Στο Ισραήλ, οι αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν άμεση απομάκρυνση χιλιάδων ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων από τα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ, λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς σε περίπτωση πλήγματος από πύραυλο ή συντρίμμια αναχαίτισης. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και Ναυτιλίας, η οποία προειδοποιεί ότι τα οχήματα με μπαταρίες ιόντων λιθίου ενδέχεται να αναφλεγούν και να καίγονται για μέρες, καθιστώντας την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 9.000 οχήματα βρίσκονται στο λιμάνι της Χάιφα και περίπου 4.000 στο λιμάνι του Ασντόντ.
Το μέτρο έρχεται στον απόηχο ενός περιστατικού στις αρχές Ιουνίου, όταν το πλοίο «Morning Midas», που μετέφερε 3.000 αυτοκίνητα – μεταξύ αυτών 800 ηλεκτρικά – πήρε φωτιά ανοικτά των ακτών της Αλάσκας. Η φωτιά έκαιγε για μέρες και η ακτοφυλακή των ΗΠΑ δεν κατάφερε να την κατασβέσει. Το περιστατικό ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει η ανεξέλεγκτη ανάφλεξη τέτοιων οχημάτων.
Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο ισχυρότερος μήνας για την αγορά αυτοκινήτων του Ισραήλ – Το 2025 έκλεισε με 46.600 παραδόσεις νέων οχημάτων
Οι κίνδυνοι με τα EVs
Η απομάκρυνση των οχημάτων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Ωστόσο, το σχέδιο παρουσιάζει σημαντικά πρακτικά εμπόδια, καθώς δεν είναι σαφές πού μπορούν να μεταφερθούν αυτά τα οχήματα, δεδομένου ότι απαγορεύεται η αποθήκευσή τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Υποδομές όπως το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν δεν θεωρούνται κατάλληλες, ενώ παράλληλα υπάρχει έλλειψη σε διαθέσιμα μέσα μεταφοράς, όπως νταλίκες και φορτηγά αυτοκινήτων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ αρχικά η Αρχή Ναυτιλίας είχε ανακοινώσει ότι θα απαγορευτεί πλήρως η εκφόρτωση νέων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων στα λιμάνια, τελικά αποφασίστηκε να επιτραπεί η εκφόρτωση μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα οχήματα θα απομακρύνονται από τον λιμένα εντός της ίδιας βάρδιας. Έτσι, επιχειρείται ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην ανάγκη για συνεχιζόμενο εμπόριο και στην επιτακτική ανάγκη για διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.
Οι αρχές καλούνται πλέον να διαχειριστούν και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφάλειας και εφοδιαστικής αλυσίδας που τα συνοδεύουν, ιδίως σε περιόδους κρίσεων και αυξημένης γεωπολιτικής έντασης.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Ισραήλ
Η ισραηλινή αγορά αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση 25% στις παραδόσεις του Ιανουαρίου, με τέσσερις κινεζικές μάρκες στις 10 κορυφαίες – αλλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Η Hyundai ανέκτησε την πρώτη θέση στις παραδόσεις παρά τη μικρή πτώση, ξεπερνώντας την Toyota, η οποία ηγούνταν το 2024. Η Skoda σημείωσε σημαντική άνοδο, ενώ η Mazda συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα. Αλλά η πραγματική ιστορία είναι η άνοδος των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με τέσσερις μάρκες να εξασφαλίζουν θέσεις στην πρώτη δεκάδα παρά την απροσδόκητη πτώση στις πωλήσεις της BYD. Οι Chery και MG σημείωσαν απότομες αυξήσεις, και η Jaecoo πραγματοποίησε ένα δυναμικό ντεμπούτο, τροφοδοτούμενο από τη ζήτηση για το plug-in υβριδικό μοντέλο της.
Στη δεύτερη κατηγορία, οι κινεζικές μάρκες XPeng και Lynk & Co έγιναν πρωτοσέλιδα. Η Lynk & Co, η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, παρέδωσε σε έναν μόνο μήνα όσα είχε πουλήσει συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη στην επιτυχημένη κυκλοφορία του ηλεκτρικού μοντέλου 02.
Μεταξύ άλλων κινεζικών εμπορικών σημάτων, η Geely σημείωσε πτώση 69% σε μόλις 300 παραδόσεις, ξεπερνώντας οριακά την Zeekr. Η Seres κατέγραψε 255 παραδόσεις, η Leapmotor 200 και η Maxus 176 — τέσσερις από αυτές μέσω του νέου εισαγωγέα Auto Chen. Η Dongfeng ακολούθησε με 152.