε αποφασιστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο. Η USAID, η αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη ήταν για περισσότερες απο έξι δεκαετίες, η βασική πηγή πόρων για τα προγράμματα βοήθειας στις φτωχές χώρες του πλανήτη μας.
To 2024 σε ένα συνολικό ποσό 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (32,95) οι ΗΠΑ συνεισέφεραν με περισσότερα απο 13 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας έτσι ενα ποσοστό της τάξεως του 42,3% της παγκόσμιας βοήθειας, που παρακολουθείται απο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
H απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατάργηση της USAID ήταν απο τις πρώτες που έλαβε μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και προκάλεσε ανησυχία καθώς θέτει σε κίνδυνο δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και συνακόλουθα εκθέτει σε κινδύνους εκατομμύρια ανθρώπους σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε μιλήσει απαξιωτικά για τη USAID κατηγορώντας , παράλληλα , την υπηρεσία για σπατάλες.
O πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, χαρακτήρισε τη διάλυση της USAID από την κυβέρνηση Τραμπ «κολοσσιαίο λάθος» ενώ αντίθετη ήταν και η άποψη του πρώην προέδρου Τζόρτζ Μπους.
Οι κίνδυνοι
Πλέον μετα τις περικοπές – αν όχι την κατάργηση των προγραμμάτων- μέρος των δραστηριοτήτων της USAID περνά στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά αυτο δεν έχει καμια σχέση με την έκταση και το ύψος της βοήθειας που υπήρχε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet , η απώλεια αυτων των προγραμμάτων είναι ζωτική για αρεκτές περιοχές του κόσμου και εκατομμυρια ανθρώπους. Το ένα τρίτο των ατόμων που κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο είναι παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα.
Ειδικότερα, εξετάζοντας στοιχεία από 133 χώρες, η ομάδα ερευνητών εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) είχε αποτρέψει 91 εκατομμύρια θανάτους στις αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ 2001 και 2021.
Χρησιμοποίησαν επίσης μοντελοποίηση για να προβλέψουν πώς η περικοπή της χρηματοδότησης κατά 83% -το ποσοστό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος- θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά θανάτων.
Οι περικοπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους από 14 εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν έως το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε πάνω από 4,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών – ή περίπου 700.000 παιδικούς θανάτους ετησίως, ανέφερε το BBC.